Tunnetko naisen orgasmin?

Tunnetko naisen orgasmin?
Naisen orgasmi on kuin hedelmän kypsyminen. Joskus hedelmä voi jäädä raa’aksi, orgasmihäiriöitä on monenlaisia. Orgasmihäiriöstä kärsiville on usein erityisen hankalaa ottaa vastaan. Sen vuoksi on hyvä harjoitella nimenomaan nautinnon vastaanottamista.
Julkaistu 26.10.2014

Orgasmi on nautinnon ja kiihottumisen huipentuma. Keho ja tunteet kokevat kasvavaa paisuneisuutta, jännityksen purkautumista, jotain kosteaa ja mehukasta. Joillekin orgasmi on erittäin fyysinen kokemus ja toisille hyvin henkinen, jopa sielullinen tai pyhä kokemus.

Usein naisen orgasmi kehittyy pikkuhiljaa ja siksi naisen orgasmia on kuvattukin kuin hedelmän kypsymiseksi. Orgasmin kantasanoja ovat orgasmos, joka voisi tarkoittaa hekumallista kiihtymystä ja orgeain, eli ”turvota nesteillä”. Nuo kaksi termiä kertovatkin jotakin erityisesti naisen orgasmista: kiihottuminen ja nautinto ovat niin hekumallista, että sukuelimet kostuvat mehukkaaksi ja lopulta nautinto melkein räjäyttää tajunnan.

Tunnetko tunnegasmit?

Saadaksesi käsityksen orgasmista, sen kehon liikkeistä ja tunne-energiasta, mieti hetki erilaisia ”tunnegasmeja” (emotiongasm). Kikatusgasmin (gigglegasm) ja eroottisen, syvältä kumpuavan naurugasmin saadessasi naurat vedet silmissä ja vatsa ja rinnat hytkyen. Joudut hengittämään nopeasti sisään ja ulos, päästelet hervottomasti ääniä, joita muuten et päästelisi. Juuri tuossa kohtaa on läsnä rakkauden ja eroottisuuden jumalatar Afrodite. Hän on aina siellä missä kikattavasti hersyvä nauru valloittaa maailman, jossa hymykuopat syvenevät ja vatsat ja rinnat pomppivat silkasta riemusta.

Mieti sitten hetki muita tunnegasmeja: millainen olo sinulla on sen jälkeen kun olet saanut viha- tai kiukkugasmin (angergasm): myrskyn lailla kohoava voimakas tunne pyyhkäisee pyörremyrskyn voimalla lävitsesi. Sen jälkeen on hetken aivan hiljaista. Ja samaan aikaan hyvin voimaantunut ja energinen olo. Olet hyvin läsnä oleva itsessäsi ja kehossasi.

Entä itkugasm (crygasm): olet itkenyt pitkään ja hartaasti selkäytimestä ja vatsanpohjasta saakka. Tuntuu kuin olisit murtanut jonkun padon sisältäsi tai pullauttanut jotakin märkää ja vetistä ulos itsestäsi. Tai kun sinulla on hurmioitunut, onnellinen, autuas ja täydellisen tyydyttynyt olo. Olet juuri saavuttanut autuusgasmin (blissgasm).

Raaka hedelmä

Miksi sitten joissakin tapauksissa hedelmä jää raa’aksi? Miksi kypsyminen jää kesken? Orgasmihäiriöitä onkin hyvin monenlaisia. Myös syyt häiriön taustalla ovat hyvin yksilöllisiä ja laajoja.

Primaariseksi orgasmihäiriöksi sanotaan tilannetta, jossa nainen ei ole koskaan kokenut orgasmia. Osalle naisista häiriö kehittyy matkan varrella, jolloin puhutaan ns. sekundaarisesta häiriöstä. Lisäksi voidaan katsoa häiriötä tilannekohtaisesti, jolloin ehdoton kyvyttömyys tarkoittaa, ettei orgasmi ole mahdollista minkäänlaisissa tilanteissa tai kenenkään kumppanin kanssa. Tilannekohtainen häiriö syntyy sananmukaisesti joissakin tilanteissa tai joidenkin kumppaneiden kanssa.

Antautua vai tarkkailla

Orgasmissa on pohjimmiltaan kyse heittäytymisestä, antautumisesta. On uskallettava antaa itsensä nauttia.

Orgasmihäiriön yksi syy on erään naisen sanoin ”rakenteellinen masennus”. Kun on koko ikänsä lapsesta saakka ollut varuillaan, yrittänyt elää ”oikein”, ettei tekisi virheitä, ei koskaan opi luottamaan omiin tunteisiinsa, säätelemään niitä, eikä antamaan niille tilaa. Tällöin tytöstä kasvaa nainen, joka kontrolloi, tarkkailee itseään sivusta, arvostelee, arvioi, mitätöi ja vähättelee itseään. Siinä tilanteessa on vaikea sallia itselleen nautintoa, antautua ja sulautua seksiin, erotikkaan ja toiseen.

Selviytymisstrategiat lamauttavat

Usein myös traumaattiset kokemukset estävät nautintoon antautumisen. Traumaattisia kokemuksia voivat olla varhaiset kiintymyssuhdehäiriöt sekä murrosikäisen tai aikuisen kokemat traumatisoivat kokemukset.

Vaikeista traumaattisista kokemuksista selviytyäkseen ihmiset kehittävät erilaisia strategioita ja toimintamalleja. Ne kyllä auttavat selviytymään hankalista tilanteista, mutta saattavat jäädä pysyviksi pitkälle aikuisuuteen. Hankalimpia toimintamalleja ovat lamaantuminen, jähmettyminen ja dissosiaatio. Trauman kokeneelle myös nautinnon kokeminen voi olla hankalaa.

Parisuhde voi pahentaa

Osa häiriöistä tulee parisuhteen tunneyhteyden katkeamisesta tai ajautumisesta kielteiselle vuorovaikutuksen kehälle. Kielteisellä vuorovaikutuskehällä ollessa voi olla hankala kertoa omista toiveista ja tarpeista. Myös parisuhteen seksi saattaa näyttäytyä pelinappulana, jolla ostetaan kotirauhaa, säädellään tunnevajetta tai pidetään yllä rakkauden, kiintymyksen ja hyväksymisen tunteita. Joskus naisesta on tullut palvelija, joka tuottaa miehelle säännöllisiä orgasmeja, mutta mies ei vastavuoroisesti auta naistaan hekuman huipulle.

Näe itsesi eroottisena

On tärkeää, että nainen kokee itsensä eroottisena ja pyrkii sallimaan itselleen nautinnon. Erityisen tärkeää on nähdä oma keho eroottisena. Kaikkein paras tapa harjoitella tietoista läsnäoloa on tehdä seksiä. Siihen tosin tarvitaan kaksi ihmistä, jotka eivät aseta seksille mitään odotuksia: ei hyviä, eikä huonoja. Ei siis kannata ajatella ”ettei tämä taaskaan onnistu,” tai ”nyt tämän täytyy onnistua”. Sen sijaan on annettava tilaa kiihottumisen ja nautinnon kehittymiselle. Ja sille että antautuu antamaan ja vastaanottamaan.

Vaikeinta nautinto on silloin kun yrittää antaa ja vastaanottaa samanaikaisesti. Siksi ei ole turhaan sanottu, että seksi on itsekästä. Se tarkoittaa sitä, että kun antaudut antamaan, anna kaikki mitä sinulla on annettavana tässä nimenomaisessa hetkessä. Ja kun antaudut vastaanottamaan, ota vastaan nautinnollisen antautuen kaikki mitä toinen sinulle antaa. Älä yritä kiirehtiä antamaan toiselle. Nauti ja ota vastaan.

Orgasmihäiriöstä kärsiville näyttäisi olevan erityisen hankalaa ottaa vastaan. Sen vuoksi on hyvä harjoitella nimenomaan nautinnon vastaanottamista.

Joskus myös terapiasta on apua. Silloin on tärkeä pysähtyä kaikkien niiden asioiden äärelle, jotka ylläpitävät häiriötä ja estävät nautintoon antautumisen. Toisinaan terapiaprosessit vaativat pitkää työskentelyä, varsinkin jos persoonan rakenteissa on jähmeyttä tai pysyvän tuntuisia toimintamalleja, jotka estävät kokemasta kypsyvää nautintoa.

Kirjoittaja on psykoterapeutti ja kliininen seksologi.

Lue myös:

Kommentoi »