Terve.fi

Tulirokko oireet

Tulirokko oireet
Tulirokko alkaa päänsärkynä ja kuumeena. Tyypillinen tulirokon oire on ihottuma, joka viikon kuluttua alkaa hilseillä. Lue lisää tulirokon oireista.
Julkaistu: 9.4.2018

Tulirokon itämisaika on 3-5 vuorokautta. Tulirokko alkaa yleensä kuumeen kohoamisena ja päänsärkynä. Toisinaan esiintyy myös oksentelua. Toisena päivänä ilmaantuu tulirokolle tyypillinen mansikkakieli ja suun limakalvo punoittaa kauttaaltaan. Nielurisat punoittavat ja niiden päällä saattaa olla vaaleita peitteitä. Kurkkukipua voi esiintyä ja suurentuneita sekä aristavia imusolmukkeita voidaan havaita yleensä kaulalla.

Tulirokkoon liittyvä ihottuma ilmaantuu yleensä 12-48 tunnin kuluessa oireiden alusta. Se on tyypillisesti punoittava ja hiekkapaperimainen, ja lisäksi iholla on nähtävissä pieniä punaisia pilkkuja. Yleensä ihottuma leviää koko vartalolle ja jalkapohjiin sekä kämmeniin, mutta niukemmin raajoihin. Otsa ja posket punoittavat, mutta suun ympärillä ihottumaa ei ole. Viikon kuluttua iho alkaa hilseillä suurina paloina käsistä ja jaloista. Jälkitaudit ovat nykyään Suomessa harvinaisia. Nivel- ja sydänlihastulehdukset ovat erittäin harvinaisia, ja reumakuume on lähes hävinnyt.

Lue lisäksi tulirokon hoidosta.

Kliinisten oireiden perusteella tehty diagnoosi varmistuu, jos nielusta löytyy A-streptokokki. Sen tunnistamiseksi on olemassa pikatestejä, joiden tulokset valmistuvat odottaessa. Pikatestien tulos voidaan varmistaa nieluviljelyllä. Taudinaiheuttajan varmistaminen on hoidon kannalta tärkeää. Kliiniset oireet eivät myöskään aina ole selkeät, vaan ne voivat olla hyvinkin lieviä.

Lähteet:

Nielutulehdus, Käypähoito -suositus, Kustannus Oy Duodecim 2013.

Tulirokko, Lääkärikirja Duodecim, Kustannus Oy Duodecim 2017.

Kommentoi »