Terve.fi

Tulirokko hoito

Tulirokko hoito
Tulirokko hoidetaan ensisijaisesti penisilliinillä. Tulirokon hoidossa on tärkeää riittävä juominen ja syöminen. Lue lisää tulirokon hoidosta.
Julkaistu: 9.4.2018
Tulirokon hoidon tavoitteena on potilaan oireiden lievittäminen, komplikaatioiden muodostumisen estäminen ja mahdollisten epidemioiden ehkäisy. Koska turhia antibioottikuureja on vältettävä, tulee hoidon perustua A-streptokokin löytymiseen nielusta. Hoitosuositusten mukainen ensisijainen lääke on penisilliini tai penisilliiniallergisille ensimmäisen polven kefalosporiini ja hoidon tulee kestää 10 päivän ajan. Koska A-streptokokilla ei esiinny penisilliiniresistenssiä, hoito tehoaa hyvin. Myös oireenmukainen hoito eli riittävä syöminen ja juominen sekä kipujen hoito on muistettava taudin aikana.
Lisätietoa tulirokon oireista.
Epidemian hoidossa tärkeintä on taudin nopea tunnistaminen ja hoito. Diagnostisena menetelmänä käytetään nieluviljelyä. Näyte otetaan kaikilta epidemiayksikön henkilöiltä ja perheen jäseniltä.
Antibioottihoidon saaneet voivat palata kouluun ja päivähoitoon 24 tunnin kuluttua hoidon alusta, jos yleiskunto vain sallii.
Lue lisää rokkotaudeista.
Lähteet:
Nielutulehdus, Käypähoito -suositus, Kustannus Oy Duodecim 2013.
Tulirokko, Lääkärikirja Duodecim, Kustannus Oy Duodecim 2017.
Kommentoi »