Totta ja tarua raskaaksi tulemisesta!

Totta ja tarua raskaaksi tulemisesta!
Haikara tuo vauvan ensimmäisenä perheisiin, joissa vietetään säännöllistä elämää: liikutaan, syödään terveellisesti ja nukutaan riittävästi. Raskaaksitulemisesta liikkuu kuitenkin monia väitteitä ja uskomuksia. Miten vauvatoiveista tulee totta? Mikä on totta ja mikä tarua?
Julkaistu 14.8.2011

1. Iällä on väliä

Totta. Iän karttuessa hedelmällisyys heikkenee. Synnyttäjien keski-ikä on maailmanlaajuisesti 25 vuotta. Suomessa kaikkien synnyttäneiden keski-ikä on jo yli 30 ja ensisynnyttäjien yli 28 vuotta.

2. Ravitsemus vaikuttaa hedelmällisyyteen

Totta. Kehno ravinto tietää ongelmia. Alipainoisuus ja liikalihavuus heikentävät raskaaksitulemista. Naiset, joiden paino on kurissa ja ruokavalio kunnossa, ovuloivat säännöllisimmin.

3. Tupakointi ei haittaa, jos sen lopettaa tultuaan raskaaksi

Tarua. Jokainen tupakka vaikuttaa heikentää hedelmällisyyttä. Sekä hedelmöityshoidot että normaali raskaaksituleminen vaikeutuvat sauhuttelun myötä. Jos podet vauvakuumetta, lopeta tupakointi.

4. Tietyt ruoka-aineet auttavat hedelmöittymisessä

Tarua. Tutkimukset osoittavat, että esimerkiksi soijatuotteiden suoraa vaikutusta hedelmällisyyttä (kasvisestrogeeni) lisäävänä tekijänä ei ole voitu todistaa. Soijan syömiselle ei ole mitään estettä, mutta raskautta se kuitenkaan edistä.

5. Nauti kahvia kohtuudella

Totta. Kahvin suurkulutusta tulee välttää, sillä joidenkin tutkimusten mukaan suurkulutus voi heikentää mahdollisuuksia tulla raskaasi. Pari-kolme kupillista ei haitanne ketään.

6. Stressi heikentää hedelmällisyyttä

Totta osittain. Suurin osa meistä kärsii pienestä stressistä ja stressitilanteissakin tullaan raskaaksi. Mullistavissa ja erittäin stressaavissa elämäntilanteissa hedelmällisyys saattaa kuitenkin heikentyä.

7. Alkoholi lisää raskauksia

Tarua ja totta. Alkoholin suurkulutus ei lisää raskaaksitulemista, päinvastoin siitä on haittaa terveydelle ja hedelmällisyydelle. Kohtuullinen alkoholin nauttiminen sen sijaan saattaa laukaista haluamisen ja näin ollen lisää raskauden todennäköisyyttä.

8. Kannabis ei haittaa

Tarua. Minkä tahansa huumaavan aineen käyttö on vaarallista ja haitallista hedelmällisyydelle. Kannibiskin voi vaikuttaa kuukautiskiertoon haitallisesti.

9. Lääkkeet eivät heikennä hedelmällisyyttä

Tarua. Esimerkiksi tietyt mielialalääkkeet saattavat häiritä normaalia ovulaatiota. Muista aina tarkistaa lääkäriltä lääkkeen sivuvaikutukset.

10. Pidä pillereiden lopettamisen jälkeen kondomijakso

Tarua. Kun lopettaa hormonaalisen ehkäisyn, kuten pillerit, ei kannata toteuttaa mitään kondomijaksoa. Pillerien lopettamisen jälkeen toinen kierto on usein se hedelmällisin. Foolihapon käytön aloittaminen heti pillerien lopettamisen jälkeen on hyvää ja hyödyllistä!

Artikkelin on esilukenut lääketieteen ja kirurgian tohtori, naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri sekä kliininen seksologi Anneli Kivijärvi.

Lue myös:

Kommentoi »