Kasvikset, marjat ja hedelmät saattavat olla yksi keino taistelussa syöpäsairauksia vastaan. Kasviksissa ja marjoissa on lukematon määrä erilaisia bioaktiivisia aineita, kuten fenolisia yhdisteitä ja isopreenejä, jotka saattavat suojata tietyiltä syöpäsairauksilta.
Tutkimuksissa on saatu viitteitä siitä, että muun muassa lignaanit saattavat estää hormonaalisten syöpien, kuten rintasyövän ja eturauhassyövän kehittymistä ja hidastaa kasvainten kasvua. Parhaita lignaanin lähteitä ovat täysjyväviljatuotteet sekä kasvikset, marjat ja hedelmät.
Suoliston bakteerit muuttavat lignaanin enterolaktoniksi, jonka on tutkimuksissa havaittu aiheuttavan syöpäsolujen ohjelmoitua kuolemaa. Molecular Nutrition & Food Research-lehdessä julkaistun tutkimuksen mukaan enterolaktoni saattaa hillitä erityisesti eturauhassyövän leviämistä siten, että se aktivoi geenejä, jotka ohjelmoivat syöpäsolujen tuhoutumista.
Viime vuonna ranskalaistutkijat raportoivat, että suuri lignaanien määrä ravinnossa saattaa vähentää rintasyöpään sairastumista jopa 30 prosentilla. Lignaanit ovat fytoestrogeeneja, joilla on estrogeenin kaltaista vaikutusta.
Rintasyöpä on suomalaisnaisten yleisin syöpä. Luultavasti ne naiset, jotka kantavat rintasyövälle altistavaa geenimutaatiota, saattavat hyötyä kasviksien bioaktiivisista yhdisteistä jopa enemmän kuin naiset, joilla ei tätä geenimuutosta ole. Syövän ja ravinnon yhteyksien selvittämiseen tarvitaan vielä kuitenkin lisätutkimuksia.
Kasviksia suositellaan syötäväksi noin puoli kiloa päivässä. Osan kasviksista voi nauttia kypsennettyinä. Kasviksia kannattaa nauttia mahdollisimman monipuolisesti ja vaihtelevasti.
Lähde: Finfood Uutispalvelu 15.5.2008