Hyvinvointi

Toimittaja kävi luomitarkastuksessa: katso yllättävät uutiset

Luomitarkastuksella voi varmistaa, etteivät luomien muutokset kehity syöväksi. Maarit Vuoristo sai tarkastuksessa yllättäviä uutisia.

Teksti Maarit Vuoristo
Kuvat AOP
13.7.2015

Onkohan tämä melanooma, mietin, kun käteni osuu rinnan alla olevaan luomeen. Se on muita luomia isompi ja näyttää epämääräiseltä.

Ohjehan kuuluu, että reunaltaan epäsäännölliset luomet ovat epäilyttäviä ja rintaliivien kohdalla olevat luomet pitäisi poistaa.

Katso myös: Tiesitkö tätä luomista?

Luupin alla

Luomitarkastukseni Bulevardin klinikalla alkaa siten, että riisuunnun ja käyn tutkimuspöydälle ­selälleni. Luomihoitaja Sari Levänen kehottaa minua sulkemaan silmäni, jotta en häikäisty valosta. 

Hän tutkii kasvoni suurentavalla luupilla ja kertoo, että ihoni on altistunut auringolle. Poskissani on pigmenttiläiskiä. Vasemman korvan takana on myös pallomainen koholuomi, joka on ollut minulla lapsesta. 

Myös dekolteealueeni on auringonoton takia punakka ja pigmenttihäiriöinen.

Alan tuntea oloni epämiellyttäväksi: se mitä olen pitänyt kauniina rusketuksena, onkin silkkaa ihovauriota. Täytyy myöntää, että rinnus kärähti kunnolla, kun nuoruudessani nukahdin kerran rannalle.

Katso myös: 5 karua faktaa uv-säteilystä

– Ihon suojaaminen auringolta on paras tapa ehkäistä vaurioita ja sen aiheuttamaa ihosyöpää. Sinun kannattaisi jatkossa käyttää ainakin 30:n suojakerrointa, Levänen sanoo.

Hän kehottaa, että menisin ihotautilääkärille, joka tutkisi rintakehäni ihon dermatoskoopilla. Sillä näkee eri ihokerrokset.

– Jos hän havaitsee aurinkokeratoosia eli valovauriota, hän voisi hoitaa ihon nestetyppijäädytyksellä, Levänen kertoo. 

Nestetyppijäädytyksellä ihomuutos jäädytetään hyvin kylmäksi. Samalla menetelmällä poistetaan myös syyliä. 

Patti viittaa syöpään

Hoitajaa askarruttaa myös solisluukuopassa oleva punoittava ruvettunut kohta.

– Pinnalliset rupeumat, jotka ovat aurinkoa saaneella alueella, ja jotka eivät parane normaalisti, voivat joskus viitata valovaurioon.

Se voi johtaa oka- tai tyvisolusyöpään.

– Useimmiten muodostuu koholla oleva patti tai kasvain, mutta joskus ihorikko tai ihottuma voi olla ainoa oire. 

Tunnen epämääräistä pelästystä. Mitähän sanottavaa hoitajalla on rintojeni ympärillä olevista pienistä syylämäisistä luomista?

Onneksi en saa niistä huonoja uutisia. Ne ovat harmittomia rasvaluomia. Niitä ei tarvitse poistaa, koska ne eivät ole rikki eivätkä kutise. Rasvaluomet eivät liioin voi muuttua pahanlaatuisiksi.

Lue myös: Turvallisesti auringossa

Olin siis huolissani turhaan. Mutta.

– Sinulla on oikean rinnan sisäsyrjällä pieni tummapigmenttinen luomi. Milloin se on ilmaantunut?

Kerron, että luomi on ollut minulla aina. Samanlainen luomi on myös navan oikealla puolella, pikkuruinen, mutta­ muita tummempi.

Leväsen mielestä nämä luomet kannattaisi tarkastuttaa. Joskus tummat, epätarkkarajaiset luomet voivat olla niin sanottuja dysplastisia ärjyluomia, joissa on levotonta soluelämää, mutta jotka eivät ole kehittyneet vielä­ pahanlaatuisiksi.

Katso myös: Pigmenttiläiskät kasvoissa

Ikä tuo rasvaluomia

Reidessä oleva punainen luomi paljastuu vaarattomaksi verisuoniluomeksi. Ne ovat lähtöisin ihon pienistä verisuonista.

Selästäni ei ole juuri raportoitavaa: jokunen pigmenttiluomi ja jonkin verran rasvaluomia. Säärissäni tai takamuksessani (jälleen vilkaisu pöksyihin) luomia ei ole.

Myös jalkapohjat sekä varpaiden ja sormien välit ovat kunnossa. Se on hyvä, koska jalkapohjien ja kämmenten luomilla on kymmenkertainen riski pahanlaatuisuuteen.

Levänen tekee yhteenvedon: pigmenttiluomia minulla on vähän mutta rasvaluomia runsaasti. Niitä alkaa syntyä tavallisimmin keski-iässä. Toisille niitä tulee paljon, toisille vähän. Erot johtuvat perimästä ja auringonotosta.

Pigmenttiluomia ilmaantuu yleensä 40–50-vuotiaaksi asti. Sen jälkeen uusien syntyminen hidastuu. Jos pigmenttiluomia on yli 100, puhutaan runsasluomisuudesta. Se altistaa melanoomalle. Vanhemmiten pigmenttiluomet voivat vaaleta ja hävitä.

Tunne luomesi

Luomihoitajan mielestä luomia ei tarvitse laskea, mutta olisi hyvä katsoa itseään välillä peilistä. Silmä tunnistaa uudet luomet aika hyvin. Sama koskee luomien muuttumista. Puolisoa voi pyytää tarkastamaan selän.

Vielä parempi olisi, jos kävisi luomitarkastuksissa. Näin muutokset havaittaisiin varhaisessa vaiheessa.

Kaikki melanoomat ovat aggressiivisia, mutta pahanlaatuinenkin melanooma on hoidettavissa, jos se todetaan ajoissa eli joko esiastevaiheessa tai varhaisessa vaiheessa. Tällöin se ei ole vielä kasvanut syvälle ja lähettänyt etäpesäkkeitä. Tämän takia epäilyttävät luomet kannattaa poistaa pikaisesti.

Kun saan vaatteet päälle, marssin plastiikkakirurgi Kaarlo Ståhlbergin puheille. Ojennan hänelle luomiraporttini. Kun hän kuulee, että tummat pigmenttiluomet ovat olleet minulla aina, hän sanoo, ettei niiden poistaminen ole tarpeellista.

Jos luomet olisivat uusia tai ne olisivat olleet ennen vaaleampia, tilanne olisi toinen. Luomen värimuutos voi viitata pahanlaatuisuuteen. Kuitenkin vain 30 prosenttia melanoomista kehittyy vanhaan luomeen. Viisi prosenttia syntyy pigmenttiläiskiin. Pigmenttiläiskät ovat merkki siitä, että iho on vaurioitunut auringossa. Pigmenttiläiskät tekevät ihon kirjavaksi samaan tapaan kuin maksaläiskät, ja ne – toisin kuin maksaläiskät – ovat merkki siitä, että ihosyöpäriskikin on koholla.

– Jos pigmenttiläiskään ilmestyy musta piste, joka kasvaa nopeasti, pitää mennä ihotautilääkärille. Kyseessä voi olla ihosyövän esiaste.Loput melanoomista syntyvät normaalin näköiselle iholle, jossa luomea ei ole aiemmin ollut.

Katso myös: Apua pigmenttiläiskiin

Vältä aurinkoa poiston jälkeen

Luomen poistamista on Ståhlbergin mukaan turha pelätä. Hyvänlaatuisia luomia poistetaan lasersäteellä polttamalla.

Isot sekä pahanlaatuisiksi epäillyt luomet poistetaan rengasveitsellä höyläämällä. Toimenpiteen jälkeen haava ommellaan kiinni ja suojataan teipillä. Tikit poistetaan noin viikon päästä.

– Teipin käyttöä suositellaan tikkien poiston jälkeenkin, kasvoilla kolmen viikon ja vartalossa kuuden kuukauden ajan. Näin arvesta tulee siisti.

Auringolta iho tulee suojata kolmen kuukauden ajan. Pahanlaatuisiksi epäillyt luomet lähetetään patologille. 

– Luomia poistavat plastiikkakirurgit sekä ihotauti- ja yleislääkärit. Kunnallisella puolella poistoja ei tehdä esteettisistä syistä. Yksityiselläkään sektorilla luomia ei poisteta vain varmuuden vuoksi, ellei asiakas sitä itse halua.

Palaan kotiin hieman hämmentynein tuntein. En ole huolissani pienistä mustista pigmenttiluomistani, mutta tunnen huolta aurinkovaurioiden takia. Aion ottaa rintakehän ihon puheeksi, kun seuraavaksi käyn lääkärissä. Jatkossa yritän suojautua auringolta paremmin ja tarkkailla luomiani tarkemmin.

Lue myös: Suojaa iho oikein auringolta

Katso myös nämä
Uusimmat
Tilaa uutiskirjeet tästä!

Voimaa ja viisautta suoraan sähköpostiisi