Terve.fi

Tieto ylipainosta voi lihottaa – erityisesti, kun on kyse lapsista

Maalaisjärjellä ajateltuna tieto ylipainosta voisi kannustaa laihduttamiseen ja painon tarkkailuun. Tuoreen tutkimuksen mukaan tieto kuitenkin lisää tuskaa, ainakin silloin, kun on kyse lapsen ylipainosta.

Maalaisjärjellä ajateltuna tieto ylipainosta voisi kannustaa laihduttamiseen ja painon tarkkailuun. Tuoreen tutkimuksen mukaan tieto kuitenkin lisää tuskaa, ainakin silloin, kun on kyse lapsen ylipainosta.

Aikuisten käytös muuttuu

– Normaalipainoisten lasten vanhemmat osaavat pääsääntöisesti arvioida lastensa painon oikein, tutkija ja lääkäri Eric Robinson Liverpoolin yliopistosta kertoo Medscapelle.

Robinsonin arvion mukaan lapsen ylipainon tunnustamisen jälkeen vanhempien käytös voi muuttua niin, että se itse asiassa edistää painon nousua.

Tieto ylipainosta lihottaa

Robinson ja tämän tutkijakollega Angelina Sutin seurasivat noin 3 500 neljä- ja viisivuotiaan australialaislapsen painoa ja sen kehitystä kahdeksan vuoden ajan.

Tutkimuksen alussa kolme neljäosaa lapsista oli normaalipainoisia. 20 prosenttia luokiteltiin ylipainoisiksi tai lihaviksi ja loput viisi prosenttia olivat alipainoisia.

Ylipainoisiksi tai lihaviksi luokitelluista lapsista neljä viidestä oli vanhempiensa mielestä normaalipainoisia. Loput olivat myös vanhempiensa mukaan ylipainoisia.

Ylipainoisilla lapsilla, jotka olivat vanhempiensakin näkemyksen mukaan ylipainoisia, oli selvästi suurempi todennäköisyys lihomiselle kuin ylipainoisilla lapsilla, jotka olivat vanhempiensa mielestä normaalipainoisia.

Tekevätkö vanhemmat liikaa…

Tutkimuksessa ei selvitetty syitä sille, miksi tieto lapsen ylipainosta voi lihottaa.

Alan tutkijoilla on kuitenkin esittää arvioita nyt tehdyn tutkimuksen tuloksista.

– Tieto lapsen ylipainosta voi saada vanhemmat juttelemaan asiasta lapsen kanssa. On mahdollista, että lasta painostetaan laihduttamaan tai puhutellaan tätä lihavana, Minnesotan yliopiston tutkija Jerica Berge arvelee.

– Toisaalta aikuiset voivat reagoida tietoon laittamalla lapsen tiukalle laihdutuskuurille, hän jatkaa.

Bergen mukaan sekä painosta keskusteleminen että lapsen ruokavalion rajoittaminen ovat aiempien tutkimusten mukaan yhdistetty lapsuusiän lihavuuteen.

…vai liian vähän?

Washingtonin yliopiston tutkija Davene Wright ja lastenlääkäri Sandra Hassink arvioivat, että lapsen lihavuuteen vaikuttaa lapsen itsensä lisäksi erityisesti perheen sosioekonominen tilanne, vanhempien paino, uni- ja ruokailutavat sekä naapuruston liikuntamahdollisuudet.

Lapsen laihduttamiseen pitäisi alkaa mieluiten ammattilaisen opastuksen kautta, koska muuten asiat voivat mennä vain huonompaan suuntaan.

– On vanhempien vastuulla tarkkailla lapsen kasvua ja kehitystä jokaisen neuvolakäynnin yhteydessä, Hassink päättää.

Lähteet:

Lue myös:

Julkaistu: 23.5.2016
Kommentoi »