Terve.fi

Syöpä? Älä ohita näitä oireita olankohautuksella

Syöpä? Älä ohita näitä oireita olankohautuksella
On olemassa yleisluontoisia oireita, jotka voivat kieliä syövästä, kerrotaan suomalaisten syöpäjärjestöjen sivustolla. On kuitenkin ymmärrettävä, että samat oireet saattavat viitata myös moneen muuhun sairauteen. Lue lisää.
Julkaistu 23.5.2013

Apua, onko tämä syöpää!

Joskus saattaa säikähtää turhaan, mutta ei kannata olla liian viilipyttykään ja jättää käymättä lääkärissä, koska on päätellyt, ettei tämä varmaan mitään ole.

On olemassa yleisluontoisia oireita, jotka voivat kieliä syövästä, kerrotaan suomalaisten syöpäjärjestöjen sivustolla. On kuitenkin ymmärrettävä, että samat oireet saattavat viitata myös moneen muuhun sairauteen.

Seuraavat oireet on listattu käyttäen tietoja, jotka on saatu suomalaisten syöpäjärjestöjen sivustolta sekä Yhdysvaltain syöpäliiton sivuilta. Syöpä voi oireilla yllättävillä tavoilla. Näihin oireisiin kannattaa kiinnittää huomiota.

Jos huomaa seuraavia oireita, pitää ottaa yhteyttä lääkäriin

- Kyhmy tai haavauma, joka ei parane.

Rinnasta löytyvä patti ei ole ainoa, joka on syytä tarkastuttaa. Lääkärille pitää mennä myös, jos löytää muualta kehostaan patin, jota ei ole aiemmin ollut tai joka kasvaa. Jos kyse on syöpäkyhmystä, se saattaa rinnan lisäksi ilmestyä esimerkiksi kiveksiin tai imusolmukealueille, kuten kaulaan, nivusiin tai kainaloon. On myös huomattava, että jotkin rintasyövät ilmenevät rinnan punotuksena ja turvotuksena tai nänninpihan ihottumana.

- Suussa ilmenevät muutokset, jotka eivät näytä poistuvan. Tällaisia ovat esimerkiksi haavaumat tai kyhmyt, jotka eivät parane.

- Luomi, joka muuttaa muotoaan, kokoaan tai väriään. Tämä voi kertoa ihosyövästä, melanoomasta.

- Ihomuutos tai ihovaurio, jota ei ole ollut ennen ja joka kasvaa.

- Epätavallinen verenvuoto. Verenvuoto tai kirkkaan nesteen erittyminen nännistä voi kieliä rintasyövästä. Epänormaali verenvuoto vaginasta puolestaan saattaa joskus olla merkki kohdunkaulan syövästä tai kohdunrungonsyövästä (kohtusyövästä). Veren yskiminen taas voi kertoa keuhkosyövästä. Veri ulosteessa saattaa viitata esimerkiksi paksu- ja peräsuolen syöpään. Veri virtsassa puolestaan voi joskus kieliä virtsarakon syövästä tai munuaissyövästä.

- Yskä joka vain jatkuu. Tämä voi joskus kertoa keuhkosyövästä.

- Jatkuva käheys kurkussa. Tämä saattaa olla merkki kilpirauhassyövästä tai kurkunpään syövästä.

- Muutoksia ulostamisessa tai virtsaamisessa: pitkään jatkunut ripuli tai ummetus, verta tai kipua virtsatessa, muutoksia ulosteen koossa. Joskus nämä voivat kieliä syövästä.

- Paino laskee selittämättömästi. Joskus tämä voi viitata esimerkiksi maha- tai keuhkosyöpään.

Myös nämä saattavat joskus olla merkki syövästä

- Kuume. Joissain tapauksissa kuume voi olla varhainen merkki esimerkiksi leukemiasta tai lymfoomasta eli imukudossyövästä.

- Uupumus, selittämätön väsymys, joka ei parane levolla. Joskus tämä voi olla merkki esimerkiksi leukemiasta tai mahasyövästä. On kuitenkin muistettava, että tämäkin voi kertoa myös monesta muusta sairaudesta.

- Kipu. Joskus kipu voi kertoa luusarkoomasta (luusyövästä) tai kivessyövästä. Joissakin tapauksissa pääkipu, jota ei saada helpotettua hoidolla, voi olla merkki aivokasvaimesta. Selkäkipu taas saattaa joskus kertoa esimerkiksi munasarjasyövästä.

- Ruuansulatusvaivat ja nielemisvaikeudet, jotka eivät hellitä. Nämä saattavat kertoa esimerkiksi mahasyövästä, mutta ovat useimmiten merkki jostain muusta.

Hoitaja vastaa neuvontapalvelusta

On olemassa myös muita oireita, jotka voivat liittyä syöpään. Jos huomaa kehossaan tai sen toiminnassa muutoksia, jotka huolestuttavat – ja varsinkin jos oireet pahenevat – on parempi kääntyä lääkärin puoleen kuin jäädä miettimään itsekseen.

Puhelimitse tai sähköpostitse neuvoja voi saada suomalaisten syöpäjärjestöjen valtakunnallisesta neuvontapalvelusta. Siellä kysymyksiin vastaavat syöpään erikoistuneet terveyden- ja sairaanhoitajat. Yhteystiedot löytyvät täältä.

Lähteet: Suomalaisten syöpäjärjestöjen sivusto kaikkisyovasta.fi ja American Cancer Society 

6 kommenttia