Terve.fi

Synnytyksen jälkeinen masennus saattaa viipyillä jopa vuosia ja vaikuttaa lapsen käytökseen

Synnytyksen jälkeinen masennus saattaa viipyillä jopa vuosia ja vaikuttaa lapsen käytökseen
Synnytyksen jälkeinen masennus voi viipyillä useita vuosia ja aiheuttaa ongelmia lapsen kehitykselle. Lue lisää.
Julkaistu 22.2.2018

Tuoreiden tutkimuslöydösten mukaan synnytyksen jälkeinen masennus voi viipyillä useita vuosia ja aiheuttaa ongelmia lapsen kehitykselle. Tutkimuksen mukaan synnytyksen jälkeinen masennus tulisi diagnosoida ja lievittää sen oireita asianmukaisesti.

Naiset, joiden synnytyksen jälkeinen masennus kestää useita kuukausia ovat alttiita masennukselle, joka viipyilee vuosia ja voi vaikuttaa lapsen käytökseen, esimerkiksi lisää masennuksen riskiä teinivuosina, Iso-Britannialainen tutkimus viittaa.

Enemmistöllä 10 000:stä äidistä, jotka osallistuivat tutkimukseen, ei ollut synnytyksen jälkeistä masennusta. Naisilla, joilla oli jatkuva masennus, oli myös suunnilleen kaksinkertainen riski saada lapsia, joilla on käytöshäiriöitä, tutkimus kertoo.

Naisilla, joilla oli pitkäkestoinen masennus, saivat viisi kertaa todennäköisemmin lapsia, joilla oli käytöshäiriöitä keskimäärin 3,5-vuoden ikään mennessä. Naisten lapset pärjäsivät myös muita todennäköisemmin huonosti matematiikan kokeissa 16-vuoden iässä. Naisilla oli myös yli seitsenkertainen riski saada lapsia, jotka saavat masennusdiagnoosin 18-vuoden ikään mennessä.

Tutkimuksen johtavan tukijan ja Oxfordin yliopiston lasten ja nuorten psykiatrian professori Alan Steinin mukaan, kun synnytyksen jälkeinen masennus on sekä jatkuvaa ja vakavaa, negatiivisten riskien vaikutukset lapsen kehitykseen kasvavat. Ohimenevät ja vähemmän vakavat masennusjaksot eivät välttämättä vaikuta lapsen kehitykseen.

Tutkijat tutkivat dataa 9 848:stä äidistä, jotka rekrytoitiin tutkimukseen raskautensa alussa 1990-luvun alussa.

Naiset olivat keskimäärin 29-vuotiaita, kun he synnyttivät. Naisilta arvioitiin masennuksen oireita, kun heidän lapsensa olivat 2 kuukauden, 8 kuukauden, 21 kuukauden, 33 kuukauden ja 11-vuoden ikäisiä.

Kokonaisarvioinnissa arviolta yhdeksällä kymmenestä naisesta ei ollut masennuksen oireita, tutkijat raportoivat Jama Psychiatryn verkkojulkaisussa 31. tammikuuta. Alle yhdellä prosentilla naisista todettiin jatkuva ja vakava masennus.

Kun naisten synnytyksen jälkeiset masennuksen oireet jatkuivat, kun lapsi oli kahden tai kahdeksan kuukauden ikäinen, oireet viipyivät todennäköisemmin siihen asti, kun lapsi oli 11-vuotias, tutkimus osoittaa.

Nuorten lasten käytöshäiriöiden kuin vanhempien teinien akateemiset ongelmien ja masennuksen riski nousi äidin masennuksen vakavuuden ja jatkuvien oireiden mukaan.

Esimerkiksi naisilla, joilla oli vakava, mutta ei jatkuva masennus, saivat todennäköisemmin lapsia, joilla oli käytöshäiriöitä, kuin naisilla, joilla ei ollut masennuksen oireita, tutkimuslöydökset osoittavat.

Naisilla, joilla oli vakava, mutta ei jatkuva masennus, oli todennäköisemmin teinejä, joilla oli huonoja matematiikan arvosanoja ja masennus viimeistään 18-vuoden iässä. Muutosten kerrotaan olevan liian pieniä sulkeakseen ne ulos.

Tutkimuksen puute on, että siihen sisältyi vähän naisia, joilla oli vakava ja ei jatkuva masennus. On mahdollista, että tulokset saattaisivat vaihdella paljon suuremmassa otannassa.

Tutkimuksen löydökset viittaavat kuitenkin siihen, että naisten synnytyksen jälkeinen masennus tulisi diagnosoida ja hoitaa asianmukaisesti erityisesti, masennusta voidaan lievittää erilaisine lääkityksine ja psykoterapioineen, tutkimuksen johtava tutkija Stein kertoo.

Tämän uutisen tarjoaa Lääkäriportaali, joka on erikoisalakohtainen palvelu lääkäreille ja lääketiedettä opiskeleville. Palvelu tarjoaa koti- ja ulkomaisen lääketieteellisen uutispalvelun ilmaiseksi. Lue lisää ja rekisteröidy käyttäjäksi

Lue lisää:

1 kommentti