Sairaudet

Sydänterveys ja verenkierto

Ravinnosta saadut, solujen hapettumista estävät antioksidantit voisivat suojata sepelvaltimotaudilta. Lue lisää.

Teksti Toimitus
26.9.2008 Terve.fi

Vapaiden happiradikaalien aiheuttamalla lipoproteiinien hapettumisella uskotaan olevan keskeinen rooli sepelvaltimotaudin synnyssä ja kehityksessä. Siten ravinnosta saadut, solujen hapettumista estävät antioksidantit voisivat suojata taudilta.

Sepelvaltimotautiin sairastuneilla antioksidanttivitamiinien ja seleenin pitoisuudet elimistössä ovat eräissä tutkimuksissa olleet pienempiä kuin terveillä henkilöillä. Tupakointi ja valtimotauti selittävät osan tästä yhteydestä.

Antioksidanttivitamiinien ja hivenaineiden käyttäminen suurina annoksina valmisteena ei näyttäisi useiden tutkimusten mukaan vähentävät sydän ja verisuonisairauksien riskiä vaan jopa lisäävän sitä. Sen sijaan runsaasti kasviksia, hedelmiä ja marjoja sisältävä ruokavalio suojaa sydän- ja verisuonisairauksilta.

Flavonoideja eniten ruokavaliostaan saavilla suomalaisilla on todettu olevan pienempi sepelvaltimotauti- ja aivohalvausriski kuin vähiten flavonoideja saavilla. Omenan kversetiini –flavonoidi näyttäisi erityisesti pienentävän sepelvaltimotauti- ja aivohalvausriskiä. Appelsiinin ja greipin sisältämät flavonoidit (narngeniini ja hesperitiini) näyttävät olevan yhteydessä pienempään aivohalvauksen riskiin.

Lue lisää antioksidanteista:

Yleistä antioksidanteista

Hyviä antioksidanttien lähteitä

Tunnettuja antioksidantteja

Kommentit
Ei kommentteja vielä
Katso myös nämä
Uusimmat
Tilaa uutiskirjeet tästä!

Voimaa ja viisautta suoraan sähköpostiisi

terve
KäyttöehdotTietosuojaselosteEvästekäytännöt