
Sydänterveys ja verenkierto
Ravinnosta saadut, solujen hapettumista estävät antioksidantit voisivat suojata sepelvaltimotaudilta. Lue lisää.
Vapaiden happiradikaalien aiheuttamalla lipoproteiinien hapettumisella uskotaan olevan keskeinen rooli sepelvaltimotaudin synnyssä ja kehityksessä. Siten ravinnosta saadut, solujen hapettumista estävät antioksidantit voisivat suojata taudilta.
Sepelvaltimotautiin sairastuneilla antioksidanttivitamiinien ja seleenin pitoisuudet elimistössä ovat eräissä tutkimuksissa olleet pienempiä kuin terveillä henkilöillä. Tupakointi ja valtimotauti selittävät osan tästä yhteydestä.
Antioksidanttivitamiinien ja hivenaineiden käyttäminen suurina annoksina valmisteena ei näyttäisi useiden tutkimusten mukaan vähentävät sydän ja verisuonisairauksien riskiä vaan jopa lisäävän sitä. Sen sijaan runsaasti kasviksia, hedelmiä ja marjoja sisältävä ruokavalio suojaa sydän- ja verisuonisairauksilta.
Flavonoideja eniten ruokavaliostaan saavilla suomalaisilla on todettu olevan pienempi sepelvaltimotauti- ja aivohalvausriski kuin vähiten flavonoideja saavilla. Omenan kversetiini –flavonoidi näyttäisi erityisesti pienentävän sepelvaltimotauti- ja aivohalvausriskiä. Appelsiinin ja greipin sisältämät flavonoidit (narngeniini ja hesperitiini) näyttävät olevan yhteydessä pienempään aivohalvauksen riskiin.
Lue lisää antioksidanteista: