Järjestelmällinen lantionpohjan lihasten voiman, kestävyyden, ja säätelyn harjoittaminen (ks. alla) on suositeltava ehkäisykeino erityisesti henkilöille, joilla on suuri inkontinenssin ilmenemisen riski tai se esiintyy lievänä kuten lihavilla, iäkkäillä, raskaana olevilla ja synnyttäneillä naisilla.
Ennen inkontinenssin hoitoon tarkoitetun liikuntaharjoittelun aloittamista on tarpeen selvittää kliinisillä tutkimuksilla ja tätä ongelmaa varten kehitetyillä menetelmillä inkontinenssin tyyppi, syyt ja siitä aiheutuvat haitat.
Tuloksellinen harjoittelu edellyttää henkilön omaa, pitkään jatkuvaa ja asiaan paneutuvaa toimintaa ohjatussakin harjoittelussa. Tämän takia on syytä selvittää riittävästi harjoittelun toteutumisen edellytykset.
Tavoiteltujen tulosten saavuttaminen edellyttää lantionpohjan lihasten supistamista oikeilla tavoilla, riittävän voimakkaasti ja usein.
Harjoitteluohjeita on saatavissa fysioterapeuteilta tai internetistä täältä ja täältä. Vaikuttavimmasta menetelmästä esitetään eriäviä näkemyksiä.
Harjoittelun oikean suoritustavan oppimiseksi fysioterapeutin tai vastaavan ammattihenkilön antama ohjaus on ainakin suositeltavaa ja suurella osalle harjoittelua tarvitsevista henkilöistä välttämätöntä.
Ohjattua harjoittelua tulisi jatkaa ainakin kolme kuukautta. Myöhemmin harjoittelua voidaan jatkaa omatoimisesti tekemällä harjoitteita vähintään kaksi kertaa viikossa.
Harjoittelun vaikutukset ilmenevät hitaasti, vasta useiden kuukausien kuluessa.
Harjoittelun vaikutusten säilyttämiseksi harjoittelun on yleensä oltava jatkuvaa.
Harjoittelulle ei yleensä ole terveyteen liittyviä rajoituksia eikä sen ole havaittu aiheuttavan haittoja terveydelle.
Lue lisää aiheesta: