Terve.fi

Sokerittomat limut raskauden aikana mahdollisesti yhteydessä lasten lihavuuteen

Sokerittomat limut raskauden aikana mahdollisesti yhteydessä lasten lihavuuteen
Keinotekoisesti makeutettujen limujen runsas juominen raskauden aikana saattaa tanskalaistutkimuksen mukaan suurentaa lapsen lihavuusriskiä.
Julkaistu 27.11.2017

Keinotekoisesti makeutettujen limujen runsas juominen raskauden aikana saattaa tanskalaistutkimuksen mukaan suurentaa lapsen lihavuusriskiä. Vielä on tosin epäselvää, miten suurelta osin yhteys johtuu paljon virvoitusjuomia nauttivien muista elämäntavoista. Tutkimus perustuu 918 raskausdiabeteksesta kärsineen tanskalaisäidin ja heidän lastensa tietoihin.

Äideistä noin puolet kertoi raskauden aikana juovansa keinotekoisesti makeutettuja virvoitusjuomia ja 9 prosenttia joi niitä päivittäin. Kun keinotekoisesti makeutettuja limuja päivittäin juovia verrattiin äiteihin, jotka eivät juoneet niitä lainkaan raskauden aikana, heidän lapsensa olivat noin kaksi kertaa todennäköisemmin lihavia ja lapset olivat syntyneet isokokoisina todennäköisemmin.

Tutkijat havaitsivat yhteyden myös tarkastellessaan äitejä, jotka olivat vähentäneet virvoitusjuomien nauttimista raskauden aikana. Lapsen riski olla ylipainoinen seitsemänvuotiaana pieneni tasaisesti, jos äiti oli korvannut keinotekoisesti makeutettuja virvoitusjuomia vedellä.

Tutkimuksessa huomioitiin tuloksiin mahdollisesti vaikuttavia taustamuuttujia, mutta on silti hyvin mahdollista, että virvoitusjuomien lisäksi moni muu äitiin tai perheeseen liittyvä seikka on voinut vaikuttaa tuloksiin. Tämän vuoksi tulokset pitäisi varmistaa suuremmissa ja pitemmissä lisätutkimuksissa.

Aiemmissa tutkimuksissa sokerittomat virvoitusjuomat on yhdistetty myös suurentuneeseen diabetesvaaraan, mutta tarkka mekanismi on vielä epäselvä. Tutkijat pitävät mahdollisena, että suurentuneessa diabeteksen vaarassa olevat alkavat suosia sokerittomia limuja, koska haluavat pienentää sairastumisriskiään, mikä selittää tutkimuksissa havaitut yhteydet. On mahdollista, että tämä selittää myös nyt saatuja tuloksia.

Tutkimus julkaistiin International Journal of Epidemiology -lehdessä.

Lue lisää:

Kommentoi »