Terve.fi

Kevytlimujenkin juojalla suurentunut metabolisen oireyhtymän vaara

Kevytlimujenkin juojalla suurentunut metabolisen oireyhtymän vaara
Yhden tavallisen tai sokerittoman limun päivässä juovilla on 50 prosenttia suurempi riski sairastua metaboliseen oireyhtymään.
Julkaistu: 27.7.2007

Circulation-lehdessä julkaistun tutkimuksen mukaan vähintään yhden tavallisen tai sokerittoman limun päivässä juovilla keski-ikäisillä aikuisilla on 50 prosenttia suurempi riski sairastua metaboliseen oireyhtymään kuin alle yhden virvoitusjuoman viikossa nauttivilla. Lisäksi vähintään yhden limun päivässä juovien todettiin olevan ylipainoisia 30 prosenttia useammin.

Virvoitusjuomien kulutus on jo aiemmin liitetty suurentuneeseen ylipainon ja diabeteksen riskiin lapsilla ja nuorilla sekä verenpainetaudin kehittymiseen aikuisilla. Huomionarvoista nyt julkaistussa tutkimuksessa kuitenkin on, että myös sokerittomien limujen käytöllä todettiin samansuuruinen yhteys metaboliseen oireyhtymään ja sen osatekijöihin kuin tavallisten limujen kulutuksella.

Tutkijoiden mukaan yllättävä tulos ei kuitenkaan automaattisesti tarkoita, että sokerittomat virvokkeet itsessään lisäisivät metabolisen oireyhtymän tai ylipainon vaaraa. Saattaa näet hyvin olla, että yhteys selittyy kevytlimua juovien muuten epäterveellisillä ruokailutottumuksilla tai muilla elämäntavoilla.

Tulokset perustuivat Framinghamin sydäntutkimuksen aineistoon.

Tutkimuksessa seurattiin yli neljän vuoden ajan 6 000 keski-ikäistä miestä ja naista, jotka olivat tutkimuksen alussa terveitä.

Kommentoi »