Kauneus ja Terveys

Seksiä kaverin kanssa?

Seksiä kaverin kanssa?
Olisiko sinusta pelkkään seksisuhteeseen? Panokaveruus on varsin yleistä nuorten keskuudessa.
Julkaistu: 11.10.2011

Panokaveruudessa suhteen osapuolet sopivat harrastavansa seksiä kavereina ilman, että suhteessa on romanttisia tunteita. Amerikkalaisen Midwesternin yliopiston opiskelijoille tehdystä kyselystä selviää, että friends with benefits -suhteet ovat melko yleisiä nuorten aikuisten keskuudessa. 125 opiskelijasta 90 oli ollut panokaverisuhde. Näistä kaverisuhteista vain joka kymmenennestä muodostui lopulta parisuhde. Neljännes heistä menetti kaveruutensa, kun seksisuhde loppui.

Archives of Sexual Behavior -tiedejulkaisussa keväällä julkaistun tutkimuksen mukaan 54 prosenttia miehistä ja 43 prosenttia naisista oli ollut friends with benefits -suhteessa. Naisista 40 prosenttia toivoi, että panokaveruus johtaisi parisuhteeseen. Miehistä samaa toivoi neljännes.

Tutkimuksesta selviää myös, että runsaalla alkoholin käytöllä ja panokaverisuhteilla oli yhteys, ja tämä yhteys oli selkeämpi naisopiskelijoilla. Tutkimukseen osallistui lähes 900 17–25-vuotiasta amerikkalaisopiskelijaa.

Seksisuhteilla rehvastellaan

Pari- ja seksuaaliterapeutti Elli Raipela sanoo, että pelkkä seksisuhde voi toimia samalla tavalla kuin lenkkikaveruuskin. Kummassakin on kyse molempien osapuolien fyysisten tarpeiden tyydyttämisestä kavereiden kesken.

Raipela on huomannut uuden ilmiön, jossa keski-ikäiset naiset rehvastelevat seksikumppaneillaan, joihin heillä ei ole muunlaista, syvempää, suhdetta. Monet naiset kertovat seksisuhteistaan vapautuneesti tutuilleen, eivätkä välttämättä huomaa, että toista eivät yksityiskohdat kiinnosta.

– Lähinnä ihmettelen, miksi oma seksuaalisuus ja omat seksikokemukset on jaettava ympäri maakuntaa? Liittyykö se juuri siihen, että seksi tapahtuu, ilman tuttuutta, ilman tunteita, ja jotta sen todella ymmärtäisi tapahtuneen, siitä on kerrottava eteenpäin. Vasta kuulija vahvistaa seksin todella tapahtuneen, pohtii Raipela.

Parisuhteen liima

Raipela muistuttaa, että parisuhde eroaa muista ihmissuhteista juuri seksin perusteella. Seksi toimii hormonaalisesti myös parisuhteen liimana, sillä oksitosiini-hormoni, jota erittyy rakastellessa, on sitoutumishormoni.

– Seksi on pariskunnan kahdenkeskinen salaisuus, meidän juttu, johon muilla ei ole osaa, Raipela sanoo.

Raipela ei epäile yhtään keski-ikäisten naisten seksuaalisuutta tai kumppanien saatavuutta, mutta ihmettelee estotonta kertomista.

– Pelkästään seksiin perustuvissa suhteissa ei tietysti ole muuta kerrottavaa kuin seksi, Raipela muistuttaa.

Seksisuhteessakin voi ihastua

Panokaveruuteen ei kannata ryhtyä, jos sisimmässään toivoo, että seksisuhteen jälkeen kumppaneille muodostuisi parisuhde. Seksisuhteen loppuessa saattaa loppua kaveruuskin.

Toisinaan seksisuhteesta toki voi muodostua parisuhdekin. Raipelan mukaan ihmiset, jotka tyydyttävät seksuaalisia tarpeitaan yhdessä, voivat jossain vaiheessa päätyä parisuhteeseen, aivan kuten juoksukouluun osallistuneet voivat ihastua toisiinsa yhteisen harrastuksen piirissä.

Seksisuhde voi alkaa järkiperäisenä, vain aktina, mutta romanttiset tunteet saattavat tulla seksisuhteeseen mukaan nopeastikin. Raipela toteaa, että omia tunteitaan ei voi käskeä menemään piiloon.

– Seksuaalisuus on ihmisen intiimein alue ja jos sen haluaa jakaa jonkun kanssa, niin miksi ei saisi tuntea kaikkea, mitä voi tuntea?

Raipela sanoo, että ihminen ei vain voi päättää, milloin haluaa tuntea mielihyvää, nautintoa tai iloa, vaan positiiviset ja jopa romanttiset tunteet tulevat mukaan suhteeseen, jos ihmisellä on hyvä olla.

Kondomit mukaan!

Ehkäisy on myös asia, mistä seksisuhteen osapuolten on hyvä sopia ja keskustella tarkemmin kuin parisuhteessa seksiä harrastavien. Raipela muistuttaa, että vaikka nainen sanoisikin ehkäisyn olevan kunnossa, ei vieraan naisen sanaan kannata aina luottaa.

Kondomi on tarpeen sekä raskauden että mahdollisten sukupuolitautien kannalta.

– Ihmiset ovat hyvin luottavaisia vieraiden ihmisten suhteen. Jos joku sanoo, vakuuttaa, väittää tai on luotattavan näköinen, niin kumppani luulee, että häneen voi luottaa ja ehkäisy jää pois, Raipela sanoo.

Raipela korostaa kondomia tautien ja etenkin raskauden ehkäisyssä.

Asiantuntijana pari- ja seksuaaliterapeutti Elli Raipela.

Lue myös:

Kommentoi »