Kannattaako panokaveri?

Kannattaako panokaveri?
Hyvää seksiä silloin kun se itselle sopii – ilman tunteellista draamaa ja tylsää arkea. Hyvän panokaverin kanssa elämä voi olla juuri tällaista.
Julkaistu 20.4.2015

”Pelkkä kaveri, jonka kanssa voi viettää aikaa ja poiketa makkarin puolelle silloin tällöin, olisi aika täydellinen”, kirjoittaa pitkästä suhteesta eronnut netin keskustelupalstalla.

Hän ei ole yksin. Panokaverin eli säännöllistä seksiä tutun kanssa ilman sitoumuksia haluaa moni muukin.

Ilmiö ei ole uusi, mutta viime vuosina se on saanut nimen ja siitä on helpompi puhua.

Panokaverisuhteet ovat uskottua yleisempiä, sanoo seksuaaliviestinnän asiantuntija Elina Saarenmaa. Saarenmaa on tiettävästi ainoa Suomessa, joka on tutkinut ilmiötä.

Panokaverin lisäksi puhutaan vakipanoista ja kaveriseksistä. Yhdysvalloissa käytetään nimeä friends with benefits eli kaveri kaikilla herkuilla.

Ei pelkästään puumanaisten ja pelimiesten juttu

Panokavereita ei ole vain pelimiehillä ja puumanaisilla, vaan ihan tavallisilla ihmisillä. Panokaverisuhde voi olla lyhyt tai pitkä, kepeä tai luja ja merkityksellinen. Seksi on hyvää, mutta siihen ei liity romanttisia tunteita, eikä yhteistä tulevaisuutta suunnitella.

– Ihmiset pitävät seksistä ja läheisyydestä. Jos he eivät löydä omaa rakasta, vakipano voi tyydyttää tarpeet, Saarenmaa kuvaa.

Seksi voi myös syventää hyvää kaveruutta.

Iällä vaikutusta kaveriseksiin

Ikä teki kaveriseksistä erilaista. Saarenmaa haastatteli tutkimuksessaan pariakymmentä 24–54-vuotiasta Suomesta ja Yhdysvalloista.

– Mitä vanhempia ihmiset olivat, sitä toissijaisemmaksi itse seksi panokaverin kanssa tuli.

Kaksikymppisten suhteet olivat kevyimpiä, osa nuoruuden kokeiluja. Nelikymppisille ja sitä vanhemmille suhteet olivat syvällisempiä. Peti­puuhien lisäksi toisen kanssa saatettiin jakaa harrastuksia ja käydä lounaalla ja elokuvissa.

– Nelikymppisinä etenkin naiset olivat nuorempia vapautuneempia ja itsevarmempia seksuaalisuudestaan. Silti seksikaveruudella on parasta ennen -päivämäärä. Suhteet eivät yleensä kestä pitkään.

Salli nautinto

Vakipano voi olla ratkaisu, jos ei halua sitoutua tai etsiä aina uutta seksiseuraa. Sek­suaaliterapeutti Anu Kinnunen kertoo, että seksi ystävän kanssa voi auttaa nauttimaan omasta kehosta uudella tavalla ja purkaa seksuaalisia estoja.

Eronnutta uusi seksikokemus voi lääkitä ja auttaa eteenpäin.

Parhaimmillaan kaveriseksi on huoletonta eikä se vie liikaa aikaa. Pidemmän päälle sekin vaatii työtä, vaivannäköä ja pelisäännöt. Saarenmaan mukaan seksisuhde toimii parhaiten, kun puhuu haluistaan ja suhteen säännöistä avoimesti ja kohtelee toista hyvin.

Tutkimusten mukaan pitkissä parisuhteissa seksi on kuitenkin tyydyttävämpää, koska kumppanit tuntevat toisensa ja luottavat toisiinsa.

– Itsensä kylmettäminen ei ole avain hyvään seksielämään, Kinnunen sanoo. Pelkkä fyysinen seksisuhde voi olla hetkellinen ratkaisu, mutta pidemmän päälle se hajottaa ihmistä. Silloin on vaarana, että ihminen alkaa esineellistää itseään ja toista.

Mitä seksisuhteesta lopulta etsitään?

Entä jos rakastuu panokaveriinsa? Usein vain toisen tunteet heräävät. Saarenmaan tutkimuksessa kenenkään suhde seksikaveriin ei ollut syventynyt molemminpuoliseksi rakkaudeksi.

On surullista, kun tajuaa kaivanneensa kaverilta arvostusta, luottamusta ja rakkautta, mutta tarjolla on vain ja ainoastaan seksiä. Panokaverisuhde saattaa haitata myös oikean parisuhteen löytämistä, onhan sänky jo varattu.

– Tutkimuksessani kaveriseksisuhde ei ollut kenellekään mikään ihanne. Kyllä kaikki etsivät rakkautta, Saarenmaa sanoo. Oikeaan aikaan oikeassa paikassa panokaveri voi kuitenkin tuoda ripauksen hauskuutta elämään.

Kommentoi »