Terve.fi

Ravitsemusterapeutti: liiallinen terveysinnostus voi ajaa ortoreksiaan

Ravitsemusterapeutti: liiallinen terveysinnostus voi ajaa ortoreksiaan
Terveysinnostus voi karata käsistä ja johtaa ortoreksiaan. Lue lisää aiheesta ortoreksia.
Julkaistu 1.3.2012

Ravitsemusterapeutti Mikko Rinta ja personal trainer Mikko Paunonen ovat yhtä mieltä siitä, että suomalaisten kiinnostus terveellisemmän ruokavalion noudattamisesta on kasvanut viime vuosien aikana.

Kuntosali- ja ravitsemusvalmennusta työkseen tekevä Paunonen uskoo kiinnostuksen taustalla olevan paljon puhututtaneet ruokavaliotrendit, kuten paleodieetti ja karppaaminen sekä lisäaineita karttavat ja luomutuotteita suosivat ruokavaliot.

- Toki on hienoa että suomalaiset kiinnittävät aiempaa enemmän huomiota siihen mitä suuhunsa laittavat, mutta liian orjalliseksikaan terveellisen ruokavalion noudattamisen kanssa ei saa mennä. Terveysinnostus voi karata käsistä ja ihminen sairastua ortoreksiaan, perustelee Trainer4Youn ravitsemusterapeutti Mikko Rinta.

Ortoreksia on syömishäiriö, jota sairastava henkilö pyrkii pakkomielteisesti syömään mahdollisimman terveellisesti. Ortorektikko ei välttämättä pyri laihtumaan ruokavaliollaan, vaikka ruokavalion myötä paino saattaakin pudota. Toisin kuin anorektikko, ortorektikko ei pyri syömään mahdollisimman vähän, vaan mahdollisimman terveellisesti.

Mikko Rinnan mukaan ortoreksia voi alkaa pienestä ruokavaliomuutoksesta, joka saa ihmisen kiinnittämään syömiseensä tavallista enemmän huomiota. Taustalla voi olla esimerkiksi ruokavalion muuttaminen vähähiilihydraattiseksi tai pienempikin muutos, kuten ruoka-aine allergian toteaminen, vitamiinien saantiin huomion kiinnittäminen tai vaikkapa rasvojen laadun tarkkaileminen.

- Pikku hiljaa kiellettyjen ruoka-aineiden lista kasvaa ja niiden välttämisestä tai tiettyjen ravinto-aineiden saannista voi tulla pakkomielle ja se alkaa rajoittaa muuta elämää. Sosiaaliset tilanteet alkavat kärsiä, kun esimerkiksi ulkona yhdessä syöminen tuottaa vaikeuksia ortorektikon pelätessä joutuvansa syömään näitä ”kiellettyjä” ruoka-aineita, Mikko Rinta selventää.

Kuntosalit voisivat olla valveutuneempiakin

Personal trainer Mikko Paunonen on työssään joutunut muutaman kerran vaikean tilanteen eteen huomattuaan, ettei asiakkaan terveellisen ruokavalion vaaliminen enää auta asiakasta, vaan on kääntynyt häntä vastaan.

- Ortorektikolle mahdollisesta sairaudesta puhuminen on arka asia ja sen kanssa on oltava hienotunteinen. Koen kuitenkin velvollisuudekseni huolehtia asiakkaani hyvinvoinnista ja epäillessäni asiakkaan sairastavan syömishäiriötä kysyn häneltä, että haluaisiko hän jutella myös ravitsemusterapeuttimme kanssa, Paunonen selventää.

Ravitsemusterapeutin mielestä myös kuntosalien olisi hyvä tarttua asiaan, jos he uskovat asiakkaansa sairastuneen syömishäiriöön.

- Olisi hienoa jos kuntosalit olisivat valmiimpia juttelemaan asiakkaiden kanssa huomatessaan jonkun terveysintoilun ampuvan yli. Ortoreksiaa on vaikea tunnistaa ulkoapäin, mutta esimerkiksi anoreksian kohdalla olisi fiksua asettaa treenaamiselle painoindeksiraja, Rinta pohtii.

Kaikenikäisten miesten ja naisten sairaus

Mikko Rinta kertoo syömishäiriöiden olevan yleisesti nuorten naisten sairaus, mutta ortoreksiaan voi sairastua kaiken ikäiset miehet ja naiset.

- Ortoreksiasta parantuminen lähtee ortorektikosta itsestään. Yleensä jo asiasta puhuminen auttaa. Oireiden pahentuessa käyttäytyminen muuttuu yleensä anorektiseksi ja silloin tilanteen hoito vaatii myös ravitsemusterapiaa, Rinta selventää.

Molemmat asiantuntijat painottavat, että kaiken terveyskeskustelun keskellä ei saisi unohtaa ruoasta nauttimista. Mikko Rinta muistuttaa, että ruoasta tulee tulla hyvä olo ja syömisen pitäisi olla mutkaton tapahtuma ja sosiaalisista ruokailuhetkistä pitäisi pystyä nauttimaan.

- Kaikkia ruoan osia ei tarvitse purkaa atomeiksi ja punnita erikseen. Pahin mahdollinen rike on se, että kieltää jonkin syömisen itseltään kokonaan. Jos teet syömisessäsi 80 prosenttia oikein, salli myös 20 prosenttia nautintoakin itsellesi, kiteyttää Paunonen.

Kommentoi »