Terve.fi

Peyronien tautia sairastavilla miehillä korkeampi syöpäriski

Peyronien tautia sairastavilla miehillä korkeampi syöpäriski
Peyronien tautia sairastavilla todettiin olevan korkeampi riski sairastua muun muassa maha- ja kivessyöpään.
Julkaistu 9.11.2017

Miehillä, jotka sairastavat Peyronien tautia, todettiin olevan korkeampi riski sairastua muun muassa maha- ja kivessyöpään. Näiden potilaiden kohdalla voi olla syytä kiinnittää tavallista enemmän huomiota syövän havaitsemiseen.

Noin kymmenen prosenttia miehistä kärsii jossain vaiheessa elämäänsä Peyronien taudista. Se aiheuttaa kovettuman muodostumista peniksen yläpuolelle eli dorsaaliselle puolelle, jolloin penis voi olla erektiossa huomattavan käyrä ylöspäin ja yhdyntä voi sen vuoksi olla ongelmallista.

Taudin kehittymisen syytä ei tarkalleen tiedetä, mutta sen epäillään johtuvan penikseen kohdistuneesta vauriosta. Teksasissa Baylorin lääketiteteellisessä yliopistossa tutkittiin Peyronien taudin vaikutusta miesten syöpäriskiin.

Tutkimuksen tiedot kerättiin Truven Health MarketScan tietokannasta, josta tutkijat löysivät lähes 50 000 Peyronien tautia sairastavaa miestä, noin 1,2 miljoonaa erektiohäiriöistä kärsivää miestä ja noin 500 000 tervettä henkilöä kontrolliryhmään.

Tutkimuksessa mukana olleet miehet olivat keskimäärin 48 – 50 -vuotiaita ja heitä seurattiin noin neljän vuoden ajan. Yhteensä tutkimuksessa seurattiin siis noin 7 miljoonaa potilasvuotta.

Erektiohäiriöistä kärsivät potilaat olivat todennäköisemmin ylipainoisia, tupakoivat ja heillä oli korkea verenpaine. Lisäksi heillä oli Peyronien tautia sairastavia tai kontrolliryhmään kuuluvia todennäköisemmin hyperlipidemia tai diabetes.

Peyronien tautia sairastavilla taas oli muita suurempi riski saada vatsasyöpä (HR: 1,43) melanooma (HR:1,19) tai kivessyöpä (HR: 1,39). Lisäksi kokonaistodennäköisyys minkä tahansa syövän kehittymiselle oli tässä ryhmässä muita suurempi riskisuhteella 1,10.

Tämän uutisen tarjoaa Lääkäriportaali, joka on erikoisalakohtainen palvelu lääkäreille ja lääketiedettä opiskeleville. Palvelu tarjoaa koti ja ulkomaisen lääketieteellisen uutispalvelun ilmaiseksi. Lue lisää ja rekisteröidy käyttäjäksi

Lue lisää:

Juttua muokattu 16.11.2017: Juttuun on korjattu tieto, että Peyronien taudissa penis käyristyy yleensä ylöspäin eikä alaspäin.

Kommentoi »