Terve.fi

5 sairautta, jotka aiheuttavat seksivaivoja miehille

5 sairautta, jotka aiheuttavat seksivaivoja miehille
Seksiongelmat voivat johtua monista syistä. Kun kaikki ei menekään ihan putkeen makuuhuoneessa, saattaa olla syytä laittaa oireet merkille: erektiovaivojen ja seksiongelmien taustalla voi nimittäin olla todellisia sairauksia, niin psykologisia kuin terveydellisiäkin.
Julkaistu 25.6.2012

1. Sinua ei enää kiinnosta harrastaa seksiä

Syynä voi olla alhaiset testosteronitasot. Mikäli stressi tai unenpuute ei tunnu olevan seksihalujen katoamisen takana, saattaa olla syytä käydä tarkistuttamassa testosteronitasot. Alentuneet testosteronitasot altistavat muun muassa osteoporoosille, tyypin 2 diabetekselle ja sepelvaltimotaudille, ja ainoa merkki tasojen putoamisesta voi olla libidon katoaminen. Testosteronitasot voidaan tarkistaa yksinkertaisella verikokeella.

2. Sinua ei enää kiinnosta seksi – ja muutenkin mieliala on heikko

Jos mielialasi on jo pidempään ollut huono ja seksihalut ovat samalla hävinneet, voi syynä olla masennus tai masennuslääkkeet. Masennukseen voi liittyä sukupuolisen kiinnostuksen vähenemistä tai jopa varsinaisia seksuaaliongelmia. Masentuneen seksuaalisten halujen väheneminen on verrannollinen muiden mielihalujen vähenemiseen ja mielihyvän kokemisen heikkenemiseen. Toisaalta on myös muistettava, että jotkut depression hoidossa käytettävät lääkkeet saattavat aiheuttaa seksuaalitoimintojen muutoksia ja esimerkiksi erektio- ja orgasmivaikeuksia.

3. Erektio ei pysy kovana pitkään

Erektiovaivojen taustalla on yhä useammin havaittu olevan sydänperäiset ongelmat, mikä on ihan järkeenkäypää: jos veri ei kierrä elimistössä kunnolla/tehokkaasti, ei peniskään voi toimia. Erektiossahan siittiö täyttyy verellä ja kovettuu.

4. Penikseen sattuu yhdynnän aikana

Oletko lisäksi havainnut, että peniksesi käyristyy erektiossa. Vaivanasi saattaa olla kohtalaisen harvinainen Peyronien tauti. Se on sairaus, jossa peniksen kalvoon syntyy itsestään kyhmy/kovettuma, joka käyristää penistä erektiossa. Se on vaaraton, mutta voi olla kovinkin kiusallinen ja vaikeuttaa yhdyntää. Peyronien tautia esiintyy noin yhdellä miehellä sadasta.

5. Lauetessasi sattuu

Kivun esiintyminen yhdynnän tai orgasmin aikana voi olla merkki eturauhasen tulehduksesta. Sen tavallisimpia oireita ovat tihentynyt virtsaamistarve, virtsaamisvaikeus ja kirvely sekä epämääräistä kipua alavatsalla, välilihassa, kiveksissä, peniksen päässä tai reisien välissä. Kipu saattaa olla hieman vaikeasti paikannettavissa, mutta kuitenkin alapäässä. Lisäksi alavatsalla saattaa olla paineentunnetta, jota voi myös tuntua virtsarakossa. Joskus siemennesteessä saattaa olla silminnähden verta ja tosiaan siemensyöksy voi olla kivulias. Eturauhastulehduksen aiheuttaa enimmäkseen bakteeri, jolloin esiintyy usein myös kuumetta. Altistavia tekijöitä ovat suojaamaton sukupuoliyhteys ja kylmäaltistus.

Krooninen eturauhastulehdus on yksi yleisin syy, joka johtaa urologien vastaanotolle. On arvioitu, että suomalaisista miehistä noin 14 prosenttia kärsii kroonisesta eturauhastulehduksesta, ja että jossain vaiheessa lähes jokaisella miehellä on eturauhastulehdukseen viittaavia oireita vähintään kerran elämässään.

Äkillisissä tapauksissa eturauhastulehdusta hoidetaan antibiooteilla. Jos eturauhastulehdus on krooninen, voidaan joskus miestä kehottaa masturboimaan esimerkiksi viikoittain, mikä puhdistaa eturauhasta epäpuhtauksista.

Kommentoi »