Terve.fi

Pessaari

Pessaari
Miten pessaaria käytetään? Lue pessaarin ehkäisytehosta ja pessaarin käytöstä. Pessaari on valmistettu lateksikumista. Lue lisää pessaarista.
Teksti

Julkaistu 8.11.2005

Pessaari on ohut lateksikumista valmistettu kuppi, joka sijoitetaan emättimen pohjukkaan kupupuoli ylöspäin kohdunsuuta vasten. Näin saadaan aikaan imuvaikutus, jonka avulla pessaari pysyy tiukasti paikoillaan. Kupin reunassa oleva joustava metallilanka pitää pessaaria auki. Pessaarin voi asettaa joko käsin tai erityisellä kuljettimella. Pessaareja on useita eri kokoja naisen emättimen pohjukan anatomian mukaan. Synnytyksen jälkeen joutuu usein vaihtamaan pessaarin toisen kokoiseen. Se ei suojaa sukupuolitaudeilta. Pessaari ei ole kertakäyttöinen, vaan se pestään jokaisen käytön jälkeen ja säilytetään pakkauksen mukana tulevassa rasiassa. Ehkäisin pysyy käyttökunnossa 1-2 vuotta.

Pessaarin ehkäisyteho

Pessaaria käytetään aina yhdessä siittiöitä tuhoavan aineen, spermisidin, kanssa, yksinään käytettynä ehkäisyteho on riittämätön. Oikein spermisidin kanssa käytettynä pessaari antaa 94 %:sen varmuuden (6 raskautta sataa käyttövuotta kohti), mutta käyttövirheiden vuoksi raskauksia esiintyy 10 – 20 sataa käyttäjää kohti vuodessa.

Pessaarin käyttö

Pessaaria tulee aina käyttää yhdessä siittiöitä tuhoavan aineen (spermisidin) kanssa. Mieluiten voidemaista tai geelimäistä spermisidiä laitetaan pessaariin vajaan ruokalusikallisen verran ennen jokaista yhdyntää. Näitä ei tällä hetkellä saa Suomesta. Jos käytetään emätinpuikon muodossa olevaa spermisidiä, puikon täytyy antaa sulaa noin 5-10 min. ennen yhdyntää.

Pessaari asetetaan paikalleen juuri ennen tai mielellään aikaisintaan tunti ennen yhdyntää ja poistetaan aikaisintaan 6-8 tuntia viimeisen yhdynnän jälkeen, kuitenkin viimeistään 24 tunnin kuluttua. Saman käytön aikana yli kolmen tunnin välein toistuvissa yhdynnöissä siittiöitä tuhoavaa ainetta täytyy lisätä ennen uutta yhdyntää pessaaria välillä poistamatta.

Pessaarin asettamista helpottamaan voi käyttää liukastinainetta, mieluiten geeliä. Pakkauksen mukana tulee liukastingeeliä, jota saa ostaa apteekista myös erikseen. Öljymäinen liukastinaine voi haurastuttaa pessaaria.

Käytön jälkeen pessaari pestään miedolla saippuavedellä, eheys tarkistetaan ja se säilytetään kuivassa, valolta, lämmöltä ja pakkaselta suojattuna. Pessaari pitää vaihtaa uuteen 1-2 vuoden välein tai heti, kun kumi näyttää haurastuneelta tai siinä näkyy suoranaisia reikiä. Synnytysten myötä tai painon vaihdellessa runsaasti saattaa olla tarvetta vaihtaa pessaari toisenkokoiseen.

Etuja

Mahdollista lateksiallergiaa lukuun ottamatta pessaarilla itsellään ei ole sivuvaikutuksia (ks. spermisidit) ja sen käyttö on omassa kontrollissa.

Pessaarin haittoja

Pessaaria ei nykyisin saa Suomesta. Niitä voi kuitenkin ostaa ulkomailta (esim. Ruotsista) apteekista ilman lääkärinmääräystä tai tilaamalla suomalaisen apteekin avustuksella. Ennen hankintaa oikea koko on kuitenkin syytä sovittaa lääkärin vastaanotolla tai ehkäisyneuvolassa, jossa annetaan myös ohjausta oikeasta käytöstä, asetuksesta ja poistosta. Pessaarin oikeaoppinen käyttö vaatii jonkin verran harjoittelua. Lisänä käytettävät siittiöitä tuhoavat aineet saattavat ärsyttää emättimen limakalvoja. Pitkäaikaisessa käytössä syntyy kuluja siittiöitä tuhoavien valmisteiden käytöstä. Pieni osa ihmisistä on lateksille allergisia.

Lue lisäksi:

1 kommentti