Hyvinvointi

Yhdyntä

Yhdyntä, seksi, rakastelu on jokaiselle yksilöllinen kokemus. Käsittelemme asioita kuten esileikki, kiihottuminen ja orgasmi. Lue lisää yhdynnästä.

Teksti Toimitus
4.12.2006 Terve.fi

Rakastelu-sana viittaa seksiin, jossa seksuaalinen kanssakäyminen tapahtuu rakkaussuhteessa. Seksin harrastaminen/yhdyntä eivät kuitenkaan käsitteinä sisällä oletusta rakkaussuhteesta. Toisinaan seksistä/yhdynnästä puhuttaessa, seksuaalinen kanssakäyminen jaetaan eri vaiheisiin, joiden ajatellaan seuraavan toinen toistaan seksuaalisen kanssakäymisen kuluessa. On kuitenkin kovin keinotekoista eritellä seksuaalista kanssakäymistä määrätyillä, toisiaan seuraavilla vaiheilla, sillä kunkin ihmisen kokemus ja olemus rakastelussa/seksissä/yhdynnässä on hyvin yksilöllinen.

Esileikki

Seksuaalinen kiihottuminen

Naisen kiihottuminen

Miehen kiihottuminen

Naisen orgasmi

Miehen orgasmi 

Esileikki-sanalla tässä yhteydessä viitataan luovaan ja itsetarkoitukselliseen seksuaaliseen kanssakäymiseen. Käytännössä luovuuden tulisi antaa rikastaa seksuaalista kanssakäymistä jatkuvasti kaikissa seksuaalisen kohtaamisen vaiheissa. Aisteja ja mielikuvitusta ruokkivaa tunnelmaa voi rikastaa esim. musiikilla, ruoalla, tuoksuilla, elokuvan katsomisella jne. Mielikuvituksella ei ole rajoja.

Viestitämme ajatuksiamme ja tunteitamme sanojen ohella myös ruumillamme. Tahtomattaankin ruumiin kieli, eleet ja ilmeet kertovat esim. sisäisestä tunnetilastamme. Ihmisten seksuaaliset tunteet ja tarpeet voivat näin saada lisää kiihoketta myös toinen toisiltaan. Näin kumpikin ohjaavat toinen toistaan tunnustellen ja kokeillen sekä löytäen sen, mikä juuri sillä hetkellä tuntuu molemmista mukavalta. Kumppanien keskinäinen seksuaalinen kohtaaminen ja emotionaalisen intimiteetin kokeminen edellyttävät molemminpuolista herkkyyttä ja valmiutta antautua koskettamaan sekä avautua kosketettavaksi. Tällaisen ilmapiirin vallitessa ei sillä ole väliä, kumpi tekee aloitteen seksuaaliseen kanssakäymiseen.

Seksuaalinen kiihottuminen on ajatusten, tunteiden ja aistimusten yhdessä virittämää valmiutta kokea ja tuottaa kokonaisvaltaista mielihyvää itselle ja/tai toiselle. Seksuaalinen halu (tai himo) voi kasvaa ruumin aistimusten tai mielikuvien kautta. Tällöin elimistö herää mielihyvän kokemiseen mm. siten, että sydämen rytmi kiihtyy, syljen eritys lisääntyy ja kaikki aistit ikään kuin valpastuvat.

Seksuaaliseen kiihottumiseen vaikuttavat kaikki aistimme, kokemuksemme, ajatuksemme ja tunteemme. Näin ollen seksuaalinen halu muuttuu tilanteiden ja (seksuaalisen) kanssakäymisemme mukaan. Kukin meistä on yksilöllinen myös siinä suhteessa, minkä kokee miellyttävänä. Omiin mieltymyksiin voi tutustua esim. itsetyydytyksen kautta. Tällä tavoin koettu (ruumiillinen) mielihyvä syntyy kosketuksen kautta.

Ei vain sukupuolielimet, vaan ihmisen koko ruumis on seksuaalisesti aistiva ja viestivä kokonaisuus. Onkin sanottu, että meidän suurin sukupuolielimemme on iho. Iholta löytyvät niin naisen kuin miehenkin seksuaalisesti tärkeimmät herkät paikat, joita sanotaan erogeenisiksi alueiksi. Näitä ovat ylävartalossa esim. huulet, nenä, otsa, ohimo, korvalehti, niska, kaula ja rinta. Alavartalolla erogeenisesti herkät alueet ovat esim. kylkikaaret sekä lantion ja pakaroiden seutu, peräaukko ja sen ympäristö, reisien sisäpinnat, polvitaipeet ja jalkapohjat.

Naisella seksuaalinen kiihottuminen voi aiheuttaa mm. seuraavia fysiologisia muutoksia ruumiissa. Nännien päät saattavat nousta hieman koholle. Verentungos sukupuolielimissä voi puolestaan aiheuttaa niiden turpoamisen ja kostumisen. Myös ihon väri saattaa muuttua paikoitellen punertavammaksi ja sydämen sykkeen noustessa, myös hengitys voi kiihtyä.

Kiihottuessa naisen häpykielen terska paisuu ja verentungos saa aikaan sen varren paksuuntumisen ja pitenemisen. Emätin kostuu, laajenee ja avartuu sekä sen seinämien väri muuttuu tummanpunaiseksi. Kohtu kohoaa ja sen rungon ärtyvyys lisääntyy. Synnyttämättömällä naisella ulommat häpyhuulet litistyvät, erkanevat ja kohoavat sivulle ylöspäin. Synnyttäneillä naisilla ulompien häpyhuulten läpimitta kasvaa verentungoksen lisääntyessä ja ne siirtyvät sivuille keskiviivasta. Sisemmät häpyhuulet paksuuntuvat ja venyvät pidentäen emätintä noin yhden cm verran. Rintojen nännit jäykistyvät ja suonikuviot korostuvat ja laajenevat. Ihon pinnalle ilmestyy täplikästä punoitusta. Lihasten jännittyneisyys lisääntyy ja saattaa ilmetä joitakin tahdottomia lihasnykäyksiä. Sydämen syke nopeutuu ja verenpaine nousee suorassa suhteessa kiihotuksen määrään.

Miehellä ruumis saattaa ilmentää seksuaalista kiihottuneisuutta mm. siten, että verenvirtaus lisääntyy sukupuolielimissä johtaen siittimen turpoamiseen ja erektioon sekä mahdollisesti myös kivesten ihon pingottumiseen. Miehen nännit voivat myös nousta hieman koholle. Samaten sydämen sykkeen kohoaminen johtaa hengityksen kiihtymiseen sekä tästä seuraten myös ihon värin ja lämpötilan muuttumiseen.

Miehellä siittimen verentungos lisääntyy ja siitä aiheutuu siittimen jäykistyminen l. erektio. Se voi välillä heiketä ja voimistua. Kivespussin iho paksuuntuu ja jännittyy ja kivespussi litistyy ja kohoaa. Kivekset kohoavat nivustaipeeseen siemennuorien lyhenemisen johdosta. Miehen nännit myös jäykistyvät ja lihakset jännittyvät ja saattavat nytkähdellä. Pulssi ja verenpaine kohoavat jännityksen lisääntyessä. Cowperin rauhaset erittävät kirkasta lima-ainetta muutaman tipan virtsaputken suulle (touhutipat). Iholle voi tulla täplikästä punaa.

Naisella orgasmi saa emättimen ulomman osan l. orgasmivyöhykkeen supistelemaan 0,8 sekunnin välein ja supistuksia tulee 5 – 12 kertaa. Kohdun runko myös supistelee ja niiden laajuus on suoraan verrannollinen orgasmin voimakkuuteen. Seksuaalisen punan aste riippuu orgasmin voimakkuudesta ja sitä esiintyy n. 75 prosentilla naisista. Lihasten tahdonalainen hallinta häviää ja eri lihasryhmissä tapahtuu tahattomia supistuksia ja kouristuksia. Peräaukon sulkijalihaksessa tapahtuu tahattomia supistuksia samanaikaisesti emättimen supistusten kanssa.

Miehellä orgasmi saa siittimen, eturauhasen ja rakkularauhasen sileän lihaksiston supistelemaan. Seksuaalinen puna levittyy iholle. Lihasten hallinta häviää ja tapahtuu tahattomia supistuksia ja kouristuksia. Peräsuolen sulkijalihas supistelee tahattomasti 0,8 sekunnin välein. Mies kokee orgasmin yleensä siemensyöksyn eli ejakulaation yhteydessä.

Lue lisäksi:

Suuseksi ja suojautuminen

Anaaliseksi

Katso myös nämä
Uusimmat
Tilaa uutiskirjeet tästä!

Voimaa ja viisautta suoraan sähköpostiisi