Terveys

Naisten kondomi

Naisten kondomi on valmistettu polyuretaanimuovista ja se estää siittiöiden pääsyn kohtuun. Lue lisää naisten kondomista.

Teksti Toimitus
8.11.2005 Terve.fi

Naisten kondomi on polyuretaanimuovista valmistettu, 17 cm pitkä pussimainen suojus, joka vuoraa emättimen seinämät sisältäpäin ja estää siten siittiöiden pääsyn kohtuun. Naisten kondomia on vain yhtä kokoa ja väriä. Niitä myydään Suomessa mm. apteekeissa.

Naisten kondomi sopii niille, jotka saavat oireita hormonaalisesta ehkäisystä sekä synnytyksen jälkeen, kun limakalvot ovat herkät. Se sopii myös lateksiallergisille ja niille, jotka eivät pidä miesten kondomista.

Naisten kondomin ehkäisyteho

Ehkäisyvarmuus on oikein käytettynä 85 – 95 %.

Käyttö

Naisten kondomissa on molemmissa päissä joustava rengas. Sisempi rengas on suljetussa päässä ja käytetään kondomin emättimeen työntämisessä ja paikallaan pitämisessä; se liukuu paikalleen ja asettuu kohdunsuun ympärille. Ulompi rengas on pehmeä ja jää emättimen ulkopuolelle yhdynnän aikana. Se peittää alueen emättimen aukon ympärillä.

Naisten kondomissa on silikonipohjaista liukastetta, joka ei sisällä siittiöitä tappavaa spermisidiä. Naisten kondomia ei saa käyttää yhtäaikaa miesten kondomin kanssa, koska niiden erilaisten materiaalien välinen kitka voi aiheuttaa välineen rikkoutumisen.

Naisten kondomia tulee käyttää koko yhdynnän ajan, kuten miesten kondomiakin. Kondomin voi kuitenkin pukea hyvissä ajoin ennen yhdyntää, eikä siitintä ja kondomia tarvitse vetää ulos emättimestä heti siemensyöksyn tultua. Naisten kondomi on miesten kondomin tapaan kertakäyttöinen.

Etuja

Naisten kondomi peittää emätintä, kohdunsuuta ja ulkosynnyttimiä ja estää miesten kondomia tehokkaammin sukupuolitautien leviämistä, koska se peittää osittain myös häpyhuulia ja suojaa siten mm. herpes- ja visvasyylätartunnoilta. Kondomin voi asettaa hyvissä ajoin esileikkiä häiritsemättä, eikä siitintä tarvitse vetää emättimestä pois heti siemensyöksyn jälkeen. Ehkäisimen käyttö on naisen omassa kontrollissa. Se on saatavana ilman reseptiä tai terveyskeskuskäyntiä. Polyuretaani on ohutta, pehmeää ja hajutonta sekä lujempaa kuin lateksi, josta useimmat miesten kondomit on valmistettu. Materiaali johtaa lämpöä, joten yhdyntä voi tuntua luonnolliselta. Se ei aiheuta allergisia reaktioita.

Naisten kondomin haittoja

Asettaminen vaatii jonkin verran harjoittelua. Joidenkin mielestä materiaalin paksuus ja etenkin ulompi rengas voi tuntua epämukavalta.

Katso myös nämä
Uusimmat
Tilaa uutiskirjeet tästä!

Voimaa ja viisautta suoraan sähköpostiisi