Nelikymppisen naisen uniongelmat liittyvät tyypillisesti töihin ja parisuhdekriiseihin. Monelle parille tulee ero neljänkympin tienoilla.
Vuorotyö on yleistynyt, ja osa matkustaa työssään aikavyöhykkeiden yli. Pätkätöiden tuoma epävarmuus koskettaa enemmän naisia kuin miehiä.
45–54-vuotiaista naisista 47 prosenttia kärsii joskus unettomuudesta, miehistä 42 prosenttia.
Tehostamispaineet kohdistuvat erityisesti naisten aloille, kertoo tutkija Sanna Rikala väitöskirjassaan. Hoitajat sairaaloissa ja päivä kodeissa uupuvat työtaakkansa alle.
He pyrkivät välttämään sairauslomaa ja sinnittelevät työssä, kunnes uupuvat. Samalla he valvovat.
Naiset nukkuvat työpäivinä vähemmän kuin viikonloppuisin. Tunnollinen nainen pyörittelee työasioita mielessään myös öisin.
– Uni on haavoittuvampaa. Nainen ei sopeudu vuorotyön aiheuttamiin rytminvaihdoksiin yhtä hyvin kuin mies. Myös stressi valvottaa naista, sanoo professori (vs.) Tarja Saaresranta Turun yliopiston Unitutkimusyksiköstä.
Työelämän turbulenssit saattavat tuntua kohtalokkailta tässä iässä.
– Nainen voi kertoa vastaanotolla surevansa öisin sitä, että on 45-vuotiaana liian vanha työnhakija, psykologi Heli Järnefelt sanoo.
Huonoja öitä on nelikymppisenä myös hormonien vuoksi. Toisin kuin moni luulee, ensimmäiset vaihdevuosioireet alkavat usein hyvissä ajoin ennen viidenkympin ikää.