1. Keskity tapojesi muuttamiseen, älä kilomääriin.
Pudotettavien kilomäärien sijaan mieti, mitkä toimintatapasi arjessa kaipaavat muutosta. Uuden päämäärän saavuttaminen harvoin onnistuu vanhalla tapaa toimimalla. Tee konkreettisia muutoksia ruokailutavoissasi ja opi kokoamaan terveellisempiä aterioita lautasellesi. Syö esimerkiksi säännöllisemmin ja tuo päivän aterioille vähintään kourallinen kasviksia, hedelmiä tai marjoja.
Pohdi, minkälaisia valintoja voit tehdä liikunnan suhteen. Ole niin aktiivinen arjessasi kuin mahdollista. Pienilläkin muutoksilla on suuria seurauksia.
2. Älä kiellä itseltäsi mitään. Sen sijaan tuo ruokavalioosi positiivisia asioita.
On tutkittu, että herkuista kokonaan kieltäytyminen toimii vain harvalla. Jos kiellät karkit itseltäsi kokonaan, saattavat ne pyöriä ajatuksissasi taukoamatta ja sorrut sittenkin.
Kun sallit itsellesi vaikkapa yhden herkkuhetken viikossa, huomaat, ettei se lopulta enää niin houkutakaan. Jos taas työpaikkalounaan jälkeen syöt kahtena päivässä viikossa makeisen, ei uusi, terveellisempi ruokavaliosi kaadu siihen.
Sen sijaan, että mietit, mitä huonoa ruokavaliossasi on, mieti, mitä hyvää siinä on ja miten voit sitä vielä lisää parantaa. Jos syöt sen herkun, nauti siitä ja lakkaa syyllistämästä ja soimaamasta itseäsi.
Lue myös: Nauti näitä kohtuudella: 6 salakavalaa kaloripommia
3. Anna painonpudotukselle tarvittava aika ja lakkaa kiirehtimästä.
Pysyvä painonpudotus ja ennen kaikkea painon hallitseminen voi olla pitkä, loppuelämänkin prosessi. Huonoista ja epätoivotuista toimintamalleista on mahdollista päästä eroon, mutta se vaatii kärsivällisyyttä. Muista, etteivät ylimääräiset kilotkaan kertyneet hetkessä.
Lue myös: Tavoitteena painonpudotus? Maltti on valttia
4. Älä lannistu epäonnistumisesta. Näe se mahdollisuutena.
Jos repsahdat herkuttelemaan vaikkapa lomallasi tai viikonloppuna, niin ei hätää, pää pystyyn. Herkkuihin repsahtaminen tuo hienon tilaisuuden arvioida omaa käytöstä. Mieti, miksi käyttäydyit niin. Oliko syömisellesi jokin syy? Repsahduksessakin voit nähdä hyvää, ainakin voit pureutua tilanteeseen ja sen aiheuttajiin syvästi.
Usein repsahduksille löytyykin selkeä syy jostain muualta kuin ruoasta. Herkuttelun takana voi olla esimerkiksi stressi, jota yrität purkaa syömällä jotain itsellesi mieleistä. Kun stressi ajaa mieltä makeaan, lähde suklaapatukan syömisen sijaan ulos kävelemään. Takana voi olla myös syöminen johonkin tunteeseen, kuten suruun, iloon tai turhautuneisuuteen.
Kun tutkit tapojesi taustoja, löydät myös keinoja muuttaa niitä. Ole itsellesi lempeä! On tutkittu, että ihminen tekee jopa 4-7 muutosyritystä ennen kuin onnistuu.
Lue myös: 3 syytä, miksi painonpudotus jämähtää
5. Oivalla, että muutos lähtee itsestäsi.
Vaikka lääkäri tai puoliso vaivihkaa huomauttelisi painonpudotuksen tarpeellisuudesta, laihduttaa voi vain itseään. Pohdi, mitkä arvot omassa elämässäsi ovat tärkeitä ja miten ne toteutuvat juuri nyt. Omien arvojen tarkastelu ja listaaminen luovat motivaatiota muuttaa tapoja olla ja toimia.
Asiantuntija: terveystieteiden maisteri, laillistettu ravitsemusterapeutti Mikko Rinta, joka on kirjoittanut kirjan Syö, liiku ja kehity (Fitra 2015).
Lue myös: