Treeni ja ravinto

Näin saat rasvan palamaan - 10 tehokasta vinkkiä

Monille naisille sekä miehille vuoden alku tarkoittaa uutta innostusta laihduttamiseen.

Teksti Noora Dahmane
11.1.2011 Terve.fi

On hyvä muistaa, että painonhallinta on kokonaisvaltainen asia ja arjen valinnat sekä toiminnat vaikuttavat siihen, miten laihtuminen onnistuu. Pelkkä ruokailutottumusten muuttaminen ei siis riitä, vaan sinun tulee myös muistaa liikkua, nukkua ja elää tasapainoisesti.

Tässä Health.com-sivustolta kerätyt kymmenen hyvää ja tehokasta tapaa, joilla voit tehostaa laihtumista helposti ja nopeasti. 

1. Juokse

Rasvan palaminen jatkuu juoksemisen jälkeenkin. Yalen yliopiston teettämän tutkimuksen mukaan ihmiset, jotka juoksevat vähintään neljä tuntia viikossa sulattavat enemmän kaloreita kuin ei-juoksijat, jopa silloin kun he eivät juokse

2. Harjoittele nopeasti ja kovaa

Pitämällä sydämensykkeen 80 prosentissa maksimista 40 minuutin ajan voit lisätä aineenvaihduntaasi 19 tunniksi eteenpäin. Lyhyempi harjoitus 75 prosenttisella sydämensykkeellä antaa tutkimuksen mukaan paremman sysäyksen aineenvaihdunnalle kuin pidempi treeni 50 prosenttisella sykkeellä. 

3. Nostele painoja

Mitä enemmän sinulla on lihaksia, sitä enemmän aineenvaihduntasi tekee töitä. Tutkimusten mukaan voimaharjoittelu auttaa taistelussa rasvaa vastaan. Todella hitaat toistot lisää voimaa 50 % enemmän kuin normaalilla vauhdilla tehdyt. Tämän lisäksi käsipainot aktivoivat enemmän lihassäikeitä kuin painonnostolaitteet. 

4. Kiihdytä ja hidasta

Harjoittelun, jossa sydämensyke vaihtelee nopeasta hitaaseen, on todettu polttavan rasvaa tehokkaammin kuin tasaisen sydämensykkeen. Juoksulenkeillä apuna voi käyttää esimerkiksi painoliiviä (10 % omasta painosta), joka lisää kalorien palamista kahdeksalla prosentilla.

Tutkimusten mukaan nopeatempoinen musiikki saa sinut juoksemaan nopeammin ja kovempaa kuin hidas musiikki. 

5. Ota sauvat käyttöön

Amerikkalaistutkimuksen mukaan kävelysauvat lisäävät kalorien palamista kävellessä jopa 20 prosenttia.

Voimaharjoittelu ennen aerobista liikuntaa polttaa enemmän kaloreita kuin pelkkä aerobinen liikunta. Saat myös parempia tuloksia jos teet voimaharjoitteita yksi toisensa jälkeen ilman taukoja. 

6. Nauti proteiinia ja teetä

Australialaistutkimuksen mukaan runsaasti proteiinia sisältävien aamiaisen sekä lounaan jälkeen elimistö polttaa enemmän rasvaa kuin vähäproteiinisten aterioiden jälkeen.

Juomalla vihreää teetä saat myös lisättyä aineenvaihduntaasi. Erään tutkimuksen mukaan kaksi kuppia kahvia tekee myös niin. 

7. Syö vähintään 1200 kaloria

Keskivertonaisen elimistö menee nälkiintymistilaan jos hän syö alle 1200 kaloria päivässä. Tämä lisää stressiä, mikä puolestaan lisää vatsan alueelle kertyvää rasvaa. Mikäli laihdutat, älä vähennä enempää kuin 250 kaloria päivässä, sillä kalorien liian nopea väheneminen hidastaa aineenvaihduntaa. 

8. Syö kuin kreikkalainen

Ruokavalio, jossa on paljon kertatyydyttymättömiä rasvoja (oliiviöljy, avokadot, rypsiöljy, mantelit, maapähkinät) auttaa alentamaan painoa sekä vähentämään rasvaa. Tehostaaksesi kalorien palamista pitäydy 600 kaloria tai alle sisältävissä kerta-annoksissa. 

9. Muista kalaöljy

Ottamalla 6 grammaa kalaöljyä päivässä ja käymällä kolme kertaa viikossa kuntosalilla voit vähentää kehoon kertynyttä rasvaa.

Yritä pitää päivän rytmi normaalina, sillä esimerkiksi epätavalliset työajat alentavat kylläisyyttä tuottavia hormoneja, lisäävät veren sokeri- ja insuliinitasoja sekä nostavat stressihormoni kortisolin tuotantoa, mitkä voivat saada syömään enemmän. 

10. Aloita aamu tehokkaasti

Herättele aineenvaihduntasi tekemällä jonkinlaista fyysistä liikuntaa parin tunnin sisään heräämisestä. Nukkumalla 8,5 tuntia 5,5 tunnin sijaan poltat myös enemmän rasvaa.

 

Lue lisää
Katso myös nämä
Uusimmat
Tilaa uutiskirjeet tästä!

Voimaa ja viisautta suoraan sähköpostiisi