Entä tiedätkö sen kummallisen ristiriitaisen olon loman ensimmäisinä hetkinä, kun mihinkään ei pitäisi olla enää kiire ja silti mieli on levoton?
Miksi pysähtyminen ja rentoutuminen tuntuu joskus niin vaikealta?
Kaksi eri toimintatilaa
Kun tarkkailemme mielemme toimintatapoja, voimme erottaa kaksi hyvin erilaista puolta. Lapsena mielemme toimii enimmäkseen olemisen tilassa, jossa olemme täysillä läsnä hetkessä ja aistimme ovat valppaana havainnoimaan ympäristöämme.
Varttuessamme opimme uusia toimintatapoja ja mielemme mukautuu toimimaan päivä päivältä yhä enemmän tekemisen tilassa. Ympäristömme kannustaa meitä ajattelemaan tulevaisuutta, elämään tavoitteellisesti ja huomioimaan syy-seuraus-suhteita.
Lue myös: 10 vinkkiä ahdistuneelle
Sisäinen piiskurimme
Tekemisen tilassa mielemme listaa tehtävälistoja ja järjestelee tehtäviä loogiseen järjestykseen. Se ei anna meidän unohtaa tavoitteitamme ennen kuin ne on saavutettu. Se puskee, muistuttaa, kannustaa ja vaatii. Mielemme tekee montaa asiaa yhtä aikaa ja pyrkii huomioimaan kaiken etukäteen.
Lue myös: Tunnista stressin oireet
Sisäinen viilipyttymme
Olemisen tilassa ajatuksemme rauhoittuvat ja voimme keskittyä siihen mitä teemme ja koemme juuri nyt. Olemisen tila ei tarkoita laiskottelua tai passiivista olemista, vaan se voi olla hyvinkin aktiivinen flow-tila. Se on myös kaikille tuttu hetki, kun tuijottelemme takkatulta ja aika tuntuu pysähtyvän.
Kumpi hallitsee?
Nykymaailman vaatimusten keskellä tekemisen tila on saanut meistä yliotteen, olemme kehittäneet ja hioneet sen vaatimat taidot huippuunsa. Olemme niin tottuneita toimimaan tekemisen tilassa, että olemisen tila on jäänyt sen varjoon. Hädin tuskin muistamme, miltä olemisen tila tuntuu tai kuinka sitä käytetään.
Molemmat toimintatilat ovat meille tärkeitä. On tärkeää osata toimia tehokkaasti ja tavoitteellisesti. On tärkeää kyetä suunnittelemaan tulevaisuutta. Ja on tärkeää osata rentoutua ja palautua. On tärkeää nauttia elämästä ja tuntea saavansa energiaa, siitä mitä tekee.
Lue myös: Oletko yliajattelija?
Nappia painamalla?
Koska olemme niin taitavia toimimaan tekemisen tilassa, ajatusmyllymme jää hyvin helposti päälle silloinkin, kun olisi aika vaihtaa toimintatilaa. Jatkamme suorittamista vapaa-aikanakin.
Kun tiedostat nämä kaksi eri tilaa, olet askeleen lähempänä ratkaisua. Tutki ja tunnista, kuinka mielesi toimii. Opettele päästämään irti tekemisen tilasta, silloin kun tilanne ei vaadi sen käyttöä. Kohdista huomiosi siihen, mitä aistit, koet ja teet tässä hetkessä. Vähitellen opit valitsemaan tietoisesti, minkä toimintatilan napsautat päälle nyt.
Kirjoittaja on hyvinvointi- ja muutosvalmentaja.
Lue myös:
4 parasta vinkkiä stressaantuneelle keholle