Sairaudet

Viekö ahdistus yöunet? Toimi näin!

Heräätkö aamuyöllä ahdistaviin ajatuksiin? Valvomisista pääsee eroon, kun ymmärtää, mistä murheissa on kysymys.

Teksti Niina Rapo
Kuvat Fotolia
18.5.2016

Et ole ainoa, joka heräilee aamu-yöllä. Moni välähtää hereille ja hätääntyy ajatuksistaan. Isot ja pienet murheet saavat suunnattomat mittasuhteet: Saanko potkut? Mihin lapset menevät, jos kuolen? Miksi en muistanut kiittää naapuria tarjoiluista? 

Kun myöhemmin aamulla nouset sängystä, asiat eivät enää huolestutakaan. 

Aamuyön ahdistusta on alettu kutsua suden hetkeksi.

Yöhän kuuluu erilaisia univaiheita 

Nukumme 90 minuutin sykleissä. Tästä oli hyötyä esi-isille, jotka tarkistivat ympäristön turvallisuuden säännöllisesti. Nyky ihminen kääntää kylkeä ja siirtyy uuteen univaiheeseen.

Aamuyöllä on kevyitä univaiheita ja vilke-unta eli REM-unta. 

− Silloin ihminen herää herkästi ulkoisiin ärsykkeisiin, kuten meluun, tai sisäisiin ärsykkeisiin, kuten kipuun tai painajaisiin, sanoo unitutkija Timo Partonen Terveyden ja hyvinvoin laitokselta.

Stressaantunut jää pohtimaan asioita.

− Päivällä ihminen pitää henkistä tasapainoaan yllä erilaisilla psyykkisillä puolustusmekanismeilla. Hän torjuu liian tuskalliset tunteet, järkeistää tapahtumia tai suhteuttaa niitä huumorilla, psykoterapeutti Ilona Joutsamo kertoo.

Unessa aivojen puolustusmekanismit heikkenevät 

Unessa aivojen tietoinen toiminta lakkaa ja puolustusmekanismit heikkenevät. Se tekee alttiimmaksi öisille kauhuille.

Myös ruumiinlämpö ja hormonien eritys sekä niiden vaihtelut vaikuttavat. Stressireaktioita hillitsevän kortisolin pitoisuushuippu ajoittuu aamuheräämisen tienoille.

Estrogeenin väheneminen vaihdevuosissa voi aiheuttaa unettomuutta, ja elimistöön kertynyt ruskea rasva tuottaa ehkä liikaa lämpöä ja herättää.

Perfektionismi voi altistaa öiselle ahdistukselle 

Valvojan ahdistusta lisää se, että unettomuus vaikuttaa seuraavaan päivään eikä asioille voi tehdä yöllä juuri mitään.                                  

− Myös esimerkiksi ylitunnollisuus, toisten liiallinen miellyttäminen tai perfektionismi voivat altistaa öiselle ahdistukselle. Joillakin voi olla taipumusta nähdä asiat katastrofaalisina. Tällaisella ajattelulla koetetaan ehkä suojautua pettymyksiltä, mutta se saattaa myös lisätä ahdistusta ja avuttomuuden tunteita, Joutsamo sanoo. 

Kuuntele itseäsi 

1. Vaihda paikkaa

Jos et saa yöllä enää unta vartissa, nouse ylös. Odota, että olet uudelleen väsynyt tai unelias, ja mene vasta sitten takaisin vuoteeseen.

2. Ole avoin tarpeillesi

Puhu toiveistasi ja tarpeistasi ääneen. Tarvittaessa pidä puoliasi jämäkästi. Näin ehkäiset ahdistusta, joka liittyy väärinkäsityksiin sekä tunteeseen, ettei tule kuulluksi. 

3. Ota viesti vastaan

Öinen ahdistus on viesti. Kiinnitä huomio mielessäsi pyöriviin asioihin. Mitä ajattelet niistä päivisin? Voiko niille tehdä jotain? Voiko ajatusten ahdistavuutta oppia hyväksymään?

4. Punnitse muutostarve

Jos kärsit jatkuvasti yöllisestä ahdistuksesta, elämäntapamuutos voi olla tarpeen. Elätkö liian hektisesti? Voitko olla itsellesi armollinen?

5. Löydä rentoutuskeinot

Mieti käytännön keinoja, joiden avulla saat käännettyä mielen pois ahdistavista asioista. Auttaako sinua musiikin kuuntelu, lukeminen vai rentoutumisharjoitukset?

6. Valmistaudu lepoon

Kehoa ja mieltä voi valmistella lepoon. Vältä kofeiinivalmisteita, päätetyöskentelyä ja kiivastempoista liikuntaa iltaisin. Koeta pitää vuorokausirytmi säännöllisenä ja makuuhuone riittävän pimeänä ja viileänä.

Lue lisää
Katso myös nämä
Uusimmat
Tilaa uutiskirjeet tästä!

Voimaa ja viisautta suoraan sähköpostiisi