Sairaudet

Oletko yliajattelija?

Yliajattelija uuvuttaa itsensä ajatuksillaan. Ikävien ajatusten loputon pyörittely on energiantuhlausta. Näin pääset siitä eroon.

Teksti Mervi Juusola
Kuvat Thinkstock
3.3.2016

Ikävät ajatukset pyörivät loputonta kehää pään sisällä. Ne häiritsevät yöunta ja työntekoa. Ajatukset vievät keskittymiskyvyn ja tekevät olon väsyneeksi. Yliajattelua on tutkittu varsin paljon. Tutkimukset kertovat, että yliajattelijat ovat keskimääräistä surullisempia ja heillä on enemmän negatiivisia ajatuksia.

Yliajattelulle on tyypillistä, ettei se johda rakentavaan ja järkevään ongelmanratkaisuun. Se on usein itsesyytöksissä, murheissa tai vihassa vellomista.

Miten siitä voi päästä irti?

1. Pysäytä itsesi

Kun huomaat, että ajatukset alkavat pyöriä hyödytöntä, uuvuttavaa kehää, opettele pysäyttämään itsesi. Voit antaa aivoillesi napakan käskyn: Lopeta! Tästä ei ole mitään hyötyä. Tämä vie vain voimani ja keskittymiskykyni.

Lue myös: 12 tapaa: puhdista mieli liikavirikkeistä

2. Yliajattele positiivisesti

Mieti ja kirjoita paperille myönteisiä, rohkaisevia vahvistuslauseita, joita toistat itsellesi murheiden ja syytösten sijasta. Voit myös kirjoittaa paperille ikävät ajatuksesi ja miettiä jokaiselle niistä vaihtoehtoisen, rohkaisevan ja kannustavan ajatuksen, joka vie asioita ja elämääsi myönteiseen suuntaan.

3. Meditoi

Opettele mindfulness-, meditointi- tai rentoutumisharjoitus, jonka avulla opit olemaan ajattelematta mitään. Kun levottomat ajatukset valtaavat pääsi, tee rentoutusharjoitus, joka tyhjentää pääsi häiritsevistä ajatuksista.

Lue myös: Tunnista stressin oireet

4. Tee jotain, mikä vie ajatuksesi muualle

Laita luurit korville ja lähde lenkille. Mene ryhmäliikuntatunnille tai keskity lukemaan kirjaa. Keksi jotain piristävää tekemistä, joka laittaa stopin murehtimiselle.

5. Opettele ongelmanratkaisua

Ongelmanratkaisuun on monia hyviä tekniikoita. Harjoittele ratkaisukeskeisyyttä. Miten olet aiemmin selvinnyt vastaavista tilanteista? Mikä on pahinta, mitä tässä tilanteessa voi tapahtua? Kuka voi auttaa sinua tässä ongelmassa? Mistä kiität itseäsi, kun ongelma on ratkennut? Mitä aiot tehdä seuraavan 24 tunnin aikana ongelman ratkaisemiseksi?

Lue myös: Kuinka parannan stressinsietoa?

6. Katso isoa kuvaa

Yliajattelija keskittyy liian paljon pieniin yksityiskohtiin. Punastuminen palaverissa tai nolo virhe sähköpostiviestissä voi tuntua sietämättömältä mokalta. Tarkastele suurempaa kuvaa. Kuinka paljon yksi punastuminen vaikuttaa ammatilliseen arvostukseesi ja koko työuraasi? Kuinka paljon yhdellä kirjoitusvirheellä on merkitystä satojen viestien joukossa?

7. Kukaan ei ole täydellinen

Kaikki mokaavat joskus ja tekevät pahojakin virheitä, kukin omalla tavallaan. Taukoamattomat itsesyytökset eivät auta sinua millään tavalla. Mieti, mitä voit oppia tästä kokemuksesta. Miten tämä kasvattaa sinua kypsemmäksi ja vahvemmaksi?

Lue lisää
Katso myös nämä
Uusimmat
Tilaa uutiskirjeet tästä!

Voimaa ja viisautta suoraan sähköpostiisi