Hyvinvointi

Onko aivosumu totta?

Netin keskustelupalstoilla käytetään toistuvasti sanaa aivosumu. Mitä aivosumu todella tarkoittaa?

Teksti Iita Riihilahti
Kuvat iStock
6.5.2016

Unohteletko asioita? Tuntuuko, etteivät ajatuksesi ole enää terävät? Kenties tuntuu siltä, ettet ole vielä herännyt kunnolla.

Tällaisia oireita kuvaillaan netin keskustelupalstoilla usein termillä aivosumu. Olo on vähän sekava, koska ajatukset eivät kulje kunnolla.

Mutta onko tällainen olotila totta?

- Pitää tietenkin ajatella, että se on totta. Ihmisen oireet ja tuntemukset ovat todellisia, sanoo ylilääkäri Joni Suomi Terveystalosta.

- Sellaista lääketieteellistä termiä kuin aivosumu ei kuitenkaan ole olemassa. Se on jonkun keksimä sana, joka voi kuitenkin hyvin kuvata kyseisiä tuntemuksia.

Lue myös: Aivot tarvitsevat lepoa

Aivosumu saattaa olla merkki sairaudesta

On olemassa laaja ryhmä sairauksia aina psyykkisistä hormonaalisiin sairauksiin, jotka voivat aiheuttaa aivosumun kaltaisia oireita.

Taustalla voi olla jokin vaiva, joka vaatii hoitoa. Usein B12-vitamiinin tai foolihapon puute voi aiheuttaa aivosumuun liittyviä tuntemuksia. Lisäksi kilpirauhasen vajaatoiminta, alkava tai huonosti hoidettu diabetes, masennus, voimakas stressi ja burnout voivat aiheuttaa tunteen siitä, etteivät aivot toimi.

Tällaisessa tilanteessa kannattaa hakeutua lääkäriin.

- Lääkärille kannattaa kertoa tuntemuksistaan. Yhdessä voidaan sitten miettiä, minkälaisia tutkimuksia tarvitaan, jotta voidaan sulkea pois mahdollisia sairauksia.

Suomi sanoo, että käsite tarkoittaa eri ihmisille eri asioita.

- Jos joku kertoo kärsivänsä aivosumusta, on aina kyseltävä tarkemmin, mitä tällä hän todella tarkoittaa.

Lue lisää
Katso myös nämä
Uusimmat
Tilaa uutiskirjeet tästä!

Voimaa ja viisautta suoraan sähköpostiisi