Näin puutut työkaverisi uupumukseen

Näin puutut työkaverisi uupumukseen
Hienotunteisuus on tärkeää, jos läheinen työkaveri alkaa uupua. Apua ei kannata tyrkyttää, sillä se voi aiheuttaa torjumisreaktion.
Julkaistu 8.3.2016

Kun työkaveri istuu illat töissä, vaikuttaa jatkuvasti äreältä, kertoo univaikeuksistaan eikä enää innostu mistään, ilmassa alkaa olla uupumuksen merkkejä.

Tätä havaintoa ei kannata kuitenkaan sanoa kaikissa tilanteissa heti työkaverille.

- Tilanne on erittäin herkkä, joten siihen kannattaa aluksi puuttua pehmeästi. Kannattaa vaikka kysyä niinkin yleinen kysymys kuin ”Mitä sinulle kuuluu?”.

Näin ohjeistaa psykologi ja psykoterapeutti Heli Nurmi, joka on kirjoittanut juuri julkaistun kirjan Työuupumuksen itsehoito – Kuinka kierrän karikot (Duodecim 2016)

Jos kysymys ei saa työkaveria avautumaan, voi kysyä myös sitä, miten toinen voi.

- Jos uupumus on hyvin alussa, ihminen yleensä torjuu tilanteensa. Siksi ei aina kannata heti suoraan sanoa, että vaikutat uupuneelta.

Kerro havaintoja uupumuksesta

Jos työkaveri ei oma-aloitteisesti puhu tilanteestaan ja on jo usein kysellyt kuulumisia, voi kokeilla toisenlaista lähestymistapaa.

- Toisessa vaiheessa voi kertoa omia havaintojaan. Kertoa, että on huomannut, miten toinen tekee pitkää päivää tai miten on vaikuttanut hieman väsyneeltä, Nurmi ehdottaa.

Näistäkin voi seurata vastareaktio. Toinen voi sanoa, ettei ole yhtään väsynyt.

- Jos uupumus on jo pitkällä, ihminen usein myöntää olevansa esimerkiksi vähän väsynyt eikä jaksa töissä kuten ennen.

Tällöin kannattaa olla varautunut kuuntelemaan toista.

Missään vaiheessa ei ole hyvä tyrkyttää esimerkiksi uupuneille tarkoitettuja kursseja. Ne voivat tuntua uupuneesta liian loukkaavilta. Kuntoutuksesta on yleensä apua vasta sitten, kun sille osallistumiseen on vahva motivaatio.

Kokeile huumoria uupuneelle

Joskus tilanteessa voi auttaa myös huumorin käyttäminen.

- Voi vaikka sanoa, että työpäivä loppui nyt, eikös lähdetä kaikki kotiin, Nurmi ehdottaa.

Mitä läheisempi työsuhde on, sitä enemmän tilanteeseen voi puuttua.

- Tärkeää on silti puhua omista tunteistaan, havainnoistaan ja huolestaan. Voi sanoa vaikka niin, että on itse huolissaan toisen jaksamisesta. Niin sanoma ei tunnu kovin syyttävältä.

Jos tilanne on huolestuttava voi ehdottaa toiselle, että keskustelisi asiasta esimiehen tai työterveyshuollon kanssa.

- Käytännöt vaihtelevat työpaikoilla. Varhaisen välittämisen ohjelmista selviää, miten työpaikoilla on päätetty menetellä tällaisissa tilanteissa.

Lue myös:

1 kommentti