Etkö jaksa kuunnella työkaveriasi? Taltuta puheripuli

Etkö jaksa kuunnella työkaveriasi? Taltuta puheripuli
Viekö toisen taukoamaton puhe voimasi? Älä uuvu enää vaan vedä kuuntelemiselle rajat. Vetäydy tilanteesta tai hyökkää höpötystä vastaan omilla jutuillasi.
Julkaistu: 21.1.2016

Taru, 41: ”Työkaverini on mukava, mutta hän pölpöttää koko ajan yksityisasioistaan.Viihtyisin hänen seurassaan varmasti vapaa-ajalla, mutta töissä hän turisee turhia ja vetää jokaisen asian henkilökohtaiselle tasolle. Ja samat jutut miljoona kertaa!Lounastauolla hän dominoi keskustelua. Kukaan muu ei jaksa puhua enää mitään, jottei hän vain jatkaisi avautumista autostaan, lapsestaan, shoppailustaan ja vanhemmistaan. Työpaikan kokouksissa hän on hiljainen ja vailla mielipiteitä.Kukaan ei haluaisi istua hänen serminsä takana eikä lähteä syömään. Hän saa kaverikseen lähinnä vain viimeksi töihin tulleen harjoittelijan.”

Kun asiaa riittää 

Jos joku puhuu niin paljon, että toisia alkaa ahdistaa, puhujaa yleensä kalvaa jokin asia.Hän haluaisi ehkä puhua siitä mieltään kaihertavasta aiheesta, mutta ei oikein osaa. Sen sijaan hän vain höpöttää paljon muista asioista, kertoo psykologi Aku Kopakkala.

– Seurauksena on lähes aina, että muut ihmiset alkavat karttaa pulputtajaa. Pulputtaja taas alkaa höpöttää entistä enemmän ja yrittää entistä tehokkaammin saada toiset kuuntelemaan itseään. Kuuntelijalle tulee tunne, että toinen vyöryy päälle, ja pulputtaja ajattelee, että kukaan ei voi ymmärtää häntä.

Taustalla huomion tarve 

Pulputtamisen taustalla on usein huomion tarve. Me ihmiset tarvitsemme huomio­ta toisiltamme ja sen kautta tarkistamme sosiaalista asemaamme. Mitä hauraampi sosiaalinen asema on, sitä vähemmän ihminen kestää sivuhenkilönä olemista.

– Silloin ihmisen täytyy ikään kuin puheellaan täyttää ilmatila. Runsas puhe voi siis ilmentää sitä, että puhuja ei koe oloaan turvalliseksi sosiaalisissa tilanteissa, Kopakkala sanoo. Nopea puheenpulputus voi johtua myös erilaisista sairauksista. Esimerkiksi maanis-depressiivisen häiriön maanisessa vaiheessa puheen nopeus ja puhumisen tarve lisääntyvät.

Esimies vastuussa 

Puheripuli on erityisen hankala vaiva työpaikoilla, joissa työntekijöillä ei ole omia huoneita. Jos avokonttorissa tai taukotilassa yksikin ihminen puhuu liikoja, monen työ ja tunnelma voivat kärsiä.

Esimiehen kuuluu puuttua asiaan, jos puhe koetaan yleisesti ongelmaksi. Esimies voi arvioida, onko pulisijalla riittävästi mielekästä tekemistä. Myös jokainen työtoveri voi osoittaa kansalaisrohkeutta. Pulisijaa voi napakasti ja ystävällisesti pyytää olemaan hiljaa, koska puhe häiritsee työntekoa.

Työyhteisö voi myös laatia yhteiset pelisäännöt. Vapaalle puheelle voi jättää pari hetkeä työpäivän lomaan. Olisiko sopiva aika vartti aamulla ja tuokio lounaan jälkeen?Kannattaa silti muistaa, että työyhteisö ei saa siirtää höpöttäjää sivuraiteelle.

Kommentoi »