Ahdistavatko työpaikan juorut?

Ahdistavatko työpaikan juorut?
Jos huomaat olevasi usein mukana työpaikkasi juorukerhossa, kokeile viittä vinkkiämme. Muista, että juoruilu ei ole aina paha asia.
Julkaistu 10.4.2015

1. Mieti, miksi päädyt juoruporukkaan.

Jos kerrot itsekin mieluummin juoruja kuin omia asioita, mieti, onko elämässäsi ahdistusta tai epävarmuutta aiheuttavia tekijöitä.

Jos käyt läpi vaikkapa avioeroa, voit tuntea kiusausta vältellä tilanteen herättämiä kielteisiä tunteita puhumalla toisten asioista.

2. Näe juoruilun syyt.

Ilkeämielinen juoruilu kertoo joskus siitä, että juoruilijalla on vaikeuksia vihantunteidensa kanssa. Myös täydellisyyden tavoittelu ja vaikeus tunnistaa puutteitaan ajavat usein moittimaan toisia.

3. Muista juorujen hyvät puolet.

Juoruilulla voidaan vahvistaa porukan pelisääntöjä ja arvoja. Se voi myös auttaa tunteiden käsittelyssä, sillä keskustelussa ajatukset usein selkiytyvät.

Jos olet kuullut etukäteen esimerkiksi jonkun ihmisen sairastelusta tai potkuista, osaat suhtautua häneen hienotunteisemmin.

4. Keksi uusia puheenaiheita.

Siirrä juorukerhon puheet hienovaraisesti muihin aiheisiin. Kokeile vaikka ensin puhua juoruilun kohteesta myönteisiä asioita. Tai ala puhua harrastuksista tai ajankohtaisista tapahtumista. Niistä riittää aina keskusteltavaa.

5. Pyydä lopettamaan juoruilu.

Jos joudut jatkuvasti tahtomattasi kuuntelemaan ilkeämielisiä juoruja, ota asia esiin juoruilijoiden kanssa. Keskustelusta on hyötyä, jos olet neutraali, etkä tuomitse.

Jos työyhteisössä juoruillaan jatkuvasti, voi asiaa työstää esimerkiksi työpaikan kehittämispäivässä.

Asiantuntijana psykoterapeutti Ilona Joutsamo.

Kommentoi »