Väsymys on silti vaaran merkki. Jos tarpeesi palautua on työn jälkeen jatkuvasti suuri, väsymys voi olla jo uupumustasolla. Jos aamuolosikin on rasittunut, paneudu palautumiseen pian. Se on olennaista, jotta jaksaisit.
Stressi virittää kehoa ja mieltä ylikierroksille ja parantaa alkuun suoriutumista. Jos tilanne jatkuu pitkään, elimistö väsyy. Kohonneet verenpaine, sydämensyke ja stressihormonitasot lisäävät unihäiriöiden, masennuksen, sydän- ja verisuonitautien sekä diabeteksen vaaraa. Kyky puolustautua taudinaiheuttajia vastaan häiriytyy.
Heikko palautuminen heikentää myös keskittymiskykyä ja työmuistia. Työ vaatii entistä enemmän ponnistelua ja stressi kasvaa. Illan ja viikonlopun palautuminen on tärkeää myös siksi, että tutkimusten mukaan lomat elvyttävät oloa vain muutamaksi viikoksi. Jos väsymys kasvaa uupumiseksi, toipuminen voi kestää kuukausia.
Voimavarat kuntoon
Pidä siis huolta voimavaroistasi. Hyvä yöuni lataa akkuja ja antaa voimaa jatkaa eteenpäin. Saksalaisten psykologien Sabine Sonnentagin ja Charlotte Fritzin mukaan henkistä palautumista voi myös edistää neljällä mekanismilla:
1. Irrota mielesi töistä ja unohda työasiat vapaalla.
2. Rentoudu. Se vähentää elimistön virittymistasoa ja lisää myönteisiä tunteita.
3. Hanki kokemuksia siitä, että olet pystyvä ja taitava.
4. Kontrolloi vapaa-aikaasi eli päätä itse, milloin ja mitä teet vapaalla.
Levännyt olo
Levännyt olo auttaa muutoinkin työssä. Palautunut ihminen on aloitekykyisempi, luovempi ja avuliaampi kuin väsynyt työpäivän aloittaja. Hankalat työt eivät tunnu yhtä hankalilta kuin jos virkistäytyminen jää kesken.
Palautumiskeinot ovat yksilöllisiä. Tämä johtuu siitä, että työt ovat erilaisia. Tiiviin asiakastyön jälkeen kaipaat luultavasti hetken omaa rauhaa enemmän kuin jos teet töitä yksin. Myös persoonallisuus ja temperamentti vaikuttavat: elämyshakuinen ihminen saa energiaa seikkailuista ja uusista ärsykkeistä, riskejä välttävää ihmistä ne stressaavat.