Kauneus ja Terveys

Näin opit tuntemaan itsesi

Näin opit tuntemaan itsesi
Itsensä tunteminen voi olla yksi haastavimmista ja samalla palkitsevimmista tai rikastuttavimmista tehtävistä elämässä.
Julkaistu: 17.7.2014

Tietoinen läsnäolo itsessä, arjen vilskeessä tai työssä, poistaa silmillämme olevat lasit, jotka näyttävät useimmille arjen, jota saattaa olla hankala uskoa todeksi. Siksipä tietoisen läsnäolon pioneeri, lääkäri ja mindfulnessin kehittäjä Jon Kabat-Zinn totesikin, että tietoinen läsnäolo ei sovi heikkohermoisille.

Haluatko todellakin tietää?

Tuo kysymys avaa sinulle lopultakin suurimmat holvit mielesi syvyyksissä, ikään kuin koko elämäsi kattavan tiedustelupalvelun arkistot avautuisivat vain sinun silmillesi. Sinulla olisi pääsy salaisimpiinkin arkistoihin, muistoihin, tunteisiin ja kokemuksiin, joista useimpia haluamme pitää yhtä visusti piilossa, aivan kuin oikeankin elämän tiedustelupalvelut huippusalaisia tietoja ihmisistä ja tapahtumista.

Siten kysymys todellakin on – kulkulupasi itseesi kun tullaan tarkistamaan vahvimpien sisäisten uhkakuvien ja pelkojen toimesta kerta toisensa jälkeen – haluatko oikeasti ja vilpittömästi tietää ja tuntea itsesi? Sinun ei tarvitse olla täysin varma ja valmistautunut, ainoastaan syvästi kiinnostunut siitä, kuka sinä oikeasti olet.

Jos vastaat kysymykseen kyllä, matkallasi tulet kohtaamaan tietoja ja näkökulmia itsestäsi, jotka voivat olla niin varjeltuja, että sinusta voi tulla itsellesi arkaluontoisten tietojen “tietovuotaja”.  Vaihtoehtoisesti motiiveistasi ja henkisestä kyvykkyydestäsi riippuen, olet elämäsi suurimman ja vahvimman seikkailun sankari, juuri se henkilö, joka elokuvissa vaaroista ja varjoista selviytyneenä palaa kotiin onnellisena ja matkasta syvästi, pysyvästi ja parempaan muuttuneena.

Juna seis!

Tietoinen läsnäolo ja hetkessä eläminen pysäyttää mielen jatkuvasti ja kovalla vauhdilla eteenpäin kulkevan junan. Se on kuin astuisit raiteille satojen metrien pituisen ja kiihkeästi kulkevan tavarajunan eteen tarkastuspisteelle. Kertoisit mielesi junankuljettajalle, että tämä muistojen ja tunteiden tavarajuna pysähtyy tarkistuspisteelle, nyt.

Mieli on tottunut kulkemaan samoja vanhoja ratoja kerta toisensa jälkeen vailla suurempaa vastustusta, ottamaan mukaan mitä milloinkin haluaa, ja nyt sinä tulet muuttamaan rutiineja, tarkastamaan lastia, sanomaan kuljettajalle mitä tehdä ja mihin pysähtyä. Sehän nähdään! Kumpi voittaa, mielesi vuosien rutiinit vai aito uusi mielenkiintosi?

Oletko tyylikäs agentti vai paha poliisi?

Olet saattanut nähdä vastaavanlaisia tapahtumia uutisissakin. Ihmisten koteihin on tunkeuduttu, heidän tietojaan on tutkittu ja levitetty, “vuodettu” ja ilmiannettu hurjillakin tavoilla. Riippumatta siitä, missä yhteydessä tällaisia uutisia olet katsonut, ymmärrät varmaan, että sille, joka ei ole halunnut paljastaa itseään tietoja antamalla, tapahtunut on vaikuttanut kovin väkivaltaiselta ja epämiellyttävältä.

Tästä syystä itsesi tuntemisen ja tietoisen läsnäolon motiivisi ovat erittäin tärkeitä. Mieli voi taistella kaikkia yrityksiäsi vastaan hurjasti, jos ryntäät tai pyrit sisään väkivalloin selvittämään ja paljastamaan asioita.

Toisaalta jos motiivisi kumpuavat aidosta mielenkiinnosta ja myötätunnosta itseäsi kohtaan, aukeavat kärsivällisyytesi ansiosta salaisten kassakaappien lukot ja salaportit. Tyylikkäänä agenttina siemaiset sinulle tarjoillusta kupista pehmeää kahvia, kun silmillesi paljastuu huikeita asioita, joista sinulla ei ole ollut mitään tietoa. Sinulle paljastetaan mielen salaliittoteorioiden todelliset kasvot sekä uskomattomimpien jalokivien sijainnit.

Matka itseesi muuttaa sinua

Todellisen elämän agenttitarinoilla ei ole eroa itsensä tuntemisen tapahtumiin. Itsensä tunteminen ja läsnäoloon sitoutuminen on huikea seikkailu. Sinua ei niinkään muuta ne tiedot, jotka itsestäsi löydät, vaan sinut muuttaa se matka, jonka teet itsesi tuntemisen ja tiedon löytämisen nimissä. Matkaltasi palattua huomaat, että keskeisimmät ja merkittävimmät asiat ovat olleet kätkettynä silmiesi eteen.

Ne ovat aina olleet siinä, ainoastaan matkasi syvän kiinnostuksesi ja intohimosi perässä on vienyt sinut niin kauas, että olet muuttunut toiseksi ihmiseksi, aidoksi itseksesi. Matkallasi kaikki turha, lasit silmilläsi ja sen mukana kaikki sinulle kuulumaton on tippunut pois. Sisäisen muutoksen kautta näet nyt arkesi uusi silmin. Ymmärrät ja koet ihmissuhteesi, terveytesi, kotisi ja työsi perustuvan uusille ja vahvemmille periaatteille, sellaisille, joille olet aina halunnut elämäsi perustaa. Kuu taivaallakaan ei näytä enää samalta. Niin paljon olet muuttunut.

Tietoisena nyt

Tietoisesti ja vahvasti läsnä olevana näet nyt itsesi ja elämäsi ilman kulttuurin, oletusten ja toisilta kyseenalaistamatta opittujen tietojen ja näkemysten vaikutusta. Ensimmäistä kertaa elämässäsi alat oikeasti käyttää silmiäsi ja sydäntäsi elämässäsi. Vastaanotat ja koet elämäsi tärkeät, keskeiset, rakkaat ja voimaannuttavat asiat omakohtaisesti ja pystyt jakamaan niitä toisten kanssa. Olet onnellinen, että päätit seurata mielenkiintoasi ja kuunnella itseäsi ja noudattaa myötätunnon periaatteita, koska muutoin tutkimusmatkastasi itseesi olisi tullut paljon pitempi ja vaativampi.

Suljetut silmät

Moni meistä myös sulkee silmänsä tältä tutkimusmatkalta. Seikkailu itseen, vaikka mielenkiintoiselta kuulostaakin, voi tuntua liian haastavalta, liian hankalalta tai yksinkertaisesti niin uskomattomalta, että parempi pysyä niillä vanhoilla raiteilla, joilla tähänkin asti on kuljettu.Miksi sitten lähteä matkalle itseen? Miksi tuntea itsensä paremmin? Mitä hyötyä siitä on?

Niinpä. Tämä onkin olennainen kysymys. Mitä hyötyä itsensä tuntemisesta ja tietoisen läsnäolon kehittämisestä voisi olla, jos sitä ilmankin pärjää ja kaikki on hyvin?

Itsensä tuntemisesta ei ole sinänsä varsinaista hyötyä muuta kuin se, että matkan jälkeen pystyt kertomaan itsestäsi hyvin erilaisen tarinan, sellaisen jota et olisi pystynyt itse kirjoittamaan tai mitenkään ennalta arvaamaan. Hyöty on mielenkiinnosta ja uteliaisuudesta kumpuava seikkailu todellisuuden ja minuuden rajamaille ja niiden yli, jonka vain sinä voit kulkea.

Kysymys hyödyn sijaan voisikin olla, oletko sinä vapaa sielu, seikkailija ja tutkija? Kerrotko sinä meille tarinasi ja annat inspiraation sekä luottamuksen mallin. Tarinasi on sydän ja silmät auki uskallusta astua raiteille ja tehdä elämässäsi se, mitä kukaan muu ei koskaan pysty tekemään. Pysäyttämään kiihkeästi liikkuva mielen juna, joka ei kuuntele ketään muuta kuin sinua.

Kirjoittaja on tietoisuusvalmentaja ja filosofi.

Lue myös:

Kommentoi »