Hyvinvointi

Näin hyväksyt itsesi

Kun hyväksyt itsesi, elämääsi löytyy lisää iloa. Kun olet sinut itsesi kanssa, myös toisten ihmisten on mutkattomampaa suhtautua sinuun. Kokeile näitä vinkkejä!

Teksti Paula Heikkilä
Kuvat Fotolia
15.3.2016

Huomaatko vertailevasi itseäsi jatkuvasti toisiin? Löydätkö itsesi moittimasta omaa olemustasi, luonnettasi tai muuten vain voivottelemasta omaa tilannettasi? Nyt kannattaa ottaa uusi suunta ja ryhtyä toimeen.

1. Unohda menneet

Jokainen meistä on jossakin vaiheessa elämäänsä katunut jotakin tehtyä tai harmitellut sellaista, jota ei saanut aikaiseksi. Mennyttä on turhaa katua loputtomiin. Ota uusi asenne, käy tarvittaessa läpi menneet ja siirry sen jälkeen eteenpäin. Käännä elämässäsi uusi sivu ja jätä huomiotta aiemmat mokat.

Lue myös: Näin pääset yli vaikeista asioista

2. Keskity hyvään

Pohdi elämääsi ja listaa ne asiat, joissa koet onnistuneesi. Kiinnitä huomio onnistumisiin ja hyviin kokemuksiin. Tulet huomaamaan, että uusi asenne auttaa. Ne asiat, joihin kiinnität huomiosi, alkavat lisääntyä elämässäsi. Kirjaa onnistumiset ja mukavat tapahtumat vaikkapa kalenteriisi. Heikolla hetkellä onnistumiset kantavat.

3. Lopeta vertailu

Jos olet ajatellut, että ystävät ja tuttavat menestyvät kaikessa mihin ryhtyvät, kannattaa unohtaa vertailu ja keskittyä oman elämän asioihin. Kun keskität huomiosi itsesi kehittämiseen, se lisää hyvinvointia ja tyytyväisyyttä itseesi. Mikään ei tule ilmaiseksi, vaan sinun on itse haluttava muutosta. Olipa tavoitteesi esimerkiksi opinnot, uusi ihmissuhde tai painonpudotus, kiinnitä huomio arjen pieniin valintoihin, jotka vievät sinua lähemmäksi tavoitettasi.

Lue myös: Oletko liian ankara itsellesi?

4. Hyväksy keskeneräisyys

Kukaan ei ole täydellinen, aina löytyy kehitettävää. Aina voit tehdä asiat perusteellisemmin, paremmin ja tarkemmin. Sinun kannattaa hyväksyä keskeneräisyys, se helpottaa. Itsensä kehittäminen on hyvä asia, kunhan muistat kohtuuden. Jokaisella ihmisellä on omat vahvuutensa, mutta myös kehittämisen kohteensa. Jokainen on hyvä jossakin.

5. Arvosta itseäsi

Itsensä arvostaminen ja hyväksyminen liittyvät toisiinsa. Kun arvostat itseäsi, tulet luontaisesti valinneeksi sellaisia asioita, jotka auttavat sinua voimaan hyvin. Tällöin otat itse vastuun elämästäsi. Itsensä kunnioittaminen ja tyytyväisyys näkyy myös ulospäin. Kun annat arvon omille ominaisuuksillesi, toistenkin on helpompaa suhtautua sinuun. Kiitä itseäsi. Olet tehnyt parhaasi.

Kirjoittaja on kasvatustieteen maisteri, työnohjaaja STOry ja Life Coach (LCF).

Lue myös:

5 vinkkiä parempaan itsetuntoon

5 vinkkiä parempaan elämään

Näin löydät sisäisen hyvän olosi

Katso myös nämä
Uusimmat
Tilaa uutiskirjeet tästä!

Voimaa ja viisautta suoraan sähköpostiisi