Hyvinvointi

Näin itsetunto vaikuttaa terveyteen

Itseään arvostava ihminen pitää itsestään huolta. Pitämällä huolta itsestäsi, voit paremmin ja sinulla on enemmän annettavaa myös muille.

Teksti Anne Karilahti
Kuvat Thinkstock
8.12.2011

Kuinka paljon arvostat itseäsi? Minkä arvosanan yhden ja kymmenen väliltä antaisit arvokkuudellesi? Ensimmäinen numero, joka tulee mieleesi, on usein se oikea.

Oliko itsesi arvostamisessa parantamisen varaa? Monella on. Itsensä arvostamisella on vaikutusta elämänlaatuun ja terveyteen. Ihmiset, jotka arvostavat itseään, pitävät yleensä myös itsestään parempaa huolta.

Kannattaa pohtia, miten pitäisit itsestäsi huolta, jos arvostaisit itseäsi enemmän.

Vaikuttaa elämässä kaikkeen

Itsensä arvostaminen näkyy muun muassa liikunnan harrastamisessa. Ajatteletko, että liikunta on sinulle pakkopullaa ja siihen käytetty aika on pois jostain sinulle tärkeästä? Mikäli ajatus on sinulle tuttu, todennäköisesti et pidä liikunnasta, eikä sitä ole päivittäisessä elämässäsi.

Itsensä arvostaminen ei näy pelkästään liikkumisessasi, vaan se vaikuttaa myös syömiseesi, pukeutumiseesi, työhösi ja ihmissuhteisiisi. Sen vaikutukset ulottuvat kaikkialle elämässäsi; myös siihen, miten muut kohtelevat sinua. Itseään siis kannattaa arvostaa.

Lue myös: Itsetunto ja itseluottamus kuntoon

Rakenna toimintasuunnitelma!

Rakenna itsellesi toimintasuunnitelman paremman ihmisen kohtelusta. Ajattele, että olet ihminen, jota todella arvostat ja joka on korvaamaton sinulle. Millaisen kohtelun hän sinun mielestäsi ansaitsee?

Millaisia unelmia sinä hänelle soisit ja miten haluaisit pitää hänestä huolta? Millaista liikuntaa hänelle suosittelisit ja millaista ruokaa hänelle tarjoisit?

Entä yöunet? Antaisitko hänen nukkua pidempään vai ottaisitko yöunista osan pois? Millaista seuraa hänelle tarjoisit ja mistä sinä auttaisit häntä luopumaan?

Lue myös: 3 x treenaa itsetunto paremmaksi

Muutkin oivaltavat, kun ensin oivallat itse

Lista on pitkä, mutta sen arvoinen. Kun oivallat oman arvosi, muutkin alkavat pitämään sinua kuin kukkaa kämmenellä.

Tuntiessasi oma arvosi voit huoletta luopua sinulle turhista asioista ja keskittyä tärkeämpiin. Pystyt tällöin investoimaan enemmän omaan itseesi, hyvinvointiisi ja elämääsi.

Eikä se ole edes muilta pois. Pitämällä huolta itsestäsi, voit paremmin ja sinulle on enemmän annettavaa myös muille.

Ole siis paras ystävä itsellesi. Sinä, jos kuka olet sen ansainnut!

Kirjoittaja on LCF Life Coach.

Lue myös:

Näin tunnet olosi seksikkääksi

Näin hyväksyt itsesi

5 vinkkiä parempaan itsetuntoon

Näin parisuhde vaikuttaa itsetuntoon

Katso myös nämä
Uusimmat
Tilaa uutiskirjeet tästä!

Voimaa ja viisautta suoraan sähköpostiisi