Ihmissuhteet ovat osa elämää. Osalla niitä on enemmän, osalla vähemmän. Kuitenkin jokaisella on jossain vaiheessa elämäänsä jonkinlaisia ihmissuhteita, joko pitkiä tai lyhyitä, läheisempiä tai etäisempiä. Ihmissuhde voi liittyä sukulaisuuteen, ystävyyteen, parisuhteeseen tai vaikka työkaveruuteen. Usein kuulee todettavan, että juuri ihmissuhteet aiheuttavat monelle eniten niin positiivisia kuin ikävämpiäkin tunteita. Siksi myös moni haluaa panostaa juuri ihmissuhteiden hoitoon. Ihmissuhteiden saralla voi oppia, ja harjoittelun avulla voit kehittää taitojasi.
Kysy, kuuntele ja keskustele
Ihmissuhteissa yksi tärkeimmistä taidoista on kommunikointi. Usein ajatellaan, että on tärkeää osata puhua ja olla itse äänessä, mutta puhumista vieläkin tärkeämpää on toisen osapuolen kuuntelu. Eikä ainoastaan kuulla toisen puhetta, vaan aktiivisesti, keskittyneesti ja kiinnostuneesti kuunnella, mitä toinen sanoo ja kertoo. Aktiivinen kuuntelu myös helpottaa keskusteluaiheiden löytymistä, sillä toinen osapuoli tarjoaa sinulle jo monta keskustelunaihetta omien juttujensa myötä. On muutenkin hyvä välttää yksinpuhelua, vaan usein sellainen mukavasti soljuva keskustelu ja vastavuoroinen äänessä olo on antoisinta kaikille osapuolille. On myös hyvä huomioida, että keskustelu ei ole toisen neuvomista tai ohjailua. Mielipiteitään ja kokemuksiaan voi toki kertoa, mutta vain jos toinen oikeasti niitä pyytää ja haluaa. Keskustelua voi myös ohjata kysymyksin. Tiedät ehkä omasta kokemuksesta, kuinka mukavaa on, jos joku kysyy sinulta kiinnostuneesti ”mitä kuuluu?”. Tai muita, vain sinulle tarkoitettuja kysymyksiä, johon vastapuoli aidosti haluaa kuulla vastauksesi.
Lue myös: Ystävysty aikuisena
Ole läsnä
Läsnäolo on tärkeä taito, jota myös tarvitaan, jos haluaa kehittyä entistä paremmaksi ihmissuhdetaitajaksi. Läsnäolo on ennen kaikkea keskittymistä hetkeen ja toiseen osapuoleen. Sitä on myös edellisessä kappaleessa mainittu kuunteleminen. Läsnäolon tuntua luo myös silmiin katsominen keskustelun lomassa. Olet varmaan toisinaan keskustellut henkilön kanssa, jonka katse harhailee alituiseen muualle kuin kasvoihisi? Tai joka tekee jotain muuta keskustelun lomassa, kuten vilkuilee puhelintaan tai katselee muita ihmisiä. Piditkö tästä? Harva pitää. Moni ei myöskään tykkää intensiivisestä tuijotuksesta, mutta harvoin kenenkään luonnollinen katse on niin intensiivistä, että silmiin katsomista pitäisi varoa – päinvastoin.
Kunnioitus x 2
Itseään ja toisia kunnioittavan henkilön kanssa on yleensä helppoa olla. Kun tuntee itsensä ja omat vahvuutensa, niin on helppo olla oma itsensä toistenkin kanssa. Kunnioitus itseäsi ja toisia kohtaan heijastuu myös ihmissuhteidesi laatuun. Kunnioitus ei tarkoita ylpeyttä, nöyristelyä tai palvomista, vaan kykyä osata arvostaa itseään sekä myös toista osapuolta juuri sellaisena kuin hän on. Kunnioitusta voi osoittaa kaikilla edellisissä kappaleissa mainituilla keinoilla. Toisen kunnioittaminen on myös tilan antamista toisen sitä tarvitessa. Ja toisinaan taas tukena olemista elämän vaikeina hetkinä. Kunnioitusta on myös tuntea ja osoittaa kiitollisuutta toisen olemassa olosta. Ja myös arkisemmista asioista. Tätä on hyvä osoittaa aina aika ajoin sanoin tai teoin. Mikään ihmissuhde ei ole itsestäänselvyys, joten vaali jokaista huolella ja osoita sen arvokkuus myös toiselle osapuolelle. Iloa matkallesi kohti entistä parempaa ihmissuhdetaitajaa!
Kirjoittaja on LCF Life Coach ja Olonkeveys-valmentaja.
Lue myös: