Sairaudet

Miten virtsatietulehdusten kierteestä pääsee eroon?

Naisilla virtsatietulehdukset ovat toiseksi yleisin infektio hengitysinfektioiden jälkeen. Uusi seksikumppani ja raskaus lisäävät taudin riskiä.

Teksti Nora Savolainen
Kuvat Fotolia
29.9.2016

Naisten virtsaputki on miehiä lyhyempi ja siksi tulehdukset ovat yleisempiä. Tulehdus syntyy, kun suoliston, välilihan tai nivustaipeiden bakteereita pääsee virtsaputkeen ja sitä kautta virtsarakkoon. Tyypillisiä oireita ovat kirvely pissatessa ja tihentynyt pissaamisen tarve.

Syö antibiootteja tulehdukseen

Toistuvien virtsatieinfektioiden riskitekijöitä ovat limakalvojen kuivuminen keski-iässä, sukupuoliyhdyntä ja partnerin vaihtaminen. Myös laitoshoito, diabetes ja raskaus lisäävät taudin riskiä. Raskausaikana todetut toistuvat virtsatieinfektiot lisäävät ennenaikaisen synnytyksen vaaraa.

Virtsatulehdusta hoidetaan 3-5 päivän antibioottikuurilla. Jos vaiva uusii jo kuukauden sisällä, on syytä ottaa yhteyttä lääkäriin, koska infektio voi vaatia uuden antibiootin. Antibiootit valitaan laboratoriokokeessa varmistetun bakteerin herkkyysmäärityksen mukaan. Joskus virtsatulehdukset kuitenkin paranevat myös ihan itsestään.

Lue myös: Tämän virtsasi kertoo sinusta

Voiko virtsatietulehduksia ennaltaehkäistä?

Virtsatietulehduksen ehkäisyssä tärkeitä ovat käsi- ja intiimihygienia. Liiallinen alapesu saattaa jopa edistää virtsatieinfektion syntyä.

- Jos seksin jälkeen ilmaantuu infektioita, suositellaan virtsalla käymistä ennen yhdyntää. Erittäin paljon tulehduksia ja oireita saaville suositellaan yhdynnän jälkeen kerta-annoksena otettavaa antibioottia, kertoo synnytysten ja naistentautien erikoislääkäri ja operatiivisen gynekologian vastuulääkäri Teija Lehmonen Mehiläisestä.

Jos infektioita esiintyy vuoden sisällä kolme tai enemmän, suositellaan puolen vuoden tai vuoden mietoa antibioottihoitoa.

Jotkut hyötyvät karpalovalmisteista joko puristeena tai mehuna. Toisaalta viimeaikaiset tutkimukset ovat osoittaneet, ettei niistä ole toivottua näyttöä eikä hyötyä.

Lue myös: Marjojen terveysvaikutukset

- Vaihdevuosi-ikäisillä naisilla limakalvojen oheneminen heikentää vastustuskykyä ja silloin apua voi saada paikallisista estrogeenivalmisteista. Myös maitohappobakteereita sisältävät emätinpuikot ja salvat parantavat hetkellisesti limakalvojen kuntoa ja vastustuskykyä.

Lue myös:

Piilotteleeko elimistössäsi hiljainen tulehdus?

Tunnista hiivatulehdus

Tunnista intiimivaivat!

Katso myös nämä
Uusimmat
Tilaa uutiskirjeet tästä!

Voimaa ja viisautta suoraan sähköpostiisi