1. Aseta tavoitteet. Haluatko laihtua, kasvattaa lihaskuntoa, parantaa terveyttäsi tai pyrkiä säilyttämään toimintakykysi tuleville vuosille? Varmista, että personal trainer on erikoistunut siihen, mitä tavoittelet. Jos haluat esimerkiksi valmistautua maratonille, personal trainerilla olisi hyvä olla kokemusta kestävyysjuoksusta. Jos sinulla on vammoja, ehkä fysioterapeuttitaustainen ohjaaja voisi olla sinulle sopivin.
2. Löydä motivaatiosi. Oletko todella valmis menemään mukavuusalueesi ulkopuolelle? Mikäli motivaatiosi treenaamiseen ja ruokavalion muutokseen on olematon, se ei parane maksamalla personal trainerille.
3. Selvitä aikataulusi. Mieti, onko aikataulusi realistinen treenaamiselle. Miten saisit nykyistä useammille treenikerroille lisääaikaa? Suunnittele personal trainerin kanssa, montako treenikertaa sinun olisi mahdollista mahduttaa viikkoosi. Ole rehellinen, sillä jäät heti tavoitteistasi, jos et pystykään treenaamaan sovittuja määriä.
4. Valmistaudu rehellisyyteen. Valmennussuhde ei toimi, jos et ole valmis tekemään kaikkeasi etkä myöntämään retkahduksia. Sinun täytyy kertoa, jos olet ahminut herkkuja ja lopettanut treenin kesken.
5. Tee budjetti. Selvitä, mitä personal trainerin hintaan sisältyy. Hinnat vaihtelevat paljon. Kolmen kuukauden aloituspaketti voi maksaa 200–3 000 euroa riippuen sisällöstä ja ohjattujen harjoituskertojen määrästä. Myös ohjaajan koulutustausta ja kokemus vaikuttavat hintaan. Useimmiten palvelut myydään pakettina ja ensimmäinen tapaaminen on maksuton. Tyypillisesti pakettiin sisältyvät aloituskeskustelu, alkutestit, treeni- ja ruokavalio-ohjeet, henkilökohtaisia tapaamisia ja ohjattuja treenejä sekä neuvontaa puhelimitse tai sähköpostitse. Jos palkkaat personal trainerin ystävän tai puolison kanssa, hinta voi hieman pienentyä.
6. Varmista pätevyys. Kuka tahansa voi kutsua itseään personal traineriksi, sillä ammattinimikettä ei ole suojattu. Kysy siis, millaisen koulutuksen personal trainer on käynyt ja missä. Jos on mahdollista, juttele jonkun hänen asiakkaansa kanssa tai kysele suosituksia muilta.
7. Varmista sitoutuminen. Pohdit, oletko avoin personal trainerin neuvoille ja asiantuntemukselle vai ajatteletko jo tietäväsi kaiken. Selvitä myös personal trainerin sitoutuminen. Kysele, miten paljon hänen aikataulunsa joustavat ja kuinka usein hän on valmis vastaamaan meileihin tai puheluihin tapaamiskertojen välillä.
Lue myös: