Treeni ja ravinto

Mitä tutkimus sanoo antioksidanteista

Mitä tutkimukset ovat saaneet selville antioksidanteista? Ovatko antioksidantit terveellisiä vai vaarallisia? Lue lisää antioksidanteista.

Teksti Toimitus
26.9.2008 Terve.fi

Tutkimuksia antioksidanttien terveysvaikutuksista on tehty jo vuosikymmeniä. Tulokset ovat olleet ristiriitaisia. Toisissa tutkimuksissa runsaasti vitamiineja ja hivenaineita ravinnostaan saavilla oli esimerkiksi pienempi syöpä- ja sydäntautiriski. Toisaalta ehkäisytutkimuksissa, joissa on selvitetty yksittäisten antioksidanttivalmisteiden vaikutuksia sairastuvuuteen, ovat tulokset olleet toisenlaisia.

Antioksidanttivalmisteet eivät näytä vähentävän sairauksien vaaraa, vaan joidenkin tutkimusten mukaan jopa lisätä sitä. Esimerkiksi kuuluisassa suomalaisessa SETTI –tutkimuksessa valmisteena käytetty beetakaroteeni lisäsi sairastumista keuhkosyöpään pitkään tupakoineilla miehillä.

Tutkimus antioksidanttivaikutuksen omaavien fenolisten yhdisteiden parissa on melko uutta. Flavonoidit eivät näytä nykytiedon mukaan johdonmukaisesti suojaavan sydän- ja verisuonisairauksilta ja syövältä, sillä tutkimustulokset ovat ristiriitaisia. Flavonoidien käyttö erillisinä valmisteina ei siis nykytiedon mukaan ole perusteltua sairauksien ehkäisyssä.

Yksittäiset tutkimustulokset eivät todista mitään, mutta ne antavat toki aihetta lisätutkimukselle. Julkaisuharha vaikeuttaa kokonaiskuvan muodostumista myös ravintoa koskevissa tutkimuksissa.

Tutkimuksia, joissa tilastollisia yhteyksiä ei havaita, on vaikeampi saada julkaistua. Jos esimerkiksi tehdään kymmenen tutkimusta ja vain yhdessä havaitaan yhteys antioksidantin ja jonkun sairauden välillä. Kun vain tämän yhden tutkimuksen tulokset julkaistaan ja uutisoidaan, emme saa helposti selville koko totuutta asiasta.

Lue lisää antioksidanteista:

Paljonko antioksidantteja tarvitaan ravinnosta?

Hyviä antioksidanttien lähteitä

Katso myös nämä
Uusimmat
Tilaa uutiskirjeet tästä!

Voimaa ja viisautta suoraan sähköpostiisi