
Mikä on herkkä vatsa?
Maha turpoaa aterian jälkeen? Joudut välttelemään kyläreissuja, koska et uskalla kuitenkaan syödä mitään? Ei ihme, jos kuulostaa tutulta, herkkävatsaisia kun on Suomessakin arvioiden mukaan jopa yli miljoona.
Maha turpoaa aterian jälkeen? Joudut välttelemään kyläreissuja, koska et uskalla kuitenkaan syödä mitään? Ei ihme, jos kuulostaa tutulta, herkkävatsaisia kun on Suomessakin arvioiden mukaan jopa yli miljoona.
Trenditermistä todelliseksi vaivaksi
Herkkä vatsa on eräänlainen trenditermi, jota lääketiede ei varsinaisesti tunne.
Herkkävatsaisista kuitenkin puhutaan silloin, kun ruoka-aineet, juomat, stressi, unen puute ja lääkkeet aiheuttavat suuria ongelmia.
Lääketieteellisestä näkökulmasta vatsavaivat jaotellaan kahteen ryhmään: toiminnallisiin ja elimellisiin vatsavaivoihin.
Elämäntapojen muutos merkittävin hoito
Elimelliset vatsavaivat ovat sairauksia, joilla on selkeä ja yksiselitteinen syy. Yleensä niihin on olemassa joko lääkkeellinen tai kirurginen hoito.
Elimellisten sairauksien oireet voivat olla hyvinkin vähäisiä.
Toiminnalliset vatsavaivat ovat monella tapaa elimellisten sairauksien vastakohtia. Oireet voivat olla erittäin rajuja eikä selkeää elimellistä syytä löydy.
Siksi kirurgista hoitoa ei ole ja lääkityskin tehoaa heikosti.
Elintapojen muutos on toiminnallisten vatsavaivojen tärkein ja toimivin hoitomuoto.
- Aiheesta lisää: Ärtyvän suolen oireyhtymän ja muut toiminnalliset vatsavaivat
Monet vatsavaivat mysteerejä
Herkän vatsan perimmäiset syyt ovat hämärän peitossa.
Ainakin sairastetut vatsataudit sekä keliakia ja muut tulehdukselliset suolistosairaudet, geeniperimä, antibioottien ja kipulääkkeiden käyttö, alkoholi sekä stressi ja muut psykososiaaliset syyt voivat olla herkän vatsan taustalla.
Hyvin usein herkkää vatsaa koitetaan helliä siirtymällä gluteenittomaan ruokavalioon. Todellisuudessa keliakian tai gluteenin aiheuttamien ongelmien osuus herkkävatsaisten joukossa on hyvin pieni.
Unohda gluteeni, vältä FODMAPeja
Ruoassa herkkävatsaisen pelastus joka tapauksessa piilee, mutta gluteenin sijaan ruokavaliosta kannattaa karsia FODMAPit.
Ne ovat huonosti imeytyviä hiilihydraatteja, joita esiintyy eri ruoka-aineissa sekä luonnostaan että teollisesti valmistettuina.
FODMAP-hiilihydraatit aiheuttavat ongelmia, koska ne eivät sula ohutsuolessa, vaan jatkavat matkaansa paksusuoleen, jossa niille tapahtuu käymisreaktio.
Sinällään fermentaatio eli käymisreaktio on hyödyllinen asia, sillä se luo kylläisyyden tunteen ja kohentaa vastustuskykyä.
Joillekin käymisreaktio on kuitenkin vatsan kauhistus. Vastaavanlaisia ongelmia samalla mekanismilla aiheuttaa laktoosi laktoosi-intolerantikolle.
Syö sitä, mikä tuntuu hyvältä
Aivan turhaa gluteenin välttäminen ei kuitenkaan vatsan hyvinvoinnin kannalta ole. Hyvin usein gluteenia sisältävät ruoka-aineet nimittäin sisältävät myös runsaasti FODMAPeja.
FODMAP-hiilihydraatteja on vehnän, rukiin ja ohran lisäksi esimerkiksi palkokasveissa, sipuleissa sekä monissa hedelmissä ja jogurteissa. Myös maitotuotteiden välttäminen on olennaista, laktoosittomat vaihtoehdot ovat sen sijaan sopivia.
Teollisesti valmistetut FODMAPit, kuten inuliini, ksylitoli ja sorbitoli, ovat niin ikään vatsan yleisiä kiusaajia.
Hyviä vaihtoehtoja herkkävatsaiselle ovat puolestaan kaura, kvinoa, peruna, riisi ja marjat sekä monet sitrushedelmät.
Omaa ruokaympyrää kannattaa koota yrityksen ja erehdyksen kautta. Joillekin sipulit eivät sovi, mutta joku voi hyvinkin syödä niitä vaikkapa paistettuina.
FODMAP-ruokavaliosta voi lukea lisää täältä
Lähteet:
Herkän vatsan valinnat (Kirjapaja)
Kouluttaja ja tietokirjailija Pauliina Tervo 11.9.2016 (luento)
Lue myös:
Toiminnalliset vatsavaivat yleisiä
Tämä yleinen lisäaine voi olla mahakipujen ja piereskelyn takana