Terve.fi

Toiminnalliset vatsavaivat

Toiminnalliset vatsavaivat
Toiminnalliset vatsavaivat ovat erittäin yleinen vaiva länsimaisessa väestössä. Yleisin niistä on ärtyvän suolen oireyhtymä. (IBS, Irritabile Bowel Syndrome).
Julkaistu 27.5.2008

Ärtyvän suolen oireyhtymä (IBS, Irritabile Bowel Syndrome), johon liittyy vatsakipuja ja suolen toiminnan erilaisia häiriöitä kuten ripulia, turvotusta, ummetusta, ulostamispakkoa vaihdellen. Ärtyvän suolen oireyhtymästä kärsii jopa 25 % väestöstä ja se on yksi tavallisimmista lääkäriin hakeutumisen syistä.

Määritelmän mukaan diagnoosin asettamiseksi oireita on täytynyt olla edeltävän 12 kuukauden aikana vähin 12 viikon ajan (ei välttämättä yhtäjaksoisesti) eikä potilaalla ole todettavissa mitään elimellistä syytä oireidensa taustalla..

IBS jaotellaan johto-oireen mukaan ripuli-, ummetus-, kipu- tai sekamuotoon. Tämä vaiva voidaan hyvin diagnosoida yleislääkärin vastaanotolla ilman erityisiä tähystys- tai kuvantamistutkimuksia. Joillakin oireisto voi olla elämänlaatua voimakkaasti huonontava vaikka ärtyvän suolen oireyhtymä on täysin hyvänlaatuinen eikä siihen liity mitään vakavaa lisäsairastumisriskiä (esim. syöpä tai tulehdukselliset suolistosairaudet). Oireet vaihtelevat kausittain ja välissä voi olla pitkiäkin aikoja (ad vuosia), jolloin suoli ja vatsa toimivat moitteettomasti tai vähäoireisesti. Tiedetään että stressi ja useat ruoka-aineet voivat laukaista oireet. Muun muassa tuoreet vihannekset, sipuli, keinomakeutusaineet (ksylitoli, aspartaami), kahvi, palkokasvit ja tuoreet hiivapohjaiset leivät ja leivonnaiset ovat usein oireiden aiheuttajina. Hoitona on luonnollisesti aiheuttavien tekijöiden välttäminen.

Turvotus ja kipu oireina johtuvat liiallisen kaasun muodostumisesta suolen sisään. Venytys suolen seinämissä aiheuttaa em. oireet. Taustalla on usein jokin yllämainituista vaivoista/sairauksista.

Laiskasta suolesta puhutaan yleensä ummetuksen yhteydessä.

2 kommenttia