Terve.fi

Masennuslääkkeet saattavat nostaa tyypin 2 diabeteksen riskiä nuorilla

Masennuslääkkeet saattavat nostaa tyypin 2 diabeteksen riskiä nuorilla

Nuorilla masennuslääkkeitä syövillä henkilöillä vaikuttaa olevan muita suurempi riski sairastua tyypin 2 diabetekseen. Lue lisää.
Mainos

Nuorilla masennuslääkkeitä syövillä henkilöillä vaikuttaa vastavalmistuneen tutkimuksen mukaan olevan muita suurempi riski sairastua tyypin 2 diabetekseen kuin nuorilla, jotka eivät syö masennuslääkkeitä.

Tutkijoiden mukaan masennuslääkkeet ovat yleisimpiä amerikkalaisnuorten käyttämiä psyykenlääkkeitä. Suurin osa käyttää nimenomaan SSRI-masennuslääkkeitä eli serotoniinin takaisinotonestäjiä. Juuri tämän tyypin lääkkeillä todettiin olevan voimakkain yhteys kohonneeseen diabetesriskiin. Riskin havaittiin lisäksi nousevan sen mukaan, mitä pidempään lääkettä käytettiin.

Masennuslääkkeiden ja kohonneen diabetesriskin yhteys on todistettu jo aiemmissa tutkimuksissa, mutta tämä nimenomainen tutkimus osoitti sen pätevän myös nuorten kohdalla. Tutkimuksessa oli mukana 119 608 henkilöä, jotka olivat aloittaneen masennuslääkkeiden käytön vuosina 2005 – 2009. Mukana olleet henkilöt olivat 5 – 20 vuotiaita.

Tutkittavia henkilöitä seurattiin keskimäärin 22,8 kuukautta, minä aikana heistä yhteensä 233:lle kehittyi tyypin 2 diabetes. Riski sairastua diabetekseen oli jopa 2,5-kertainen, mikäli potilaat käyttivät SSRI tai SNRI-lääkkeitä yli 150 päivää verrattuna henkilöihin, jotka käyttivät lääkkeitä alle 90 päivää. Käyttöajan lisäksi riski oli suurempi myös henkilöillä, jotka söivät suurempia päiväannoksia lääkkeitä. Muiden kuin SSRI- ja SNRI-masennuslääkkeiden ei todettu nostavan diabetesriskiä.

Lähde: JAMA 30.10.2017

Tämän uutisen tarjoaa Lääkäriportaali, joka on erikoisalakohtainen palvelu lääkäreille ja lääketiedettä opiskeleville. Palvelu tarjoaa koti- ja ulkomaisen lääketieteellisen uutispalvelun ilmaiseksi. Lue lisää ja rekisteröidy käyttäjäksi

Lue lisää:

Diabetes: Uusi Käypä hoito -suositus ilmestyi, mikä muuttui?

Tyypin 1 ja 2 diabeteksen erot

Katso lista masennuslääkkeistä

Julkaistu: 3.11.2017