Terve.fi

Tyypin 1 ja 2 diabeteksen erot

Tyypin 1 ja 2 diabeteksen erot
Diabetes on pitkäaikaissairaus. Normaalia korkeampi veren sokeritaso voi aiheuttaa äkillisiä sairauskohtauksia ja pitkäaikaisongelmia sekä mahdollisesti lyhentää odotettua elinikää.
Julkaistu: 18.2.2010

Diabetes on pitkäaikaissairaus. Normaalia korkeampi veren sokeritaso voi aiheuttaa äkillisiä sairauskohtauksia ja pitkäaikaisongelmia sekä mahdollisesti lyhentää odotettua elinikää. Korkean sokeritason aikaansaa yleensä ehtynyt insuliinintuotanto yksinään tai yhdessä insuliinin heikentyneen vaikutuksen kanssa.

Tyypin 1 diabetes on sisäsyntyinen tulehdussairaus, joka tuhoaa haiman insuliinia tuottavat beetasolut. Hoitamattomana sairaus johtaa yleensä happomyrkytyksen kautta kuolemaan.

Tyypin 1 diabeteksessa erittynyt insuliini toimii normaalisti normaalipainoisilla potilailla, mutta eritys on sen sijaan vähentynyt. Tällöin puhutaan insuliininpuutosdiabeteksesta. Sairausprosessi iskee yleensä nuorella iällä, minkä vuoksi tyypin 1 diabetesta kutsutaan usein nuoruusiän diabetekseksi, vaikka sitä voi esiintyä myös vanhemmalla iällä.

Sairauden puhkeamisen syy ei ole tiedossa, mutta perintö- ja ympäristötekijöillä on osuutensa, ja jostain syystä pohjoismaissa esiintyy tyypin 1 diabetesta eniten maailmassa. Joka kymmenes diabetestyyppi on insuliininpuutosdiabetesta.

Tyypin 1 diabetes on taudinkuvaltaan yleensä rajumpi kuin tyypin 2 diabetes. Laihtuminen, runsas virtsaamisen tarve, jano, väsymys ja happomyrkytys yleensä ohjaavat potilaan nopeammin hoitoon hakeutumiseen ja ongelman toteamiseen eli diagnoosiin kuin yleisemmässä tyypin 2 diabeteksessa.

Tyypin 2 diabetes on monimuotoinen sairaustyyppi, joka alkaa useimmiten aikuisiän saavuttamisen jälkeen (tyypin 2 diabetesta kutsutaan myös aikuistyypin diabetekseksi). Diabeteksen puhkeamisessa painon nousu ja liikkumattomuus ovat tärkeitä tekijöitä henkilöillä, joilla on sukualtistusta taudille. Lisäksi riskitekijöitä ovat runsasrasvainen ja vähäkuituinen ruokavalio, tupakointi, runsas alkoholin käyttö, ikääntyminen ja stressi.

Sairaudessa haima erittää insuliinia vajavaisesti tarpeeseen nähden. Lisäksi insuliinin vaikutus kohteessa on heikkoa, mitä kutsutaan insuliiniresistenssiksi.

Ongelma on monimuotoinen: maksa alkaa tuottaa liikaa sokeria etenkin yöaikaan, lihakset eivät pysty käyttämään sokeria energiaksi, ja rasvakudos lisää vapaiden rasvahappojen määrää verenkierrossa. Maksan yöllisen sokerintuotannon takia aamun paastoarvo on koholla.

Sairausprosessin alkuvaiheessa insuliinia erittyy heikosti aterioinnin jälkeen, jolloin sokeritaso jää normaalia korkeammaksi. Tilaa kutsutaan heikentyneeksi sokerinsiedoksi.

Toisaalta insuliinin heikko toimivuus lisää insuliinin erityksen tarvetta ja tuotantoa, joka jää kuitenkin vajaaksi tarpeeseen nähden.

Suomessa kakkostyypin diabetes on diabetestyypeistä yleisin, kahdeksassa tapauksessa kymmenestä kyseessä on juuri tyypin 2 diabetes. Nykyinen länsimainen elämäntapa, johon liittyy istumatyö, lisääntynyt energiansaanti ja yleinen liikkumattomuus painonnousun ohella, on tehnyt tyypin 2 diabeteksesta kansantaudin. Puhutaan sadoista tuhansista suomalaisista, joilla on sokeriaineenvaihdunnan häiriö eli diabetes. Samalla sairaus koskettaa yhä nuorempia suomalaisia. Nykyään maassamme arvioidaan olevan jopa puoli miljoonaa diabeetikkoa

Insuliiniresistenssi

Diabeteksen luokittelu on joskus hankalaa lääkäreille. Toisaalta se ei aina ole välttämätöntä hoitojen kannalta, koska sairauden toteamisvaiheessa kiireellisen hoidon, etenkin insuliinihoidon, aloitustarpeen arviointi on tärkeintä. Toisaalta vuosien saatossa diabetes voi muuttaa luonnettaan insuliinin tehoavuuden ja toisaalta sen tuotannon suhteen.

Tunnetuimpien 1 ja 2 diabeteksen tyyppien lisäksi on olemassa diabeteksen eri alatyyppejä kuten:

LADA (latent autoimmune diabetes in adults)

  • hitaasti kehittyvä tyypin 1 diabetes
  • alkaa yleensä aikuisilla keski-iässä, siirrytään nopeasti insuliinihoitoihin
  • GAD-vasta-aineet veressä ovat koholla

MODY (maturity onset diabetes in the young)

  • periytyvä, nuorella iällä ennen keski-ikää alkava tila, jossa insuliini vaikuttaa normaalisti, mutta sen eritys on vähentynyt

Mitokondriaalinen diabetes

  • erittäin harvinainen äidiltä solujen mitokondrio-DNA:ssa periytyvä tila

Raskauden ajan diabetes

  • diabetes todetaan ensimmäisen kerran raskauden aikana, se häviää raskauden jälkeen, mutta voi uusiutua

Neonataalinen diabetes

  • todetaan vauvaiässä

Sekundaarinen diabetes

  • toissijaisista syistä, esimerkiksi haiman vaurioiden takia syntyvä diabetes
Kommentoi »