Kauneus ja Terveys

Kun maksa sanoo stop!

Kun maksa sanoo stop!
Kaksi viinilasia päivässä voi olla maksalle liikaa. Maksakirroosiin se voi viedä kymmenessä vuodessa.
Julkaistu: 2.6.2015

Terve maksa näyttää sileäpintaiselta ja kauniin tummanpunaiselta. Kun se toimii hyvin, se puhdistaa kehosta myrkkyjä, valmistaa hormoneja ja auttaa sokeri- ja rasva-aineenvaihdunnassa. Mutta jos juo jatkuvasti alkoholia, maksa­ muuttuu pikku­hiljaa kelmeän harmahtavaksi, jopa­ ­vihertäväksi. Samalla se muuttuu ­kovaksi ja ryhmyiseksi ja näyttää kuivuneelta rypäletertulta. 

Päivittäinen alkoholin juominen­ voi tuhota maksan jo kymmenessä­ vuodessa.­ Koska nainen kestää alkoholia miestä huonommin, myös naisen maksa vaurioituu herkemmin. Turvarajoja alkoholille ei ole. Jotkut saattavat sietää pitkään suuriakin määriä, mutta joillekin jo pari viini­lasia päivässä voi olla liikaa.

– Alkoholin käyttö aloitetaan yhä nuorempana ja sitä juodaan entistä enemmän, toteaa ylilääkäri­ Helena Isoniemi HYKSin elinsiirto- ja maksakirurgian­ klinikalta.

Aluksi on rasvamaksa 

Maksakirroosi on salakavala sairaus, sillä alkuvaiheessa­ se ei juuri vihjaile olemassaolostaan tai oireet ovat niin ­vähäisiä, ettei niihin kiinnitä huomiota.

– Jotkut saavat nenäverenvuotoja tai ikenet alkavat tihkua harjatessa verta. Oireet johtuvat siitä, että sairas maksa­ ei pysty valmistamaan veren hyytymistekijöitä. Nämä­ voivat olla ensimmäisiä merkkejä maksan pettämisestä, Isoniemi sanoo.

Aivan yllättäen maksakirroosidiagnoosia ei silti saa. Ennen sitä syntyy rasvamaksa, jossa maksaan ilmestyy rasvapisaroita­ ja maksakudokseen saattaa kehittyä pienimuotoinen tulehdus. Se voi parantua kokonaan toisin kuin kirroosi, jossa maksa täyttyy sidekudoksella ja sen toimintakyky vähitellen pettää.

Maksakirroosia on vaikea tutkia 

Muuttuneet maksaentsyymit saattavat kertoa maksan ­ongelmista, mutta kirroosista kertovaa verikoetta ei ole olemassa. Maksa-arvot voivat olla normaalit myös pitkälle­ edenneessä kirroosissa.

Ultraäänitutkimus saattaa antaa viitteitä rasvamaksasta­ tai maksakirroosista. Ainoa varma tapa todeta sairaus on ottaa maksasta koepala. Kirroosipotilaat hakeutuvat hoitoon siinä vaiheessa, kun heillä­ on useita ­oireita: väsymystä, kutinaa, ­lihasten kuihtumista, keltaisuutta ja pahoinvointia. Oireena voi olla myös veristä oksentelua. Se on merkki siitä, että maksan veren­kierto on häiriintynyt.

 –Jos maksa on täynnä sidekudosta, veri­ ei enää pääse virtamaan läpi. Silloin se etsii oikoreittejä muun muassa­ ruokatorvesta. Kun ruoka­torven lima­kalvon laskimot laajentuvat, syntyy niin ­sanottuja suonikohjuja. Jos ne ­repeävät, ihminen oksentaa verta tai saattaa saada hengenvaarallisen verensyöksyn, kuvailee Isoniemi.

Kun verenkierto häiriintyy, keho puskee askitesnestettä­ vatsaonteloon. Nestettä voi kertyä jopa kymmenen litraa, ja vatsa voi turvota pinkeäksi tynnyriksi.

– Oireita voidaan lievittää neste- ja suolarajoituksella sekä­ nesteenpoistolääkkeillä. Joskus askitesnestettä poistetaan neulalla vatsaontelosta, mutta sekin saattaa heikentää vointia. Askiteksen ennuste on huono – lähes puolet potilaista menehtyy vuoden kuluttua sen alkamisesta.

Vointi saattaa romahtaa nopeasti 

Pitkälle edenneessä kirroosissa myrkyllisiä aineenvaihduntatuotteita, kuten ­ammoniakkia, kertyy myös aivosoluihin. Tällöin mielialat aaltoilevat ja puhe puuroutuu. Ihminen voi olla sekava, unelias ja vapiseva ja menettää ajan- ja paikantajun.

– Reaktiokyvyn hidastuminen saattaa aiheuttaa vaaratilanteita muun muassa liikenteessä. Pahimmillaan aivo­sairaus johtaa syvään tajuttomuuteen, maksakoomaan, toteaa Isoniemi.

Ruulansulatuskanavan laskimo­laajentumia voidaan ­ehkäistä tähystyksenä tehtävällä kumilenkki­­hoi-dolla. Se estää verenvuodon melko hyvin. Oireet silti kertovat, että kirroosi on jo hyvin pitkällä.

Koska kirroosi etenee hiipien, sairastavan kunto saattaa romahtaa äkillisesti.­ Sairaalat saavatkin paljon huolestuneita­ yhteydenottoja­ ­kirroosipotilaiden lähei­­­siltä.

–Omaisten on joskus vaikea ymmärtää, miksi maksansiirtoa ei voida­ tehdä­ huonokuntoiselle, juomista jatkavalle potilaalle. Toimenpiteen edellytys on puolen vuoden raittius­ ja se, että ­potilas pystyy olemaan juomatta loppu­elämänsä ajan. Sopivia maksoja on tarjolla ­vähän ja lisäksi­ heikkokuntoisen potilaan selviytyminen isosta leikkauksesta­ on aina­ heikompaa kuin kohtuullisen hyväkuntoisen.

Maksansiirto on mahdollinen harvoille­ alkoholin jättäneistä alko­holisteista. Alkoholi heikentää myös muuta elimistöä siinä määrin, ettei siirtoa voida tehdä.­ Maksasoluilla on kuitenkin hämmästyttävä uusiutumiskyky. Jos päättää lopettaa juomisen ajoissa ja ­kokonaan, maksa­kirroosi ei välttämättä ehdi edetä vakaviin oireisiin. Lievä kirroosi voi osin parantua ja pit­källe edenneen kirroosin kulku pysähtyä.

Viina vie kirroosiin 

  • Kun keskiolut vapautettiin vuonna 1969, juominen yleistyi. Myös naiset lisäsivät alkoholin käyttöä.
  • ­Kymmenen viime vuoden­ aikana alkoholiperäisten kuole­mien määrä on kaksinkertaistunut. Myös ylipaino ja ­vähäinen liikunta lisäävät riskiä.
  • Alkoholi on työikäisten naisten­ toiseksi suurin kuolinsyy. Vuonna 2011 alkoholi­peräisiin maksa­sairauksiin, kuten maksa­kirroosiin, akuuttiin alkoholi­hepatiittiin ja maksa­syöpään kuoli 1 043 ihmistä. Heistä 17–25 prosenttia oli naisia.
  • Jatkuva käyttö aiheuttaa maksa­kudoksen tulehdustilan. Ajan kuluessa se johtaa maksan kovettumiseen, kirroosiin. Yli 80 prosenttia maksasyövistä syntyy kirroosimaksaan. 
Kommentoi »