Kauneus ja Terveys

10 totuutta maksan toiminnasta

10 totuutta maksan toiminnasta
Maksa on kehon puhtaanapitolaitos, jolla on noin 500 tehtävää. Se ei tykkää alkoholista eikä ylipainosta.
Julkaistu: 19.12.2018

1. Maksa on suurin sisäelimesi

Se painaa 1–1,5 kilogrammaa. Maksa sijaitsee vatsaontelon oikealla puolella, pallean alla. Sen alapinnalla on sappirakko.Maksalla on satoja tehtäviä. Se valmistaa sappea, joka auttaa rasvaa ja rasvaliukoisia vitamiineja imeytymään. Maksa varastoi sokeria ja valmistaa sitä käyttöön, kun tarvitset energiaa. Jos varastosokeri loppuu, maksa tekee lisää lihaksien aminohapoista.

Maksa tehtailee myös valkuaisaineita, jotka muun muassa säätelevät veren hyytymistä ja kuljettavat veressä rasvoja. Maksa tuottaa triglyseridirasvoja ja kolesterolia. Se osallistuu myös hormonitoimintaan. Maksan puolustussolut syövät mikrobeja ja muita vierasaineita.

Maksa on elimistösi ongelmajätelaitos. Se hajottaa ja poistaa kehosta haitallisia aineita kahdella tavalla: osa jätteestä poistuu sapessa suoliston kautta, osa siirtyy verenkiertoon ja munuaisten kautta virtsaan.

2. Maksan päävihollinen on alkoholi

Alkoholi ai­heuttaa Suomessa yli 90 prosenttia maksakirrooseista. Päivittäinen runsas alkoholinkäyttö – naisilla kaksi, miehillä neljä annosta vuorokaudessa – lisää kirroosin vaaraa selvästi. Annos tarkoittaa pulloa keskiolutta, 12 senttilitraa viiniä tai neljää senttilitraa väkeviä.

Jatkuva tissuttelu rasvoittaa maksaa. Joillakin maksa myös tulehtuu. Vuosien kuluessa siihen voi muodostua sidekudosta ja lopulta maksakirroosi.

Maksa saattaa tulehtua rankasta ryyppäämisestä, vaikkei se ehtisikään rasvoittua. Maksatulehduksen  oireita ovat kuume, keltaisuus, väsymys ja vatsavaivat. Raju kertakänni taas voi aiheuttaa maksamyrkytyksen.

Juominen näkyy verikokeessa, etenkin GT- ja ASAT-maksaentsyymiarvoissa, mutta maksakirroosi ei välttämättä näy arvoissa.  

3. Maksakirroosi voi edetä pitkälle oireitta tai epämääräisenä väsymyksenä, laihtumisena tai pahoinvointina

Verenkiertoon saattaa jäädä kuona-aineita, jotka aiheuttavat jopa promillen humalaa vastaavia lieviä aivotoiminnan häiriöitä. Tällainen aivoihin vaikuttava aine on esimerkiksi proteiinien hajoamistuotteena syntyvä ammoniakki.

Joka kolmas kirroosi johtaa maksasyöpään, jonka ennuste on huono. Pitkälle edenneessä kirroosissa iho kellertää ja vatsa pömpöttää nesteestä. Ruokatorven suonikohjut voivat aiheuttaa äkillisiä vakavia verenvuotoja.

Maksakirroosia ja -syöpää tutkitaan verikokein, ultraäänikuvauksella ja koepaloin. Kirroosin aiheuttamia aivo-oireita ehkäistään laktuloosilla, joka edistää suolen toimintaa. Ravinnosta vähennetään myös proteiinia. Turvotusta ja verenkierron häiriöitä hoidetaan muun muassa nesteenpoistolääkkein. Suolan käyttöä rajoitetaan.

4. Ylipaino ja metabolinen oireyhtymä ovat maksalle pahasta 

Ne voivat ai­heuttaa rasvamaksan, maksatulehduksen tai kirroosin, vaikkei joisi yhtään alkoholia. Ainakin kolmasosalla metabolista oireyhtymää potevista on rasvamaksa, joka lisää tyypin 2 diabeteksen ja sydän ja verisuonitaudin vaaraa.

Metaboliseen oireyhtymään kuuluu vyötärölihavuus, sokeri- ja rasva-aineenvaihdunnan häiriöitä sekä kohonnut verenpaine.

5. Naisen maksa sairastuu herkemmin kuin miehen. 

Alkoholi on naisille vaarallisempaa: se vaikuttaa enemmän, koska naisen kehossa on vähemmän vettä kuin miehen. Ilman alkoholiakin syntynyt rasvamaksa tulehtuu ja johtaa naisilla useammin kirroosiin kuin miehillä, osin naishormonin vaikutuksesta.

Rasvamaksan ja kirroosiin riskit lisääntyvät vaihdevuosien jälkeen. Naishormonit altistavat naisia myös taudeille, joissa kehon puolustus tuhoaa omia kudoksia.

Sappikirroosissa tulehdus tuhoaa sappiteitä. Sairaus johtaa maksakirroosiin. Ursodeoksikoolihappo- ja budesonidilääke hidastavat tautia. Virheellinen puolustusreaktio tulehduttaa maksan myös autoimmuunihepatiitissa. Hoitona ovat kortisoni- tai tiopuriinilääkkeet.

6. Liikunta, laihdutus ja raittius hoitavat maksaa

Maksa elpyy alkoholista raittiudella, jos tulehdus ja kirroosi ovat alkuvaiheessa. Myös painonpudotus vähentää maksarasvaa tehokkaasti. Äkkilaihdutus voi kuitenkin jopa pahentaa maksan kuntoa. Mehu- ja vesipaasto ovat maksalle rankkoja,  sillä ne pakottavat maksan ponnistelemaan energiantuotossa.

Vähennä tyydytettyä ja lisää monityydyttymätöntä rasvaa, etenkin omega-3-rasvoja. Vältä lisättyä sokeria, sokerijuomia ja rasvaista pikaruokaa. Diabeteslääkkeistä glitatsonit vähentävät maksarasvaa. Laihdutusleikkaus hoitaa rasvamaksaa ja maksan tulehdusta.

7. Maksa hajottaa lääkkeitä, joten se on altis lääkevaurioille 

Runsas alkoholin käyttö, muu maksasairaus, yli 60 vuoden ikä ja kova laihdutus lisäävät vaurioiden riskiä.

Useimmiten maksa kuitenkin toipuu lääkityksen lopettamisen jälkeen. Käsikauppalääkkeistä erityisesti parasetamoli on isoina annoksina maksalle myrkyllinen. Älä ylitä suositusannoksia.

Myös lääkkeiden osto ulkomailta ja internetistä voi olla maksalle vaarallista. Lääkeväärennökset ovat tavallisia ja sisältö voi olla mitä tahansa.

8. Jotkut rohdokset voivat olla riski maksalle

Luonnollinen ei ole aina terveellistä ja turvallista, sillä luonnossa on myrkyllisiäkin aineita. Myös monen eri aineen ja lääkkeiden yhteisvaikutukset voivat olla arvaamattomia. Jotkut kasvit, kuten ruttojuuri ja leskenlehti, sisältävät maksalle haitallisia pyrrolitsidiinialkaloideja. Niitä on löydetty esimerkiksi kiinalaisista rohdoksista, kuten myös lääkeaineita ja raskasmetalleja.

9. Rokote ehkäisee A- ja B-virushepatiittia 

Ne ovat C-hepatiitin ohella tavallisimmat virusmaksatulehdukset. A-hepatiitti tarttuu ulosteista, B- ja C-hepatiitti verikontaktista tai seksissä.

A-hepatiittirokotetta suositellaan tropiikkiin ja Välimeren Euroopan ulkopuolisille rannoille sekä Baltiassa ja Itä-Euroopan maissa paljon tai pitkään matkustaville. B-hepatiittirokotetta suositellaan riskiryhmille, kuten töissä tartunnalle altistuville ja huumeiden käyttäjille.

Hoitamattomina B- ja C-hepatiitti voivat johtaa maksakirroosiin ja -syöpään. C-hepatiittiin ei ole rokotetta, mutta siitä voi parantua uusilla lääkkeillä  kokonaan.

10.  Kuona-aineita verestä puhdistava albumiinidialyysi eli Mars-laite auttaa maksaa elpymään myrkytyksistä

Se antaa myös aikaa maksasiirteen löytymiseen. Maksansiirto pelastaa Suomessa vuosittain noin 50 ihmisen hengen.

1 kommentti