Terve.fi

Maksan voi tuhota moni muukin aine kuin alkoholi

Maksan voi tuhota moni muukin aine kuin alkoholi
Maksaa kuormittaa yllättävän moni asia. Siitä on kuitenkin syytä pitää huolta, sillä ilman maksaa emme voi elää. Tärkeintä ovat terveet elämäntavat.
Julkaistu: 9.4.2015

Maksa on herkkä elin, eikä sitä sen tuhouduttua pysty enää palauttamaan. Ilman sitä emme kuitenkaan pärjää.

Maksan suojaamiskeino numero yksi on alkoholin välttäminen. Se ei kuitenkaan ihan riitä, uutisoi WebMD.

Kymmenen yllättävää asiaa, jotka saattavat olla haitallisia maksalle:

Sokeri

Maksa käyttää sokereita tuottaakseen rasvaa. Liika puhdistettu sokeri ja maissisiirappi ruokavaliossa voivat johtaa maksan rasvoittumiseen, vaikka et olisikaan ylipainoinen. Joidenkin tutkimusten mukaan sokeri on maksalle yhtä vaarallista kuin alkoholi.

Natriumglutamaatti

on arominvahvenne, jota käytetään monissa valmisruuissa. Eläinkokeissa on todettu, että se saattaa aiheuttaa maksasyöpää ja rasvamaksaa.

Rohtoraunioyrttiä on käytetty ihon hoitoon. Se sisältää maksalle vaarallisia aineita, joten käytä rohtoraunioyrttiä sisältäviä voiteita korkeintaan 10 päivää kerrallaan. Älä koskaan käytä rohtoraunioyrttiä sisäisesti tai rikkinäiselle iholle.

Rohdosvalmisteet ja ravintolisät

. Vaikka jokin on luonnollista, se ei välttämättä ole myrkytöntä. Useimmat luontaistuotteisiin liittyvät maksavauriot ovat tulleet pitkäaikaisesta käytöstä, varsinkin jos on käytetty useita tuotteita samanaikaisesti. Suomessa maksaa vahingoittavien yrttien myynti on kielletty, mutta ulkomaisissa valmisteissa voi olla mitä tahansa. Joskus niihin on myös lisätty lääkeaineita vaikutuksen tehostamiseksi.

Lihavuus

voi aiheuttaa rasvamaksaa ja ajan kuluessa maksakirroosin. Suurin riski on ylipainoisilla keski-ikäisillä diabeetikoilla.

A-vitamiinin

yliannostus. Sitä on luonnostaan maitotuotteissa, munissa ja oransseissa tai punaisissa kasviksissa. Lisäksi A-vitamiinia on laitettu usein lisäravinteisiin. Muista aina tarkistaa, ettet nauti useita lisättyä A-vitamiinia sisältäviä tuotteita yhtä aikaa.

Epästreriilit tatuoinnit

Virvoitusjuomat

Kun tutkittiin ihmisiä, joille oli jo kehittynyt rasvamaksa, huomattiin, että suurin osa heistä joi virvoitusjuomia. Sillä ei ollut väliä, sisälsikö juoma sokeria vai keinotekoista makeutusainetta, joten syynä ei voi olla pelkkä sokeri.

Masennuslääkkeet

Tilanne on onneksi harvinainen, mutta eräät lääkkeet voivat vahingoittaa maksaa jo muutaman päivän käytön jälkeen. Iäkkäillä ja niillä, jotka käyttävät muutenkin paljon lääkkeitä, riski on suurempi, koska heidän maksansa voi olla jo valmiiksi heikossa kunnossa.

Transrasvoja

ei Suomessa enää käytetä margariineissa tai eineksissä, mutta Yhdysvalloissa ja Itä-Euroopassa matkaillessa transrasvaa voi saada kohtalaisen määrän valmis- ja grilliruokia tai konditoriatuotteita nauttiessaan.

Lähde: WebMD

Lue lisää:

2 kommenttia