Terve.fi

C-hepatiitin voi saada myös lävistyksistä ja tatuoinneista

C-hepatiitin voi saada myös lävistyksistä ja tatuoinneista
Munuais- ja maksaliitto on huolissaan siitä, etteivät nuoret tunne C-hepatiittia eivätkä sen tartuntatapoja.
Julkaistu: 28.7.2012

Veren välityksellä tarttuva C-hepatiitti on merkittävin kroonisten maksasairauksien aiheuttaja länsimaissa. On tärkeää todeta tartunta ajoissa ja aloittaa hoito siitä hyötyville, muistutetaan liitosta.

– C-hepatiitti tarttuu veren välityksellä. Suurin osa tartunnoista johtuu suonensisäisten huumeiden käytöstä. Tartunnan voi kuitenkin saada myös lävistyksistä ja tatuoinneista sekä verensiirrosta ulkomailla, harvemmin suojaamattomasta sukupuolikontaktista, kertoo liiton toiminnanjohtaja Sari Högström.

Eniten tartuntoja Helsingin seudulla

Suomessa todetaan vuosittain yli 1000 uutta C-hepatiitti infektiota. Yli puolet sairastuneista on 20–29-vuotiaita. Eniten tartuntoja on pääkaupunkiseudulla.

C-hepatiitin kantajia maassamme on lähes 30 000, koko maailmassa arviolta 180 miljoonaa.

Usein alussa oireeton

C-hepatiitin alkuvaihe on usein oireeton. Testaaminen on tarpeen aina, kun selvitetään poikkeavia maksa-arvoja ja riskiryhmillä. Tartunnan tunnistamisessa perusterveydenhuolto ja työterveyshuolto ovat merkittävässä asemassa.

– Tehokkaalla seulonnalla ja varhain aloitetulla hoidolla voidaan ehkäistä viruksen leviämistä ja saavuttaa paremmat tulokset lyhyemmällä hoidolla ja sen vuoksi vähemmillä kustannuksilla, sanoo professori Martti Färkkilä HYKS:sta.

Maksatulehdusta ja -kirroosia

C-hepatiitti aiheuttaa kroonisen maksatulehduksen. Osalle tartunnan saaneista kehittyy maksakirroosi, joka altistaa maksasyövälle. Runsas alkoholin käyttö, tupakointi ja ylipaino moninkertaistavat maksasyöpäriskin. Muualla Euroopassa ja Yhdysvalloissa C-hepatiitti on yleisin syy maksansiirtoon.

Uusi lääke käyttöön tänä vuonna

C-hepatiitin hoidossa käytettävät lääkkeet, interferoni ja ribaviriini, aiheuttavat runsaasti haittavaikutuksia, muun muassa väsymystä, anemiaa ja masentuneisuutta.

Tänä vuonna käyttöön on otettu entistä tehokkaampi kolmoislääkitys.

Muutaman vuoden sisällä odotetaan markkinoille uusia tehokkaita virusspesifisiä lääkkeitä, jolloin raskaasta interferoni-hoidosta voidaan luopua.

Maailman hepatiittipäivää vietetään 28. heinäkuuta. Tavoitteena on lisätä tietoisuutta B- ja C-hepatiitista sekä kohentaa sairastuneiden hoitoa ympäri maailman.

Lähde: Munuais- ja maksaliiton sähköpostitiedote 27.7.2012

Kommentoi »