Lihominen rasvoittaa maksaa
Useampi kuin joka toinen suomalainen aikuinen on ylipainoinen. Lihominen rasvoittaa myös maksaa eli maksaan kertyy runsaasti rasvasoluja. Rasvamaksataudissa rasvan määrä ylittää 5 – 10 prosenttia maksan painosta.
Usein rasvamaksatautiin sairastuneet leimataan alkoholin suurkuluttajiksi. Rasvamaksa voi kuitenkin kehittyä ihmiselle, joka ei käytä lainkaan alkoholia. Kaikki rasvamaksatautiin sairastuneet eivät ole ylipainoisia, mutta usein heillä rasva on kertynyt omenamaisesti vyötärön seudulle.
Rasvamaksa nostaa metabolisen oireyhtymän ja maksakirroosin riskiä
Rasvamaksa lisää merkittävästi riskiä sairastua metaboliseen oireyhtymään eli rasva-aineenvaihdunnan häiriöön. Rasvamaksa ja metabolinen oireyhtymä on hälyttävä yhdistelmä. Yli 90 prosentilla rasvamaksaa sairastavista on vähintään yksi metaboliseen oireyhtymään viittaava tekijä, kuten aikuistyypin diabetes, korkea verenpaine, korkea kolesteroli tai sydän- ja verisuonitauti.
Rasvamaksatauti on suomalaisten yleisin maksasairaus ei-alkoholiperäistä rasvamaksaa pidetään yleisimpänä maksasairautena länsimaissa. Noin kymmenelle prosentille rasvamaksatautiin sairastuneista kehittyy rasvamaksatulehdus, joka voi vuosien kuluessa johtaa maksakirroosin kehittymiseen.
Maltillinen laihdutus on hyvä rasvamaksan hoitokeino
Rasvamaksataudin hoidossa maltillinen laihduttaminen eli noin kymmenen prosentin painonpudotus vuodessa on tehokasta ja turvallista. Kun ihminen laihtuu, maksatulehduksen ja kirroosin vaara vähenee ja maksa toipuu ennalleen.
Pitkäjänteinen painonhallinta vaatii elämäntapamuutoksia. Naisilla vyötärönympäryksen pitäisi jäädä alle 80 sentin, miehillä alle 90 sentin. Ravinnon eläinrasvojen vähentäminen ja liikunnan lisääminen vähentävät myös maksan rasvoittumista.
Tiistaina 19. toukokuuta vietetään kansainvälistä maksapäivää. Munuais- ja maksaliitto järjestää yleisöluentoja maksasairauksista, niiden ennaltaehkäisystä ja hoidosta eri puolilla Suomea. (Ruokatieto)
Lähde: Ruokatieto Uutispalvelu 19.05.2009
Lisätietoja:Lääkärikirja: Aikuisten lihavuus – Poliklinikka.fiLääkärikirja: Alkoholismi – Poliklinikka.fiLääkärikirja: Diabetes, tyyppi 2 – Poliklinikka.fiLääkärikirja: Kolesteroli – Poliklinikka.fiLääkärikirja: Metabolinen oireyhtymä – Poliklinikka.fiTerapiaryhmä: Sydän- ja verisuonitaudit – Poliklinikka.fi