Terve.fi

Mahahaavatauti: mahahaava tai pohjukaissuolihaava

Mahahaavatauti: mahahaava tai pohjukaissuolihaava
Mahahaavalla tarkoitetaan haavaumaa, joka sijaitsee joko mahalaukussa (ulcus ventriculi) tai pohjukaissuolessa (ulcus duodeni).

Mahahaavatautia (ulkustautia) sairastaa noin 10 % ihmisistä jossakin elämänsä vaiheessa. Toisilla tauti paranee muutamassa viikossa, eikä koskaan uusiudu, toisilla taas tauti voi uusiutua tai olla jopa jatkuvaa.

Mahakatarri (gastriitti) ja pohjukaissuolikatarri (duodeniitti) on mahahaavataudin lievempi muoto, jossa limakalvo on tulehtunut, mutta ei ole avoinna olevaa haavaa.

Mahahaavataudin syyt

Mahahaavataudin aiheuttaa mahalaukusta erittyvä suolahappo, joka syövyttää mahalaukun tai pohjukaissuolen limakalvoa ja aiheuttaa katarrin tai haavan. Kyseessä voi olla liiallinen suolahapon erittyminen tai limakalvon alentunut vastustuskyky suolahappoa vastaan.

Tupakointi lisää suolahapon eritystä sekä vähentää limakalvon vastustuskykyä ja on siten yleisin mahahaavan aiheuttaja. Kun mahahaava todetaan ensimmäisen kerran, olisi syytä lopettaa tupakointi kokonaan.

Tupakoinnin lopettamisessa käytettävä nikotiinipurukumi saattaa ärsyttää mahaa, jos potilaalla on avoinna oleva mahahaava, jolloin suositellaan nikotiinilaastaria.

Myös kahvinjuonti lisää suolahapon eritystä varsinkin jos juodaan yli 4 kuppia kahvia päivässä.

Kolmas suolahapon eritystä lisäävä tekijä on stressi ja tekemättömät työt. Myös perinnölliset tekijät vaikuttavat suolahapon eritykseen ja mahahaavatautia esiintyy jossakin määrin suvuittain.

Särkylääkkeet liuottavat limakalvoa suojaavaa limakerrosta ja saattavat syövyttää limakalvoa. Esim. monien särky- ja influenssalääkkeiden sisältämä asetyylisalisyylihappo on voimakas happo ja mahahaavaa joskus sairastaneen kannattaa välttää näitä lääkkeitä lopun ikäänsä.

Ainoa reseptivapaa tavallinen särkylääke, joka ei yhtään ärsytä mahan limakalvoa on parasetamoli. Myös kortisoni ja eräät muut lääkkeet saattavat lisätä mahahaavataudin esiintymistä.

Potilaan on syytä kertoa lääkärilleen, jos hän on joskus sairastanut mahahaavaa, jotta ei saisi mahalaukkua mahdollisesti ärsyttävää lääkettä.

Helicobakteeri

Helicobacter pylori -niminen bakteeri elää usein mahalaukun limakalvolla. Useimmilla ihmisillä bakteeri ei aiheuta mitään haittaa, mutta toisilla se lisää selvästi mahahaavataudin riskiä ja sen taipumusta uusiutua.

Helicobakteeri-infektio voidaan todeta useallakin eri tavalla. Yksi tapa on ottaa mahalaukun tähystyksen (gastroskopian) yhteydessä pieni limakalvonäyte mahalaukusta ja tehdä siitä ns. ureaasitesti tai mikroskooppinen tutkimus.

Toinen keino on helicobakteeri-infektion toteaminen hengitystestillä, joka soveltuu myös hoidon tehon kontrolloimiseen.

Kolmas keino on helicobakteeri-infektion toteaminen verinäytteestä tai ulostenäytteestä.

Mahahaavataudin oireet

Mahahaavatauti voi olla oireeton, mutta useimmiten se aiheuttaa kipua keskellä ylävatsaa tai hiukan keskiviivasta oikealle. Kipu voi säteillä rintaan tai selkään. Kipu voi olla lievä “kalvava” tunne tyhjällä vatsalla ja se yleensä lievittyy syömisestä.

Kahvin juonti ja alkoholi lisäävät selvästi kipua. Tautiin saattaa liittyä närästystä ja happaman mahanesteen pulahtamista suuhun.

Taudin vaikeammassa vaiheessa ilmaantuu pahoinvointia, oksentelua ja laihtumista. Haava saattaa aiheuttaa mahalaukun tai pohjukaissuolen ahtautumista. Se voi haitata ruuan kulkua eteenpäin, jolloin syöty ruoka oksennetaan monta tuntia syönnin jälkeen.

Jos haava vuotaa, uloste muuttuu mustaksi ja potilas anemisoituu, muuttuu kalpeaksi ja kokee hengenahdistusta rasituksessa, esimerkiksi portaita noustessa. Mustan ulosteen ilmaantuminen vaatii aina välitöntä lääkärinhoitoa. Särkylääkkeitten käyttö lisää vuodon vaaraa.

Mahahaavaa epäiltäessä suoritetaan yleensä mahalaukun tähystys eli gastroskopia, jolloin nähdään mahalaukku ja osa pohjukaissuolta ja saadaan tarvittaessa näytteitä mahanesteestä ja limakalvosta. Samalla yleensä otetaan myöskin näyte mahdollisen helicobakteeri-infektion toteamiseksi.

Pohjukaissuolihaavaan ei liity syövän riskiä. Mahalaukussa sijaitsevasta hyvänlaatuisesta haavasta ei yleensä kehity syöpää. Koska kuitenkin mahasyöpä saattaa alkaa samanlaisin oirein ja löydöksin kuin mahahaava, kaikki mahalaukussa sijaitsevat haavat tutkitaan gastroskopialla ja niistä otetaan tarvittavat kudosnäytteet pahanlaatuisen taudin poissulkemiseksi.

Mahahaavataudin hoito

Useimmiten mahahaavalle löytyy selviä syitä, esimerkiksi helicobakteeri-infektio, tupakointi, liiallinen kahvinjuonti, särkylääkkeiden käyttö tai kova työpaine.

Mahahaavan hoidon alkuvaiheessa pyritään ensisijaisesti poistamaan taudin syyt. Jos joku ruokalaji aiheuttaa oireita, sitä on syytä välttää. Yleensä maitopohjaiset ruoat sopivat hyvin.

Ruokailuajat ovat tärkeitä: kunnon aamiainen ja kaksi ateriaa päivällä, mielellään myös pari välipalaa. Kiireellisen hotkimisen sijasta syömiseen kannattaa varata aikaa.

Jos potilaalla on todettu helicobakteeri-infektio, bakteerin häätöön tarvitaan lyhyt, voimaperäinen hoito samanaikaisesti usealla lääkkeellä. Hoidon pituus on yleensä 7 – 10 päivää, jolloin otetaan yhtä haponeritystä estävää lääkettä ja kahta eri antibioottia, yhteensä noin 10 tablettia päivässä.

Hoidon aikana on syytä olla kokonaan ilman alkoholia. Myös tupakkalakko hoidon aikana on suositeltava, koska tupakointi vähentää häätöhoidon tehoa. Lääkkeet ovat suhteellisen kalliita, mutta niistä saa sairasvakuutuskorvauksen.

Raskauden ja imetyksen aikana hoito ei ole mahdollinen, koska useat hoitoon käytetyistä lääkkeistä eivät varmuudella ole vaarattomia sikiölle. Lääkityksen aikana keskimäärin joka kolmas potee sivuvaikutuksia, kuten antibioottihoidon aiheuttamaa ripulia. Varsin harvoin hoito kuitenkaan joudutaan keskeyttämään sivuvaikutusten takia.

Lievissä tapauksissa mahalaukun suolahappoa voidaan neutraloida ja sen eritystä vähentää itsehoitona antasidi-valmisteilla, joita otetaan säännöllisesti vähintään kuukauden ajan ja vähintään kolme kertaa päivässä ruokailujen välillä ja yöksi.

Antasidien käyttöön ei liity juurikaan sivuvaikutuksia, mutta ne saattavat vaikuttaa paksunsuolen toimintaan, jolloin voi tulla ripulia tai ummetusta.

Myös ilman reseptiä saatava sukralfaatti neutraloi suolahappoa ja suojaa lisäksi mahalaukun limakalvoa muodostamalla suoja-kalvon haavan pinnalle. Reseptillä ja osittain myös ilman reseptiä saatavat happosalpaajat poistavat oireet muutamassa päivässä, mutta jotta mahahaava umpeutuisi, hoitoa on jatkettava vähintään kuukausi.

Lääkärin määräyksestä saatavat erilaiset protoonipumpunestäjät ovat tehokkaita mahahapon erityksen salpaajia ja oireet häviävät yleensä ensimmäisestä tabletista. Eniten käytetty mahahaavalääke on omepratsoli ja toiseksi eniten käytetty ranitidiini.

Yleensä mahahaavapotilas paranee aiemmin mainituilla elämäntapamuutoksilla ja sopivalla lääkehoidolla. Leikkaushoito saattaa kuitenkin olla aiheellinen taudin aktiivisessa kriisivaiheessa, jolloin haava saattaa vuotaa runsaasti tai puhjeta.

Leikkaushoidolla potilas yleensä tulee terveeksi eikä sen jälkeen tarvitse juuri mahahaavalääkkeitä. Samaan tulokseen päästään kuitenkin useimmiten myös helicobakteeri-häätöhoidolla.

Tavallisin leikkausmenetelmä on suolahapon eritystä säätelevien hermojen katkaisu eli vagotomia, jolloin haponeritys vähenee ja haava pysyy poissa noin 85 %:lla potilaista. Varsinkin nuorelle kroonista pohjukaissuolihaavaa sairastavalle vagotomia on monasti hyvä ratkaisu. Toisaalta mahahaavataudin lääkehoito on nykyään niin hyvä, että aika harvoin on tarvetta harkita leikkaushoitoa

Julkaistu: 28.11.2005
1 kommentti