Terveys

Löydä lajisi!

Haluaisit alkaa harrastaa liikuntaa, mutta et tiedä, mikä laji on sinulle sopiva. Motivaatiokin on hieman hukassa. Näin löydät liikuntalajien viidakosta itsellesi sopivan lajin.

Teksti Jenni Aaltonen
Kuvat Thinkstock
13.10.2011

Liikunta auttaa pitämään kehosi kunnossa ja mielikin voi paremmin, kun keho saa säännöllistä liikuntaa. Säännöllinen liikunta ennaltaehkäisee monia sairauksia, purkaa ja auttaa hallitsemaan stressiä, lisää vireyttä, energisyyttä, parantaa suoritus – ja toimintakykyä sekä parantaa elämänlaatua. Oman liikkumistavan löytäminen on yksi elämäsi parhaista terveysvalinnoista.

Aluksi sinun pitää miettiä, mikä liikuntalaji sinua miellyttää oikeasti. Minkälaisesta liikunnasta pidät? Oletko pitkäjännitteinen vai haluatko liikunnan tapahtuvan nopeasti? Minkälaiset liikunnan jälkeen olosi on tuntunut parhaalta?

Lue myös: Näin liikkeelle jo tänään!

Kotonakin voi liikkua

Tarkoitus on jatkaa harrastusta pitkään ja tehdä siitä säännöllinen. Sinulle epämiellyttävää liikuntalajia et varmasti monta kertaa harrasta. Mitä siis haluat lajin sinulle antavan?

Mieti, missä haluat liikuntaa harrastaa; salilla vai ulkona metsässä? Sosiaalisesta ympäristöstä tykkäävälle kuntosaliharjoittelu on hyvä laji ja tarjoaa erittäin runsaasti harjoitteluvaihtoehtoja, kuten juoksumatot, ryhmälajit, kuten tanssi, kamppailulajit, vastuslaitteet ja jooga.

Kotonakin voi liikkua, Voit harrastaa kotona esimerkiksi stepperillä, kahvakuulalla ja kuntopyörällä. Ulkona puolestaan vain taivas on rajana.

Lue myös: Minkälaista liikuntaa ja mitä lajeja kannattaisi harrastaa?

Aloita ystävän kanssa

Uusi liikuntaharrastus on mukava aloittaa yhdessä ystävän kanssa. Toisen innostuneisuus auttaa myös motivoitumaan helpommin ja liikkumaan on helpompi lähteä.

Kun liikunta on mielekästä ja saa sinut tuntemaan olosi hyväksi, jaksat ja haluat liikkua säännöllisesti. Säännöllinen ja elämäntavaksesi muodostuva kuntoilu onnistuu helpommin, kun teet sitä, mistä nautit.

Liikunnan voidaan jakaa karkeasti kestävyyslajeihin, lihaskuntolajeihin, venyttely- rentous ja liikkuvuuslajeihin.

Kestävyyslajeissa keskitytään nostamaan kuntoa eli parannetaan hapenottokykyä. Kestävyyslajeja ovat esimerkiksi kävely, sauvakävely, pyöräily, uinti, hiihto ja aerobic.

Kun kuntosi on noussut, jaksat tehdä pidempiä ja tehokkaampia lenkkejä. Mieti tarvitseeko sinun nostaa kuntoa ja saada liikkuvuutta myös hartioille. Jos vastasit kyllä, saattaa esimerkiksi sauvakävely olla juuri sinulle sopiva laji.

Myös pallopelit ja erilaiset kamppailu- ja taitolajitkin ovat oivia kunnonkohottajia. Ryhmiä löytyy laidasta laitaan ympäri Suomea ja netti on niiden löytämiseksi oiva hakukanava.

Lihaskuntoa vai rentoutta?

Lihaskuntoharjoittelussa vahvistetaan lihaksia, mutta samalla se myös nostaa kuntoa. Lihaskuntoharjoittelua voidaan tehdä kuntosalilla, kahvakuulatunnilla, bodypumpissa, crossfitissa tai vaikka kotijumppana. Lihakuntoharjoittelua voi helposti tehdä yksin tai ryhmässä.

Venyttely-rentous ja liikkuvuuslajeja on ryhmäliikuntasaleille suuri valikoima. Hot jooga on tämän hetken suurinta huutoa; siinä kasvatetaan lihasten, jänteiden ja nivelsiteiden liikeratoja ja keskitytään mieleen. Tunneilla keskitytään monesti kehon syviin lihaksiin, parannetaan kehon koordinaatiota, ryhtiä ja tasapainoa. Muita tyypillisiä esimerkkejä ovat jooga, pilates, taiji ja shindo.

Tärkeintä lajin valinnassa on se, että se miellyttää ja on sinulle palkitsevaa. Haluat harrastaa sitä säännöllisesti ja jaksat harrastaa sitä mahdollisimman pitkään.

Lue myös: Lihaskunnon harjoittaminen

Ole ennakkoluuloton!

Ole rohkea ja pyydä apua ammattilaiselta. Salit täyttyvät mitä erilaisista tunneista, on dance-tuntia, bailatinoa, BodyJamia. Kerro mieltymyksesi ammattilaiselle, niin hän osaa sinut opastaa oikealle tunnille. Personal trainer -palvelut ovat myös yleistyneet, jolloin ammattilainen laatii sinulle personoidun ohjelman.

Joudut ehkä ylittämään itsesi ja mennä kokeilemaan jotain uutta lajia. Ole rohkea ja mene uuteen lajiin. Muuten et voi tietää lajista joka kiinnostaa. Jos se ei ole sinun lajisi, älä luovuta, vaan kokeile jotain muuta.

Ole ennakkoluuloton ja sinnikäs! Liikunta tarjoaa niin ainutlaatuista mielihyvää, että oman lajisi löytämiseen kannattaa panostaa. Joku liikunnan lajeista on varmasti juuri sinun pysyvä ystäväsi.

Kirjoittaja on ohjannut ryhmäliikuntaa yli 15 vuotta.

Lue myös:

Nämä lajit antavat kiloille kyytiä!

Liikunnan hauskuus hukassa?

Näin jaksat liikkua!

Katso myös nämä
Uusimmat
Tilaa uutiskirjeet tästä!

Voimaa ja viisautta suoraan sähköpostiisi